Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
15:39 | 17/12/2023

*Του Κώστα Σαρικά

Η απάντηση των Αμερικανών στο ελληνικό έγγραφο ενδιαφέρον μέσω της LOR για 35 ελικόπτερα τύπου UH-60M Black Hawk ήρθε ακριβώς εννέα μήνες μετά, με την Υπηρεσία για την Άμυνα και την Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency), την αρμόδια διεύθυνση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα εξοπλιστικά προγράμματα, να εγκρίνει το σχετικό αίτημα και να ενημερώνει την Ελλάδα ότι το κόστος για μια πιθανή πώληση υπολογίζεται στα 1.95 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τα επόμενα βήματα του προγράμματος, με πρώτο την αποστολή στην Ελλάδα της επίσημης έγγραφης απάντησης μέσω LΟΑ (Letter Of Acceptance) προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι οι δύο πλευρές να καταλήξουν στην οριστική συμφωνία.

Black Hawk

Όπως ξεκαθαρίζεται, τόσο από πηγές του ελληνικού Επιτελείου όσο και από αντίστοιχες της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky, σε καμία περίπτωση το τελικό κόστος δεν θα φτάσει το 1.95 δις δολάρια, καθώς οι Αμερικανοί σε αυτό το ποσό υπολογίζουν συστήματα, τα οποία δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία.

Αποτελεί πάγια τακτική να περιλαμβάνεται στην πρόταση το σύνολο των συστημάτων και οπλισμού που μπορούν να παραχωρηθούν. Με βάση τις ανάγκες για τα 31 ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και για τα 4 τα οποία προορίζονται για τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, το τελικό κόστος, όπως αναφέρεται, δεν θα ξεπεράσει το 1.5 δις δολάρια.

Η σχετική έκθεση της Υπηρεσίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια (DSCA) αφορά άλλωστε το σύνολο της μέγιστης διαμόρφωσης και για τα 35 ελικόπτερα με συστήματα τα οποία δεν ενδιαφέρουν τόσο την Αεροπορία Στρατού όσο και την ΔΕΠ ή πρόκειται να εξοπλίσουν μόνο συγκεκριμένο αριθμό ελικοπτέρων και όχι το σύνολο τους. Όπως για παράδειγμα εξοπλισμό για Combat Search and Rescueσυστήματα επικοινωνιών, κάμερες και συστήματα αυτοπροστασίας.

Το σύνολο των ελικοπτέρων θα αποκτηθεί στη βασική Utility διαμόρφωση και στη συνέχεια πρόκειται να προστεθούν τα απαραίτητα επιπλέον συστήματα ανάλογα με τις ανάγκες. Και σε κάθε περίπτωση, το κόστος θα είναι ίδιο με αυτό στο οποίο προμηθεύεται τα UH-60M Black Hawk, ο αμερικανικός Στρατός Ξηράς  με βάση το συμβόλαιο «Multi Year Χ». Στο τελικό ποσό θα περιλαμβάνεται η εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και η υποστήριξη των ελικοπτέρων για πέντε χρόνια με τα απαραίτητα ανταλλακτικά και απάρτια. 

Όταν οι δύο πλευρές καταλήξουν, έπειτα από διαπραγματεύσεις, στην τελική συμφωνία θα προχωρήσουν με τη γνωστή διακρατική διαδικασία μέσω FMS προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και του U.S Army.

Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί εντός του 2024 τα πρώτα ελικόπτερα UH-60M αναμένεται να παραληφθούν έως τα τέλη του 2025 και σε κάθε περίπτωση θα έχει παραδοθεί το σύνολο των Black Hawk έως τα τέλη του 2027. Oι Αμερικανοί εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, διατεθειμένοι να διευκολύνουν σε βάθος χρόνου την Ελλάδα για την αποπληρωμή των ελικοπτέρων.

Η αξιοπιστία του Black Hawk αλλά και η συνεχής υποστήριξη από τους Αμερικανούς αποτελούν τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα του ελικοπτέρου. Δικινητήριο πολλαπλών αποστολών «πολυεργαλείο» έχει χρησιμοποιηθεί από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και όχι μόνο( το Ισραήλ χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια τα UH-60M) σε δεκάδες  πολεμικές αποστολές  σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 84% των αποστολών με ελικόπτερα σε Αφγανιστάν και Ιράκ έχουν πραγματοποιηθεί με UH-60M Black Hawk. Τα αμερικανικά ελικόπτερα χρησιμοποιούν πλήρη ψηφιακή τεχνολογία και εκπέμπουν εξαιρετικά μειωμένο θόρυβο γεγονός που τα κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε κάθε είδους αποστολή ειδικά σε εμπόλεμες περιοχές ειδικές αποστολές. Διαθέτουν αντικραδασμική τεχνολογία και σύγχρονο πιλοτήριο που αποτελείται από τέσσερις multi function ψηφιακές οθόνες.

Επιπλέον οι αναβαθμισμένοι κινητήρες του σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους έλικες δίνουν στο UH-60M Black Hawk τη δυνατότητα να επιχειρεί κάτω από αντίξοες συνθήκες ημέρα και νύχτα. Η αντιβαλλιστική προστασία, τα αντίμετρα και τα συστήματα αυτοπροστασίας με flares, chaffs και missile warning αποτελούν επιπλέον πλεονεκτήματα αυξάνοντας το βαθμό επιβιωσιμότητας στο πεδίο της μάχης.

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis