Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
10:14 | 06/02/2024

Ένα αποτύπωμα στη βόμβα που τοποθετήθηκε τον Δεκέμβριο στον φράχτη του στρατοπέδου των ΜΑΤ στην Καισαριανή, δίχως πάντως να πυροδοτηθεί, και το βίντεο στο οποίο έχουν καταγραφεί οι κινήσεις των βομβιστών του υπουργείου Εργασίας, ξημερώματα Σαββάτου, αποτελούν οδηγό στις έως τώρα έρευνες της αστυνομίας για την εξιχνίαση των δύο πρόσφατων τρομοκρατικών ενεργειών.

Την ίδια στιγμή, στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας επίθεσης, πιθανώς κατά αστυνομικού στόχου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ δίνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα συνεχώς οδηγίες μέσω ασυρμάτου στους αστυνομικούς που περιπολούν να λαμβάνουν «αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας».

Διαβάστε επίσης

Η βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ τοποθετήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2023. Δεν πυροδοτήθηκε εξαιτίας σφάλματος στη συνδεσμολογία και ο μηχανισμός μεταφέρθηκε άθικτος στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Κατά την έρευνα εντοπίστηκε δακτυλικό αποτύπωμα στο εσωτερικό του πλαστικού τάπερ με τα εκρηκτικά, με τα στελέχη της υπηρεσίας να εμφανίζονται βέβαια ότι ανήκει σε άτομο που μετείχε στην κατασκευή του μηχανισμού. Αποτελείτο από ζελατοδυναμίτιδα και στρατιωτικού τύπου εκρηκτική ύλη C4. Παρόμοια πιθανολογείται ότι είναι η σύνθεση της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε και στην επίθεση κατά του υπουργείου Εργασίας, λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σαφείς απαντήσεις πάντως θα προκύψουν από τη χημική επεξεργασία στα υπολείμματα της βόμβας που περισυνελέγησαν από το σημείο της επίθεσης.

Ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας επίθεσης, πιθανώς κατά αστυνομικού στόχου – Οδηγίες μέσω ασυρμάτου σε όσους περιπολούν να λαμβάνουν «αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας».

Παρότι την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση στα ΜΑΤ ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» και για τη βόμβα στο υπ. Εργασίας η επίσης πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ. είναι κοινή πεποίθηση ότι οι δύο ενέργειες συνδέονται και υλοποιήθηκαν από άτομα προερχόμενα από την ίδια δεξαμενή.

Οι υποψίες στρέφονται σε πρόσωπα που και στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί στον χώρο της λεγόμενης ένοπλης βίας και πλέον συνεπικουρούνται από νεότερης ηλικίας άτομα, που περνούν ευκολότερα κάτω από το ραντάρ των διωκτικών αρχών και συγκεκριμένα της Αντιτρομοκρατικής. Προς ενίσχυση των ισχυρισμών τους τα στελέχη των υπηρεσιών Ασφαλείας επισημαίνουν ομοιότητες στον τρόπο δράσης των βομβιστών σε ΜΑΤ και υπουργείο Εργασίας με ενέργειες του παρελθόντος, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ το 2018 και την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας το 2016. Την ευθύνη και των δύο ενεργειών είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο στην «Κ» ότι οι δράστες της επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας, αυτοί που τοποθέτησαν το σακίδιο με τη βόμβα στην περίφραξη του εργοταξίου επί της οδού Σταδίου, ήταν δύο και επέβαιναν σε μηχανάκι. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούν το περιστατικό προσπαθούν μέσα από βίντεο καμερών ασφαλείας (είναι πολλά με δεδομένο ότι η επίθεση έγινε στην καρδιά της Αθήνας) να ανασυνθέσουν το δρομολόγιο διαφυγής και να αντλήσουν πληροφορίες για την ταυτότητα των βομβιστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ οι δράστες είχαν πυρπολήσει το αυτοκίνητο διαφυγής τους στο Κουκάκι, ενώ και μετά την απόπειρα επίθεσης στο υπ. Εργασίας το 2016 οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν στοιχεία για τη διαφυγή των δραστών από την οδό Σταδίου.

Παράλληλα, στις υπηρεσίες ένστολης αστυνόμευσης υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας επίθεσης, πιθανόν κατά αστυνομικού στόχου. Για τον λόγο αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα πληρώματα των μοτοσικλετιστών της Αμεσης Δράσης και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών πρώτης γραμμής δίνονται από το περασμένο Σάββατο τακτικές εντολές και οδηγίες για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, προκειμένου σε ενδεχόμενη επίθεση να μην υπάρξει τραυματισμός ενστόλων. Αλλες πάντως πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν ότι μετά την επίθεση στο υπουργείο Εργασίας, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε όλους τους ορόφους του κτιρίου, οι δράστες θα επιλέξουν προσωρινά να σιγήσουν, δίνοντας στη δημοσιότητα προκήρυξη ανάληψης ευθύνης επιχειρώντας να προπαγανδίσουν τις θέσεις τους.

Γιάννης Σουλιώτης

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis