Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
20:49 | 23/06/2023

Πιο γρήγορα αλλά σαφώς «ψαλιδισμένο» θα καταβάλλεται το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ.

Για 7 στις 10 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης του Δημοσίου, οι οποίες διεκπεραιώνονται με πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, ακόμη και όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση σε Ταμεία εκτός Δημοσίου, η πληρωμή του εφάπαξ γίνεται εντός δύο μηνών από την απονομή της σύνταξης.

Διαβάστε επίσης

«Κλειδί» στην όλη διαδικασία είναι το νέο Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ), στο οποίο απεικονίζονται οι υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Το ηλεκτρονικό ΔΑΥΚ είναι ο «καθρέφτης» των μισθών και των ετών υπηρεσίας που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και η επί σειρά ετών χειροκίνητη ενημέρωσή του (από υπηρεσία σε υπηρεσία) αποτελούσε βασική αιτία καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων και εφάπαξ.

Το νέο e-ΔΑΥΚ εισάγει ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια στην πληροφόρηση που ενσωματώνει (αναφορικά με τον χρόνο ασφάλισης του δημοσίου υπαλλήλου) και ενισχύει ακόμα περισσότερο το στοιχείο της αυτοματοποίησης στη διαδικασία απονομής των συντάξεων του Δημοσίου Τομέα, με την προσθήκη νέων πεδίων που αφορούν -μεταξύ άλλων- τη χρήση διαδοχικής ασφάλισης, τον χρόνο υπηρεσίας δημοσίου υπαλλήλου στο εξωτερικό κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύεται σε πολύτιμο «εργαλείο» για την ταχεία βεβαίωση του χρόνου ασφάλισης και κατ’ επέκταση για την ακόμα ταχύτερη έκδοση των συντάξεων και εφάπαξ στο Δημόσιο.

Για τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων στο Δημόσιο (εκπαιδευτικοί, πολιτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι δήμων), η σύνταξη και το εφάπαξ μπορεί να βγει από τον ΕΦΚΑ με την αξιοποίηση των ασφαλιστικών τους δεδομένων που έχουν καταχωρισθεί στο ΔΑΥΚ.

Σε αυτές τις κατηγορίες θα προστεθούν και οι υπάλληλοι των Ειδικών Μισθολογίων, καθώς και οι ασφαλισμένοι όλων των κλάδων που, εκτός από το Δημόσιο, έχουν ασφαλιστεί και σε άλλα Ταμεία.

Ο τρόπος υπολογισμού του

Ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, όπως διαμορφώθηκε με τον «νόμο Κατρούγκαλου», επιφέρει μείωση που τείνει να αγγίζει το 23%, καθώς οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Έτσι, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ, ένας υπάλληλος που συνταξιοδοτείται το 2022 με 35ετία θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ με τα εξής ποσά:

Το μέσο εφάπαξ που καταβάλλουν όλα τα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου είναι 22.942 ευρώ, ενώ 15.881 ευρώ είναι το μέσο εφάπαξ για όλα τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Μάιο υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ περί τις 800 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης από δημοσίους υπαλλήλους και ήδη για τις 650 έχει εκδοθεί η οριστική κύρια σύνταξη, με την πρώτη πληρωμή στο τέλος Ιουνίου. Τον Ιούνιο οι αιτήσεις αναμένεται να φτάσουν τις 1.000.

Πηγή:  insider.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis