Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:44 | 29/10/2019

H Delta Force, η μονάδα των επίλεκτων Αμερικανών κομάντος που κυνήγησε και εξουδετέρωσε τον αρχηγό του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, καλύπτεται από τέτοιο πέπλο μυστηρίου, που ακόμη και το Πεντάγωνο αρνείται να επιβεβαιώσει την ύπαρξή της.

Δημιουργημένη βάσει του μοντέλου των βρετανικών SAS, η Delta Force διαθέτει μονάδα κρούσης που επιχειρεί από το Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν και μετέχει σε αποστολές μιας δύναμης που συγκροτήθηκε για να εντοπίζει και να εξολοθρεύει τα ηγετικά στελέχη του ISIS, με αποκορύφωμα την επιχείρηση της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή με στόχο τον Αλ Μπαγκντάντι στη βορειοδυτική Συρία.

O ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

O πρώην ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι / Φωτογραφία: Al-Furqan media via AP
 


Κάπου διακόσιοι Αμερικανοί κομάντος έχουν τη βάση τους στην Αρμπίλ, την πολυπληθέστερη πόλη του βόρειου Ιράκ, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσουν επιθέσεις με ελικόπτερα Black Hawk -εφοδιασμένα με ειδικούς, «αθόρυβους» κινητήρες - μόλις φθάσουν στα χέρια τους αξιόπιστες πληροφορίες και ακριβείς συντεταγμένες ενός καταζητούμενου τρομοκράτη του ISIS.


H Delta Force αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση κατά του Αλ Μπαγκντάντι

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ θριαμβολογώντας για την εξόντωση του Αλ Μπαγκντάντι, ανέφερε ότι στην επιχείρηση ενεπλάκη μια μεγάλη δύναμη, που περιλάμβανε από μέλη του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πεζοναύτες μέχρι προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας της χώρας.

Ωστόσο, η αιχμή του δόρατος ήταν η Delta Force, που άνοιξε τρύπες στους τοίχους του κρησφύγετου, όπου κοιμόταν ο αλ Μπαγκντάντι και μπήκε μέσα σε δευτερόλεπτα ανοίγοντας δρόμο με καταιγισμό πυρών.

Μέλη της Delta Force με πολιτικά στη διάρκεια μυστικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν.

Μέλη της Delta Force με πολιτικά στη διάρκεια μυστικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

 

Μαζί με τους περίφημους βατραχάνθρωπους του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, την Seal Team 6, η Delta Force έχει αναλάβει πολλές επιτυχημένες αποστολές κατά του ISIS την τελευταία πενταετία.

O Αμερικανός ταγματάρχης Τσάρλι Μπέκγουϊθ, που ίδρυσε το 1977 την Delta Force.

O Αμερικανός ταγματάρχης Τσάρλι Μπέκγουϊθ, που ίδρυσε το 1977 την Delta Force / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Εκπαίδευση στα όρια της ανθρώπινης αντοχής

Ιδρύθηκε το 1977 από τον ταγματάρχη Τσάρλι Μπέκγουιθ, αξιωματούχο καριέρας των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και τα υποψήφια μέλη της περνούν από μια πολύ σκληρή δοκιμασία επιλογής, όπως οι Βρετανοί κομάντος των SAS και υποβάλλονται σε σκληρή εκπαίδευση στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, όπως φαίνεται και σ' ένα παλαιότερο βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο.

 

Το πλήρες όνομά της Delta Force είναι 1st Special Forces Operational Detachment – Delta κι έχει τη βάση της στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας.


Κυνηγώντας τζιχαντιστές του ISIS κι άλλους τρομοκράτες στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη

Η Delta Force έχει χρησιμοποιηθεί σε μυστικές αποστολές σε διάφορα σημεία του πλανήτη, από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, μέχρι τη Σομαλία και τη Λιβύη.

H είσοδος του Φορτ Μπράγκ στη Βόρεια Καρολίνα, έδρα της Delta Force.

H είσοδος του Φορτ Μπράγκ στη Βόρεια Καρολίνα, έδρα της Delta Force / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia
 

Μέχρι την εξόντωση του επικηρυγμένου με 25 εκατ. δολάρια αρχηγού του ISIS, η Delta Force δεν ήταν τόσο γνωστή όσο οι βατραχάνθρωποι της Seal Team 6, που έγιναν διάσημοι όταν τον Μάιο του 2011 εισέβαλαν στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν και τον εξόντωσαν. Συνεργάζεται, όπως και η Sel Team 6 στενά με την CIA για τον εντοπισμό ηγετών στελεχών του ISIS, όπως και στην περίπτωση του Αλ Μπαγκντάντι.


Το έμβλημα της  1st Special Forces Operational Detachment-Delta (Airborne) , όπως είναι το πλήρες όνομα της Delta Force.

Το έμβλημα της 1st Special Forces Operational Detachment-Delta (Airborne) , όπως είναι το πλήρες όνομα της Delta Force / εικόνα: Wikipedia

Η Delta Force έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές αποστολές στη Συρία από το 2015, που ίδρυσε το ISIS το «χαλιφάτο» του, όπως τον Μάιο της χρονιάς εκείνης όταν έβαλαν στο σταυρόνημά τους τον λεγόμενο «υπουργό Πετρελαίου» της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αμπού Σαγιάφ, που είχε υπό την επίβλεψή του τις πετρελαιοπηγές της Συρίας, που έπεσαν στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους». Στόχος τους ήταν να τον αιχμαλωτίσουν, αλλά ο Σαγιάφ σκοτώθηκε σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Στα χέρια των κομάντος, όμως έπεσε η γυναίκα του, που παρείχε κρίσιμες πληροφορίες στη διάρκεια της ανάκρισής της. Όμως δεν στέφθηκαν όλες οι αποστολές της με επιτυχία.
 

Το 2014 προσπάθησαν να σώσουν Αμερικανούς ομήρους, όπως ο δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ και το μέλος οργάνωσης αρωγής, Κέιλα Μίλερ, αλλά δεν τα κατάφεραν και οι δύο όμηροι εκτελέστηκαν από τους δήμιους του ISIS, τους διαβόητους Βρετανούς “Beatles”.

Η Delta Force ενεπλάκη και στη δραματική απαγωγή το 2014 στην Τρίπολη της Λιβύης του Αμπού Αχμέντ Κατάλα, υπόπτου για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012, όταν σκοτώθηκαν ο πρέσβης των ΗΠΑ και άλλοι τρεις Αμερικανοί υπήκοοι. Μια από τις πιο επιτυχημένες της αποστολές ήταν τον Απρίλιο του 2006 κατά του τότε ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, που εξοντώθηκε για να τον διαδεχθεί στην ηγεσία ο αλ Μπαγκντάντι και να μετεξελίξει εν συνεχεία το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο ISIS.

Πηγή: iefimerida.gr
 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis