Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:29 | 28/02/2015

«Μην το σηκώσεις μικρέ, μην το σηκώσεις…». Η φράση που ακούγεται να απευθύνει ο Bradley Cooper στο «American Sniper» σε ένα παιδάκι, ηχεί δευτερόλεπτα μετά την εκτέλεση του πατέρα του που κρατούσε ένα αντιαρματικό RPG από τον ίδιο.

O μικρός αφού περιφέρει για δευτερόλεπτα ένα χαμένο βλέμμα, τελικά σηκώνει το RPG και ο κινηματογραφικός Chris Cyle τον εκτελεί με μια μακρινή βολή.

Στην αληθινή ζωή, όπως είχε πει ο ίδιος, επέλεξε να μην πυροβολήσει το παιδί. «Το έβλεπα καθαρά από την διόπτρα μου αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να πυροβολήσω ένα παιδί, αθώο ή όχι».

Έχοντας στο ενεργητικό του πάνω από 160 καταχωρημένες εκτελέσεις -από συνεντεύξεις του ιδίου αλλά και συναδέλφων του ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στις 255- είναι, ή για την ακρίβεια ήταν μέχρι την θάνατό του, ο πιο «θανάσιμος» ελεύθερος σκοπευτής στην ιστορία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μέλος των Seals -ανήκε στην ομάδα Team 3-, o Chris Cyle πολεμούσε με μικρά διαλείμματα από το 2003 μέχρι το 2009 πηγαίνοντας τέσσερις φορές στο Ιράκ.

Η αυτοβιογραφία του ενέπνευσε τον Clint Eastwood να μεταφέρει την ιστορία του στην μεγάλη οθόνη, σε μια συγκλονιστική ταινία.

Μια ιστορία που ξεκινάει με έναν έφηβο που λάτρευε το ροντέο και δάμαζε άγρια άλογα και ταύρους και τελειώνει στις 2 Φεβρουαρίου του 2013, σε ένα σκοπευτήριο του Τέξας, όταν ένας άρρωστος ψυχικά πεζοναύτης εκτέλεσε τον Cyle και έναν φίλο του, γαζώνοντας τους με ένα αυτόματο.

Ενδιάμεσα παντρεύτηκε, απέκτησε δύο παιδιά αλλά πάντα επέστρεφε στα φλεγόμενα πεδία του Ιράκ, λες και κάτι σκοτεινό τον τραβούσε. Δεν άργησε να χτίσει τον προσωπικό του μύθο με βολές από τα 1.700 μέτρα ή με τις βολές στη Fallujah, όταν είδε ιρακινούς αντάρτες σε μεγάλη απόσταση να προσπαθούν να περάσουν ένα ποτάμι.

Επειδή δεν ήξεραν κολύμπι κρατούσαν μεγάλες μπάλες παραλίας ως ένα είδος σωσίβιου, δίνοντας στον Cyle τον απόλυτο στόχο.

Αντί να πυροβολεί τους αντάρτες, επέλεξε τις μπάλες, με αποτέλεσμα δεκάδες από αυτούς να πνιγούν. Το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε γνωστό μέσα σε λίγες ώρες χαρίζοντας του το προσωνύμιο «the Legend», δηλαδή «ο Θρύλος».

Επέζησε τρεις φορές στην διάρκεια επιχειρήσεων από τραυματισμούς με δίκαννο και δύο φορές από πτώση ελικοπτέρων στα οποία επέβαινε. Το 2009 αποφάσισε να αφήσει τους Seals προκειμένου να σώσει τον γάμο του με την Taya, από τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Ήξερε ότι το 90 % των γάμων στο σώμα των Seals κατέληγαν σε διαζύγιο, οπότε επέλεξε να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή, μακριά από τα αφιλόξενα και εχθρικά χώματα του Αφγανιστάν.

Εκεί, όπου οι Ταλιμπάν τον είχαν επικυρήξει για 80.000 δολάρια, εκεί όπου έγραψε το δικό του ματωμένο κεφάλαιο ως ένας «αγγελιοφόρος του θανάτου».

Τελικά, στις 2 Φεβρουαρίου, πριν από τρία χρόνια, τον συνάντησε και ο ίδιος σε ένα σκοπευτήριο του Τέξας, από τον Eddie Ray Routh, πρώην πεζοναύτη με βαριά ψύχωση, που επιβεβαίωσε την Βιβλική ρήση από το ευαγγέλιο του Ματθαίου: «Αυτοί που ζουν από το σπαθί, πεθαίνουν από το σπαθί»…

defencenet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis