Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
10:14 | 15/11/2023

Ολόκληρες τις απολογίες, της αδερφής, της μητέρας και της σπιτονοικοκυράς του διαμερίσματος – κολαστηρίου της οδού Δροσοπούλου στην Κυψέλη, για τη δολοφονία της Φαίης, φέρνει στη δημοσιότητα το newsit.gr.

Μέσα από τις πολυσέλιδες τοποθετήσεις τους, στον ανακριτή, παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατούσε στο σπίτι του μαρτυρίου στην Κυψέλη με την 23χρονη, να παίρνει πάνω της τη δολοφονία της αδερφής της.

Διαβάστε επίσης

Όμως, πολλοί είναι αυτοί, που εκτιμούν ότι οι τρεις κατηγορούμενες δεν λένε όλη την αλήθεια και συνεννοήθηκαν από πριν για το πως θα παρουσιάσουν την κατάσταση.

Η ομολογία της αδερφής της δυστυχούς Φαίης, Κατερίνας, σοκάρει. Όπως παραδέχθηκε κυνικά η 23χρονη: «Την αδερφή μου δεν την αγαπούσα ποτέ από τότε που γεννήθηκε, είχα μίσος για την ίδια.

Εκείνη την ημέρα, τσακωνόμασταν μία – μιάμιση ώρα. Με έπιασαν τόσο πολύ τα νεύρα μου, δεν άντεξα άλλο» είπε η αδελφοκτόνος και περιγράφοντας τη σκηνή της δολοφονίας ανέφερε πως: «Την έριξα κάτω, την πάτησα στο λαιμό, κούναγε τα χέρια και τα πόδια για να πάρει οξυγόνο και της λέω: «Τώρα εδώ θα πεθάνεις. Την έριξα ανάσκελα και της πάτησα το λαιμό στο λάρυγγα. Την πατούσα με όλη μου τη δύναμη, μέχρι να σταματήσει να κάνει τα περίεργα της».

Και όταν η κοπέλα ξεψύχησε όπως είπε τη φόρτωσε στο παιδικό καρότσι των παιδιών της και την πέταξε σε ένα σκοτεινό στενό. «Την έβαλα στο καρότσι, σαν να κάθεται, πήρα μια κουβέρτα, την σκέπασα και σιγά-σιγά ανοίγω την πόρτα. Ήταν νύχτα. Τα χέρια της, δεν ήταν σε ακαμψία μπορούσα να τα κουνήσω. Βγαίνω έξω και τρέχω με το καρότσι μην με δει κανείς. Έτρεξα να την αφήσω κάπου να τελειώνω. Την πέταξα από το καρότσι και έφυγα. Εγώ την μετέφερα εκεί και δεν το μετανιώνω. Και στη ζωή να ήταν, πάλι θα την σκότωνα».

Όλη η απολογία της αδελφοκτόνου

Η απολογία της αδερφής της Φαίης ξεκινάει, δίνοντας το στίγμα των συναισθημάτων που έτρεφε για το ίδιο της το αίμα. «Την αδερφή μου δεν την αγαπούσα ποτέ από τότε που γεννήθηκε, είχα μίσος για την ίδια, γιατί έκανε πράγματα που για μένα ήταν ντροπή, με κορόιδευε όταν ήμουν μικρή 12 χρονών τότε εγώ γιατί έχω και το πρόβλημα της υγείας μου. Εγώ σκότωσα την αδερφή μου γιατί δεν την άντεχα άλλο. Έδινε το τηλέφωνο μου σε διάφορους άγνωστους που δεν τους γνώριζα. Τσακωνόμασταν πολύ της έδινα πολύ ξύλο, πολύ όμως ξύλο γιατί όταν νευριάζω δεν καταλαβαίνω τίποτα, απολύτως τίποτα.

Πήγαμε να μείνουμε στην Δροσοπούλου γιατί μέναμε στο δρόμο. Την βρήκε η Φαίη την κυρία Παγώνα και μας μάζεψε το σπίτι της. Η Φαίη με κορόιδευε, με έβριζε, έδινε τα τηλέφωνα μου σε αγνώστους, οπότε της έλεγα να πάμε βόλτα δεν ήθελε. Τον Οκτώβριο του 2021 ετοίμαζα το παιδί μου να πάμε βόλτα και η Φαίη εξαφανίστηκε από το σπίτι. Πήγα στο σαλόνι και είδα ανοιχτή την πόρτα και η Φαίη είχε φύγει. Δεν έτρεξα να την προλάβω.

Περιμέναμε να γυρίσει αλλά τίποτα. Αργά το βράδυ γύρω στις 23:00, ήρθε η Φαίη στο σπίτι, η μητέρα μου είχε φύγει να πάει στη δουλειά της. Δε θυμάμαι τι φορούσε. Τα παιδιά κοιμόντουσαν στο δωμάτιό τους. Αυτή ήθελε να πάει στο δωμάτιο να πάρει έξαλλα ρούχα και να φύγει. Της είπα “πρόσεξε μην ξυπνήσεις τα παιδιά, πριν λίγο τα κοίμισα”. Την βγάζω στο σαλόνι και της λέω: “τι είναι αυτά που κάνεις;”. Μου λέει “μη σε ενδιαφέρει τι κάνω”. Τσακωνόμασταν μία – μιάμιση ώρα, διαπληκτιζόμασταν. Τα παιδιά δεν ξύπνησαν γιατί είχα κλείσει την πόρτα. Μετά με έπιασαν τόσο πολύ τα νεύρα μου, γιατί δεν άντεξα άλλο. Την έριξα κάτω, την πάτησα στο λαιμό, κούναγε τα χέρια και τα πόδια για να πάρει οξυγόνο και της λέω: “Τώρα εδώ θα πεθάνεις”.

Ήμασταν τότε υπό μετακόμιση για να φύγουμε και υπήρχε στο σαλόνι ένα τραπεζάκι και ένας καναπές. Δεν θυμάμαι αν ήταν διθέσιος ή τριθέσιος. Η Φαίη καθόταν σε μία πολυθρόνα. Την πλησίασα, την τράβηξα την έριξα κάτω αφού πρώτα έφαγε ξυλιές. Τη χτύπαγα με τα χέρια και τα πόδια μου. Δεν θυμάμαι σε ποια σημεία την χτυπούσα. Η Φαίη προσπαθούσε να το σταματήσει, φώναζε βοήθεια και της είπα να μη φωνάζει και ξυπνήσει τα παιδιά γιατί θα γίνονταν χειρότερα τα πράγματα. Μετά την πάτησα στο λαιμό με το πόδι μου, φορούσα και παπούτσια. Την έριξα ανασκελα και της πάτησα το λαιμό στο λάρυγγα. Δεν θυμάμαι τι παπούτσια φορούσα. Αρκετή ώρα την πατούσα με όλη μου τη δύναμη, μέχρι να σταματήσει να κάνει τα περίεργα της, ήμουν εν βρασμώ ψυχής».

Ερώτηση: Μπορείς να περιγράψεις το πρόσωπο της;
Απάντηση: Δε θυμάμαι τίποτα, αν τα μάτια της ήταν ανοιχτά ή κλειστά. Μετά την έπιασα από τους ώμους και την έστειλα στο κρεβάτι, στο δωμάτιο που κοιμόνταν τα παιδιά. Φτάνοντας στο κρεβάτι, την πιάνω από τη μέση και την έβαλα στο κρεβάτι ανάσκελα. Δεν ξέρω πόσα κιλά ήταν η Φαίη. Έχω πολύ μυϊκή δύναμη. Τα παιδιά κοιμόντουσαν στο άλλο κρεβάτι. Δεν περίμενα να έρθει κάποιος, αν ερχόταν κάποιος θα ερχόταν η κυρία Παγώνα η οποία ήταν έξω, δε γνωρίζω τίποτα παραπάνω.
Ερώτηση: Πως ξέρατε τι ώρα θα έρθει η κ. Τσ.;
Απάντηση: Δεν ήξερα. Σκεφτόμουν τι να κάνω, είχα τόσα πολλά νεύρα, δεν ήξερα τι να κάνω. Αργά το βράδυ ήρθε κυρία Παγώνα, άνοιξε την πόρτα να δει αν τα παιδάκια είναι καλά και κοιμούνται, της είπα ότι κοιμούνται, είδε και τη Φαίη ξεσκέπαστη. Δεν της πήγε κάτι το μυαλό και κλείνει την πόρτα. Μετά περίμενα να κοιμηθεί κυρία Παγώνα. Παίρνω το καρότσι του παιδιού μου, δεν θυμάμαι τι χρώμα είχε, ούτε τώρα θυμάμαι τι καρότσι είχε το παιδί μου. Το καρότσι ήταν στο δωμάτιο των παιδιών μου. Ήταν μεγάλο. Έφερα το καρότσι δίπλα στο κρεβάτι της, την έβαλα στο καρότσι, σαν να κάθεται, πήρα μια κουβέρτα, την σκέπασα και μετά σιγά-σιγά ανοίγω την πόρτα, η κυρία Παγώνα είχε κοιμηθεί και προχωράω το καρότσι μπροστά. Δεν την έδεσα με κάτι μην πέσει από το καρότσι. Ήταν νύχτα, δε θυμάμαι την ώρα. Τα χέρια της, δεν ήταν σε ακαμψία μπορούσα να τα κουνήσω. Κατέβηκα με το ασανσέρ, βγαίνω έξω και τρέχω με το καρότσι μην με δει κανείς. Δεν είχε αυτοκίνητο πουθενά. Έτρεξα να την αφήσω κάπου να τελειώνω. Δεν μπορώ να προσδιορίσω πόση ώρα έτρεξα. Την άφησα σε ένα σημείο, μέσα την ταραχή μου δεν θυμάμαι καθόλου το χώρο εκεί που την άφησα, ούτε τι είχε γύρω. Θυμάμαι ότι ήταν δρόμος. Την πέταξα από το καρότσι και έφυγα. Η κυρία Παγώνα, ούτε η μητέρα μου ήξεραν κάτι. Πέρυσι το καλοκαίρι του 2022 τους το είπα, μου είπαν «πλάκα κάνεις» και τώρα τους το είπα στα κρατητήρια, ότι εγώ την σκότωσα. Εγώ δεν θυμάμαι να την είχα τυλίξει γύρω – γύρω με την κουβέρτα.
Ερώτηση: Από την ιατροδικαστική, στο σημείο του λαιμού δεν υπήρχε ούτε κάκωση, ούτε κάταγμα. Τι έχεις να πεις γι’ αυτό;
Απάντηση: Εγώ την σκότωσα, δεν υπήρχε κανένας άλλος το σπίτι. Δε γνωρίζω γιατί δε φαίνεται στην ιατροδικαστική. Εγώ μέχρι τελευταία στιγμή την πάταγα με όλη μου τη δύναμη και όλο μου το βάρος. Εγώ την μετέφερα εκεί και δεν το μετανιώνω. Και στη ζωή να ήταν, πάλι θα την σκότωνα. Δεν θυμάμαι να έρχονταν άντρες στο σπίτι. Με τον πατέρα μου το κτήνος, δεν έχω καμία σχέση. Η Φαίη είχε καλές σχέσεις, αν και την σάπιζε στο ξύλο. Τόσο καιρό δεν το έλεγα γιατί φοβήθηκα. Τώρα άλλαξαν πολλά και δεν πρέπει να την πληρώσει η μητέρα μου την κυρία Παγώνα.
Ερώτηση: Η Φαίη ήταν έγκυος;
Απάντηση: Έτσι μου έλεγαν εμένα. Στο Λικό όταν είχε πάει, μας είπανε ότι είναι έγκυος, και εγώ υπέγραψα για να κάνει εξετάσεις. Ήταν χτυπημένη από αυτούς που έμπλεκε.
Ερώτηση: Αφού την μισούσες στο νοσοκομείο γιατί την πήγες;
Απάντηση: Στο νοσοκομείο την πήγα παρόλο που την μισούσα και ακόμα τη μισώ, γιατί δεν θα άφηνα έναν άνθρωπο να πονάει. Δεν είχα καλή σχέση με τους γείτονες για τους ενοχλούσαν τα παιδιά. Ποτέ δεν είχαμε πατήσει την Φαίη στην κοιλιά, μόνο εγώ την πάτησα στην κοιλιά. Αυτό έγινε την μέρα που την πάτησα στο λαιμό. Πιστεύω ότι η Φαίη είχε νοητική υστέρηση χειρότερη και από μένα.

Η σπιτονοικοκυρά

Η σπιτονοικοκυρά από την πλευρά της, ανέφερε πως γνώρισε την Φαίη το 2019 στο κέντρο της Αθήνας, στην φιλοξενούσε από οίκτο, ενώ περιγραφή με λεπτομέρειες το σκηνικό της δολοφονίας, όπως το περιέγραψε 23χρονη αδερφή της η οποία της είπε χαρακτηριστικά ότι την πάτησε στο λαιμό με το παπούτσι της, την έβλεπε που σπαρταρούσε και δεν την άφηνε, της έλεγε «που@@@ τώρα ήρθε η ώρα σου!» μέχρι που πέθανε».

«Είμαι συνεργάτης τριών δικηγόρων. Γνωρίζω τον πατέρα της Φωτεινής και πρώτη φορά του μίλησα στο τηλέφωνο. Τον πήρα από το τηλέφωνο της Φωτεινής. Του είπα ότι το παιδί του έχει πρόβλημα, ότι δεν έχει χρήματα. Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία. Ποτέ δεν βοηθούσε. Την Φωτεινή την γνώρισα βράδυ μετά τις 00:00 στο Everest το 2019 στην Πατησίων. Ήμουν με έναν δικηγόρο.

Το παιδί έκανε επαιτεία για να πάρει γάλα για το παιδί της ζητούσε και δουλειά. Της έδωσα 5 ευρώ και 10 ο δικηγόρος. Αυτό που καταθέτει ο πατέρας της ότι τον πήρα τηλέφωνο και του είπα ότι ένας οδηγός που έχω βοήθησε την Φωτεινή να μην επιβιβαστεί σε αυτοκίνητο ηλικιωμένων είναι ψέματα. Εγώ δεν είχα οδηγό ποτέ. Ο δικηγόρος είναι φίλος και είναι και διπολικός. Πάντα δίνω χρήματα όταν μου ζητάνε για επαιτεία.

Στη συνέχεια η Φωτεινή, έκανε παρέα με τον δικηγόρο την πήρε στη δουλειά που ήταν, γιατί ήθελε να την βοηθήσει, είχε δύο παιδιά τότε. Η Φωτεινή έμενε στο Γαλάτσι, μετά πήγε στο Μενίδι που τις βρήκα εγώ. Της έδινα χρήματα για να την βοηθάω στο ενοίκιο. Ήθελα να τη βοηθήσω και βοηθάω πολλά παιδιά και χρήστες που μου ζητούσαν βοήθεια. Τα έκανα όλα από λύπηση.

Η Φαίη δούλευε με τον δικηγόρο όχι κάθε μέρα, έλεγε και πολλά ψέματα. Όταν πέθανε ο ιδιοκτήτης της κατοικίας στο Μενίδι, με πήρε τηλέφωνο η μητέρα της και μου είπε να την βοηθήσω και να έρθουν στο σπίτι το δικό μου στην Δροσοπούλου εκτός από την μικρή της κόρη. Λυπάμαι όλους τους φτωχούς ανθρώπους. Φιλοξένησα την Φαίη τη μαμά της και δύο ανήλικα παιδιά της Φαίης και η αδερφή της έμενε με τον πατέρα του παιδιού της.

Μετά ήρθε και η Κατερίνα όταν το παιδί της ήταν έξι μηνών. Η Φαίη δεν θυμάμαι πότε είχε έρθει. Παρόλο που έμενε στο Μενίδι, ερχόταν και στο σπίτι μου κι έμενε. Παλιά είχα φιλοξενήσει και τον δικηγόρο και την Χριστίνα Πίσπα που ήταν η σχέση μου για 30 χρόνια. Άλλους που να χρειάζονται βοήθεια, δεν έχω φιλοξενήσει. Το σπίτι μου ήταν περίπου 100 τετραγωνικά. Δε γνωρίζω (αναφέρεται σε δύο ονόματα). Δίπλα μου έμεναν πακιστανοί και τσακωνόμουν με τους γείτονες για τα παιδιά και για την Φωτεινή που γινόταν φασαρία με την αδερφή της την Κατερίνα. Υπήρχε και σωματική βία μεταξύ τους, η μία χτυπούσε για την άλλη. Η Φωτεινή μας έπαιρνε και πράγματα απ’ το σπίτι.

Ερώτηση: Εφόσον η συμβίωση σας δεν ήταν αρμονική, γιατί δεν τις διώχνατε από το σπίτι;
Απάντηση: Λυπόμουν πολύ τα παιδιά. Δεν είχα καλέσει ποτέ στο σπίτι μου – αναφέρεται σε γυναικείο όνομα – και δεν μπήκε ποτέ, όπως αυτή ισχυρίζεται, αλλά μπορεί να γνώριζε το σπίτι περνώντας απέξω γιατί είχαμε ανοιχτή την πόρτα.
Ερώτηση: Όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας έχουν καταθέσει ότι χτυπούσατε την Φωτεινή, την Πίσπα. Τι έχετε να πείτε;
Απάντηση: Όλοι λένε ψέματα γιατί τους έβρισα πολύ άσχημα, είμαι πολύ αθυρόστομή. Τους μιλούσα πολύ άσχημα. Η Φωτεινή τσακωνόταν μόνο με την αδερφή της. Η Φωτεινή δεν ξέρω πως έβρισκε χρήματα, εξαφανιζόταν για μέρες.
Ερώτηση: Συμμετείχαν καθόλου στα έξοδα του σπιτιού;
Απάντηση: Εγώ κάλυπτα τα έξοδα δεν είχαν να πληρώσουν. Η Χριστίνα Πίσπα επαιτούσε όλα τα χρόνια, από το 1964. Ποτέ δεν έπαιρνα χρήματα από την Χριστίνα. Η Φωτεινή επαιτούσε και την έπαιρνε από πίσω η αδερφή της.
Ερώτηση: Για ποιο λόγο η αδερφή της την έπαιρνε από πίσω όταν επαιτούσε η Φωτεινή;
Απάντηση: Επειδή έπινε χάπια, για να εξασφαλίσει ότι τα λεφτά που θα έβγαζε, θα έπαιρνε γάλα των παιδιών της. Η αδερφή της, η Κατερίνα δεν επαιτούσε. Της έδινε χρήματα ο πατέρας του παιδιού της και δούλευε σε σπίτια.
Ερώτηση: Είχατε δει ποτέ την Φωτεινή χτυπημένη;
Απάντηση: Τους τελευταίους τρείς μήνες ήταν χτυπημένη. Είχε στο χέρι μια τρύπα από στρεπτόκοκκο, είχε στο μάτι μώλωπα σαν να ήταν από μπουνιά και ήταν μαυρισμένη με μώλωπες σε όλο της το σώμα και έστειλα φωτογραφίες στον πατέρα της. Αυτές οι κακώσεις έγιναν από κάποιον Αλβανό στην Κυψέλη και συνελήφθη. Δεν ξέρω το όνομα του. Αυτός είχε χτυπήσει κι άλλη κοπέλα.
Ερώτηση: Πως δικαιολογείτε ότι δεν υπάρχει σύλληψη Αλβανού εκείνο το διάστημα;
Απάντηση: Μπορεί να τον κράτησαν και μετά τον άφησαν. Το όνομά του είναι Ηρακλής και το παρατσούκλι του είναι «τίγρης». Εγώ δεν είχα καμιά δουλειά να πάω στην αστυνομία, είχε και μάνα το κορίτσι.
Ερώτηση: Από τη μία μου λέτε ότι ενδιαφερόσασταν για το παιδί και το φιλοξενείτε σπίτι κι απ’ την άλλη όταν το χτυπάνε τρίτοι, δεν πάτε στην αστυνομία. Τι λέτε γι’αυτό;
Απάντηση: Εγώ, την ρώταγα πάντα αλλά αυτή δεν ήθελε να πάμε στην αστυνομία.
Ερώτηση: Τον Αύγουστο του 2021 πήγε στο ΚΑΤ και μετά στο Λαικό. Ποιος την χτύπησε;
Απάντηση: Δεν την χτύπησε κανείς. Τους τρεις τελευταίους μήνες ήταν συνέχεια χτυπημένη.
Ερώτηση: Ποιος την χτυπούσε όλους αυτούς τους τρεις μήνες;
Απάντηση: Διαπληκτίζονταν με την αδερφή τη συνέχεια. Δεν ξέρω αν την χτυπούσε κάποιος, δεν μας έλεγε τίποτα. Τον Ιούνιο έλεγε ότι την χτύπησε ο πατέρας της και ξέρω ότι την χτυπούσε και ο πατέρας της. Η Φαίη μας είχε πει ότι ήταν έγκυος, αλλά στη συνέχεια στο ΚΑΤ βγήκε αρνητικό. Στο ΚΑΤ δεν πήγα εγώ, μας το λέγε ίδια αλλά ήταν μυθομανής, μας έλεγε ψέματα.
Ερώτηση: Η κόρη της Φωτεινής, αναφέρει ότι κάποια στιγμή που πήγατε στο Αστυνομικό Τμήμα είπε ότι: «Αυτή η που@@@ πατάει τη μαμά μου στην κοιλιά». Τι έχετε να πείτε;
Απάντηση: Αυτό αποκλείεται να ‘χει γίνει γιατί όταν μάλωνα, αυτή κοιμόταν. Δεν είναι αλήθεια ούτε ότι απειλούσε την Φωτεινή λέγοντας ότι «θα έρθει ο Μπάμπης και θα δεις τι θα πάθεις».
Ερώτηση: Πως έχασε η Φωτεινή το παιδί το γνωρίζετε;
Απάντηση: Δεν μπορώ να ξέρω, δεν είμαι Θεός.
Ερώτηση: Η κοινωνική υπηρεσία, έχει έρθει σπίτι για τα παιδιά και με ποια αφορμή;
Απάντηση: Ίσως ήρθε για καταγγελία για κακοποίηση των παιδιών αλλά αυτά δεν ήταν κακοποιημένα.
Ερώτηση: Όταν ήρθε η κοινωνική υπηρεσία η Φωτεινή ήταν στο σπίτι;
Απάντηση: Ήταν η αδερφή της, όχι Φωτεινή. Τους είπα ότι ήταν για δουλειά η Φωτεινή. Τρεις – τεσσερις μήνες μετά ήρθε πάλι κοινωνική υπηρεσία αλλά η Φωτεινή είχε εξαφανιστεί. Εγώ ήμουν η πρώτη που τους έλεγα να πάρουν τα παιδιά γιατί η μάνα τους τα έδερνε.
Ερώτηση: Κάτω από ποιες συνθήκες εξαφανίστηκε η Φωτεινή και τελικά βρέθηκε νεκρή;
Απάντηση: Δεν έχω να σας πω τίποτα εδώ. Η μάνα της μου είπε μόνο ότι εξαφανίστηκε. Εκείνη την ημέρα έλειπα. Οκτώβριο εξαφανίστηκε περίπου. Μου είπε η μητέρα της ότι θα έβγαζε τα παιδιά 19:00 – 20:00 το βράδυ στην πλατεία Αμερικής, ήταν και το μωρό μαζί. Θα τα πήγαιναν σε μια καφετέρια. Μου είπε η μητέρα της ότι την παρακαλούσαν τη Φαίη, να ντυθούν τα παιδιά και να πάνε βόλτα, αλλά αυτή άνοιξε την πόρτα και έφυγε. Ήταν σε αναμμένα κάρβουνα, κάπου ήθελε να πάει. Δεν ρώτησα την μητέρα της τι φορούσε η Φαίη όταν έφυγε. Εκείνη την ημέρα το πρωί, είχα έρθει στα δικαστήρια να βρω κάποιον δικηγόρο να κάνω κάποια δουλειά το μεσημέρι, πήρα ένα καρότσι για να ψάξω τα σκουπίδια στο Γαλάτσι, πλατεία Αμερικής, Κολιάτσου, Δροσοπούλου. Γύρισα στις 16:00 στο σπίτι και πήγα στο Μοναστηράκι να πουλήσω κάτι μπρούτζινα και γύρισα αργά το βράδυ γύρω στις 23:30 – 01:00 . Στο σπίτι βρήκα την Κατερίνα και μου είπε ότι η Φαίη, κοιμάται μέσα με τα παιδιά. Η Παππούλη, είχε πάει να κοιτάξει μια κυρία στο σπίτι που είχε χειρουργηθεί, την κοιτάει χρόνια. Την επόμενη μέρα στις 10:00 η μάνα της μου είπε ότι: « Το παλιοθήλυκό δεν ήρθε στο σπίτι». Από τότε δεν ξαναγύρισε η Φαίη. Πήρε η μάνα της τηλέφωνο την αστυνομία και είπε ότι «θέλω να δηλώσω μία εξαφάνιση» και της είπανε ότι επειδή είναι ενήλικη θα περιμένει 24 ώρες και μετά θα βγει missing alert.
Ερώτηση: Τον πατέρα της τον ενημέρωσε;
Απάντηση: «Όχι, γιατί να τον ενημερώσω;». Έτσι μου είπε η ίδια. Τον πατέρα της Φαίης το γνώρισα στην πλατεία Αμερικής, μετά την εξαφάνιση της Φαίης. Ήμουν εγώ, η μητέρα της, η αδερφή της και μία δικηγόρος. Ήταν περίπου 16:00. Εκείνη την ημέρα κάλεσαν από το Αστυνομικό Τμήμα τη μητέρα της. Η μητέρα είχε καλέσει δικηγόρο γιατί το ζευγάρι που ήταν σε διάσταση, να δουν τι είχε γίνει, μήπως χτύπησε ο πατέρας της, την μητέρα της για να δουν επίσης για την Φαίη αν είναι αυτή που βρέθηκε. Εγώ ήμουν εκεί γιατί με πήρε η μητέρα της και μου είπε ότι θα συναντηθεί με το δικηγόρο για να πάνε στο τμήμα. Πήγα για να δω για το κορίτσι γιατί την αγαπούσα. Εκεί είπα «ξεφτίλα» τον πατέρα της και μας είπε ,αφού έφυγε, γύρισε πίσω και μας είπε ότι του κλέψανε το κινητό. Δεν θυμάμαι να του είπαμε να μην πάει στο τμήμα γιατί είχαμε πάει εμείς. Τελικά έμαθα από τη μητέρα της οτι η Φαίη βρέθηκε σε μια οδό κοντά στο σπίτι μου, τυλιγμένη σε μια κουβέρτα.
Ερώτηση: Από την δικογραφία προκύπτει ότι η κουβέρτα ήταν δική σας και την είχαν δει απλωμένη στο σπίτι σας. Τι λέτε γι’αυτό;
Απάντηση: Στα κρατητήρια, έμαθα ποιος σκότωσε το παιδί. Η αδερφή της μας είπε ότι την σκότωσε. Εγώ δεν μπορώ να το πιστέψω. Τον Ιούλιο του 2022 μου είπε πρώτη φορά η Κατερίνα, όταν ήμουν με τη μαμά της κι άλλους δύο σε ένα καφέ απέναντι απ’ το δικαστήρια στην Ευελπίδων, ενώ ήταν όρθια η Κατερίνα μας είπε «Τι νομίζεις μωρή; Εγώ σου έφαγα την κόρη!». Δεν την πιστέψαμε. Και τώρα που βρισκόμασταν στα κρατητήρια πιέστηκε γιατί δεν είχε ξαναβρεθεί εκεί και είπε στη μάνα της ότι αυτή σκότωσε την Φαίη. Όταν την ρώτησα λεπτομέρειες, μου είπε ότι την έβαλε στο καρότσι του μπέμπη και την σκέπασε με την κουβέρτα και την πήγε πιο κάτω. Όταν είχα γυρίσει εκείνο το βράδυ στο σπίτι, μου είπε ότι κοιμάται μέσα η Φαίη με τα παιδιά της, τότε την είχε ήδη σκοτώσει όπως μου είπε τώρα στα κρατητήρια. Περίμενε να κοιμηθώ. Για το πως την σκότωσε μου είπε ότι αφού διαπληκτίστηκαν, μάλωσαν γιατί η Φαίη είχε συνευρεθεί με τον άνθρωπο που είχε σχέση Κατερίνα και στη συνέχεια μου είπε ότι την πάτησε στο λαιμό με το παπούτσι της, την έβλεπε που σπαρταρούσε και δεν την άφηνε, της έλεγε «που@@@ τώρα ήρθε η ώρα σου!» μέχρι που πέθανε». Μπορεί να έχω κάνει πολύ άσχημα πράγματα στη ζωή μου για να επιβιώσω αλλά ποτέ δεν θα πείραζα άνθρωπο να του κάνω κακό, να αφαιρέσω ζωή. Όλοι οι ξυλοδαρμοί σε βάρος της Φαίης, θεωρώ ότι γίνονταν από την αδερφή της αλλά κι από γκόμενους. Η Χριστίνα όμως έπεφτε μόνη της, είχε και άνοια. Δεν πέταξα ποτέ την Χριστίνα στα αυτοκίνητα και αυτό προκύπτει, γιατί δεν έχω πάρει ποτέ αποζημίωση για τροχαία. Δεν θέλω ακόμα να πιστέψω ότι σκότωσε η Κατερίνα. Σχετικά με την διακοπή της κύησης της Φαίης, επιμένω ότι δεν ήξερα για την εγκυμοσύνη, η Φαίη μας έλεγε ότι ζητούσε λεφτά από τον πατέρα της και από την καινούργια σχέση του πατέρα της, την Χριστίνα για να ρίξει το παιδί. Τι να το έκανε και το τέταρτο; Είχε τρία παιδιά από τρεις διαφορετικούς άντρες. Δεν ξέρω αν έκανε έκτρωση γιατί δεν της έδωσε ποτέ λεφτά. Ο δικηγόρος μου είπε ότι τον Ιούνιο την είχε κλείσει ο πατέρας της την Φαίη στο υπόγειο και τη χτυπούσε. Όσο ζούσαν τα κορίτσια, έλεγαν ότι της είχε παρενόχλησει σεξουαλικά ο πατέρας τους, ότι είχε πουλήσει ταξί και έπαιζε τζόγο, ότι έπαιρνε ναρκωτικά και έκλεβε περίπτερα.

Η μητέρα

Η μητέρα της Φωτεινής (Φαίης), στην απολογία της κάνει λόγο για αντιπαλότητα και μίσος μεταξύ των δύο αδερφών το οποίο χρόνο με το χρόνο γιγαντωνόταν, μέχρι που, έγινε ανεξέλεγκτο. Για την κόρη της είπε ότι τον τελευταίο καιρό πριν πεθάνει ήταν σε άθλια κατάσταση, πήγαινε στο Πεδίον του Άρεως, είχε περίεργες συναναστροφές με Αφγανούς, έκανε χρήση ουσιών, με ερχόταν άγρια χτυπημένη ενώ η μητέρα είχε φθάσει σε σημείο να τραβήξει φωτογραφίες του παιδιού της και να τις στείλει στον πατέρα της προκειμένου να βοηθήσει να βρεθεί λύση στην τραγική αυτή κατάσταση.

«Είμαι η μητέρα της Φωτεινής και της Κατερίνας. Εμείς μέναμε στο Μενίδι από το 2019 για ενάμιση χρόνο και μας μάζεψε στο σπίτι της Δροσοπούλου το φθινόπωρο του 2020 η κυρία Τσ.. Την Τσ., την γνώρισε η κόρη μου η Φωτεινή, έκανε επαιτεία στα Άνω Πατήσια. Έχω να πω ότι υπήρχε πολύ θυμός, αντιπαλότητα, μίσος μεταξύ των δύο αδερφών, γιατί η Κατερίνα γεννήθηκε με ένα μεταβολικό νόσημα, τον Φεβρουάριο του 2000 και την είχαν όλοι παραγκωνισμένη.

Αυτή την αντιζηλία, την είχανε από μικρά, αλλά μεγαλώνοντας έγινε χειρότερη. Το νόσημα που έχει η Κατερίνα, χρειάζεται ειδική διατροφή, δημιουργεί μια νοητική υστέρηση αν δεν το προσέξεις. Δημιουργεί νεύρα και έντονες καταστάσεις. Η Κατερίνα και η Φαίη πήγαν σχολείο, αλλά η Κατερίνα μετά το δημοτικό πήγε σε ειδικό – τεχνικό σχολείο γιατί είχε και διάσπαση προσοχής.

Η Φαίη ήταν πολύ κλειστός χαρακτήρας, όχι έντονα κοινωνική, λιγομίλητή και συνέχισε μέχρι το γυμνάσιο. Η Κατερίνα μου είναι ήταν πολύ χαρούμενο παιδί, πολύ κοινωνική, το τελείως αντίθετο. Το ενοίκιο στο Μενίδι το πλήρωνε κυρία Τσ., γιατί ο πρώην σύζυγός μου ήταν απών. Με έχει βοηθήσει κοινωνικά και οικονομικά πολύ. Στο σπίτι στην Δροσοπούλου μέναμε εμείς με τα δύο παιδιά της Φαίης, το ένα της Κατερίνας και η Χριστίνα Πίσπα. Ήταν δύσκολα οικονομικά, αλλά δούλευα και εγώ και η κυρία Παγώνα. Η Κατερίνα δεν δούλευε αλλά η Φαίη, έκανε άλλες δουλειές, την είχαν πιάσει τα κορίτσια στο Πεδίο του Άρεως με 17 Αφγανούς, έπαιρνε ουσίες, την είχα πιάσει στο σπίτι να παίρνει χάπια.

Ερώτηση: Πώς εξηγείτε τα δυο κορίτσια να έχουν πάρει διαφορετικό δρόμο;
Απάντηση: Δεν ξέρω, η Φαίη έκανε την επανάσταση της με αυτό τον τρόπο αλλά έφταιγε και ο πρώην σύντροφός της και πατέρας του πρώτου παιδιού. Το πρώτο παιδί γεννήθηκε το 2019, μέχρι τότε είχε σχέση με το σύντροφό της μετά όχι. Γνωρίζω ότι η Τσ. βοηθάει δικηγόρους, κάνει την γραφική ύλη και ψάχνει και στα σκουπίδια, βρίσκει πράγματα και τα πουλάει στο Μοναστηράκι. Η Κατερίνα καθάριζε που και που σκάλες, έκανε κάποιο μεροκάματο. Η αντιζηλία των κοριτσιών, εκδηλώνονταν με πολύ ξύλο από την Κατερίνα στην Φωτεινή.

Η Φωτεινή πήγαινε για μεροκάματο και δεν έφερε δραχμή στο σπίτι, μου έκλεβε το πορτοφόλι και το δικό μου και της κυρίας Παγώνας. Το ξύλο άλλες φορές ήταν έντονο, άλλες πιο ήπιο αλλά ερχόταν μαυρισμένη και απ’ αυτούς που συναναστρεφόταν έξω. Η Φαίη δε δεχόταν την ιατρική βοήθεια, ούτε νομική ούτε τίποτα. Μου έλεγε συνέχεια: «Μαμά δεν μπορώ να σου πω, φοβάμαι». Για τον ξυλοδαρμό μεταξύ των δύο αδερφών, έμπαινα μια ζωή στη μέση και τις χώριζα. Δεν άρεσε στην Κατερίνα ούτε και σε μας, η ζωή που έκανε η Φαίη.

Της μιλούσε άσχημα και σε όλους εμάς επίσης. Τα εγγόνια μου ήταν τότε μικρά και δεν το βίωναν αυτό, αλλά η συμπεριφορά της Φαίης ως προς τα παιδιά της έχει αλλάξει, τα κακομεταχειριζόταν, δεν τα τάιζε. Δεν μπορούσε να μένει καθόλου στο σπίτι, ήθελε να είναι συνέχεια έξω. Όταν η Φαίη έβγαινε έξω, δυο φορές την είχε συνοδεύσει η Κατερίνα. Η Φαίη χανόταν, έψαχνε να την βρει σε παγκάκια, σε θάμνους.

Δε γνώριζα ότι η Φαίη είχε μείνει έγκυος στο τρίτο παιδί, δε μου είχε πει κάτι. Τον Απρίλιο του 2021 στο ΚΑΤ, πήγε μαζί μου γιατί ένας Αλβανός στην Κυψέλη, την χτύπησε και έπαθε στρεπτόκοκκο. Δεν ξέρω αν πήγε στο ΚΑΤ τον Αύγουστο γιατί εγώ δούλευα εσωτερική σε σπίτι, σε μια κυρία. Πριν εξαφανιστεί η Φαίη ήταν σε κατάσταση εξαθλίωσης, δεν είχε κουράγιο να μιλήσει, έπρεπε ναρκωτικές ουσίες, ερχόταν πάντα χτυπημένη απέξω.

Έκανα ότι μπορούσα να την βοηθήσω, να δω που πηγαίνει, τι κάνει. Η Φαίη εξαφανίστηκε στις 9 Οκτωβρίου 2021 ημέρα Πέμπτη. Ετοίμαζα τα παιδιά με την Κατερίνα να τα πάμε βόλτα. Τα παιδιά ήταν 4. Ένα της Κατερίνας και τρία της Φαίης. Η Φαίη ήταν σε έξαλλη κατάσταση, αγρίμι, η Κατερίνα της έλεγε να έρθει μαζί μας αυτή δεν ήθελε. Όπως ήμασταν μέσα στο δωμάτιο ακούμε την πόρτα του σπιτιού να κλείνει, τρέχει Κατερίνα να προλάβει την Φαίη, κατέβηκε με τα πόδια από το δεύτερο όροφο αλλά εκείνη είχε ήδη φύγει.

Τελικά δεν πήγαμε βόλτα, περιμένω με τη Φαίη να γυρίσει αλλά εγώ έπρεπε να φύγω να πάω στη δουλειά μου στις 21:30. Την επόμενη μέρα επειδή είχα κάτι δουλειές για την κυρία που προσέχω, πέρασα από το σπίτι να δω τι έγινε και συνάντησα την Κατερίνα, τα παιδιά και την Παγώνα που κοιμόταν στο δωμάτιό της. Η Φαίη πουθενά. Πήρα την αστυνομία να δηλώσω εξαφάνιση αλλά επειδή ήταν ενήλικη μου είπαν ότι πρέπει να περάσουν 48 ώρες και μετά να το δηλώσω. Η Φαίη, συνήθιζε να εξαφανίζεται από όταν μέναμε στο Μενίδι και εβδομάδα μπορεί. Και στην Δροσοπούλου επίσης το ίδιο, εξαφανιζόταν μέρες.

Ερώτηση: Αφού συνήθιζε να λείπει αρκετές μέρες γιατί εκείνη τη μέρα πήρατε την αστυνομία;
Απάντηση: Δεν ξέρω, ασυναίσθητα από ένστικτο. Την έβλεπα τον τελευταίο καιρό και η κατάσταση ήταν πολύ χάλια. Τράβηξα φωτογραφίες με τη Φαίη χτυπημένη και τις έστειλα στον πατέρα της για να με βοηθήσει να δούμε τι θα κάνουμε. Αυτός βέβαια δεν έκανε τίποτα.
Ερώτηση: Αυτές οι σωματικές βλάβες, στις φωτογραφίες, ήταν από τροχαίο;
Απάντηση: Δεν ξέρω δεν μπορώ να το πω αυτό. Λίγες μέρες μετά με πήρε αστυνομία και μου είπαν να πάω να μου δείξουν φωτογραφίες. Πήγα με την Κατερίνα δεν ήτανε όμως η Φαίη στην φωτογραφία. Τον σύζυγό μου τον είχα ενημερώσει. Μετά απ’ αυτό κάλεσε η Κατερίνα τον πρώην σύζυγό μου και βρεθήκαμε στην πλατεία Αμερικής, εγώ, η συνήγορος μου, η Παγώνα για να συζητήσουμε τι θα κάνουμε με τη Φαίη. Την συνήγορο μου την κάλεσα να έρθει για βόλτα. Στις 10 Νοεμβρίου 2021 με πήρανε από το τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα αφού υπήρχε το missing alert και μου είπαν ότι βρέθηκε η Φαίη και είχε γίνει ήδη η ταφή της. Πριν είχα δώσει DNA στο ΑΤ Κυψέλης. Τόσες μέρες ήταν στο Ελπίς. Είχε βρεθεί σε πολύ άσχημη κατάσταση τυλιγμένη σε κουβέρτα, δεν ζήτησα να δω φωτογραφίες. Δε γνώριζα και δε γνωρίζω αν αυτή η κουβέρτα που βρέθηκε σκεπασμένη ήταν στο σπίτι της κυρίας Παγώνας. Το μόνο που μου είπανε είναι ότι βρέθηκε με ροζ φόρμα, ροζ μπλούζα και αθλητικά παπούτσια. Από την ιατροδικαστική μου είπε ότι πέθανε από πνευμονικό οίδημα. Ψάχνω να βρω πως πέθανε η Φαίη από ανθρώπους που είχε συναναστροφές. Ο ένας με βρήκε στην Πατησίων, με έπιασε από το λαιμό και μου είπα ότι «Αν μιλήσεις, θα πάθεις το ίδιο με το παιδί σου».
Ερώτηση: Πως νιώθετε για το θάνατο της Φαίης;
Απάντηση: Έχει φύγει η μισή μου καρδιά, η μισή μου ζωή, έχω λύπη, θυμό, αγανάκτηση, αυτά τα συναισθήματα έχω μέχρι τώρα. Δε γνωρίζω όμως πως μπορεί να πέθανε η Φαίη.
Ερώτηση: Εφόσον ξέρετε πως υπήρχε αυτή η αντιζηλία μεταξύ των κοριτσιών γιατί στο νοσοκομείο την συνόδευσε η Κατερίνα;
Απάντηση: Εγώ δούλευα και πρόσεχα τα παιδιά. Μπορεί όμως και να ήθελε την αδερφή της.

Η νομική άποψη

Η δικηγόρος του πατέρα, κυρία Βούλα Δημητριάδου, η οποία έκανε ολόκληρο αγώνα μαζί με τον ιδιωτικό ερευνητή Χάρη Βεραμόν προκειμένου να αποκαλυφθεί η δολοφονία της άτυχης Φαίης, τονίζει στο newsIT.gr πως: «Οι τρεις κατηγορούμενες, μετά την απολογία τους ενώπιον της 15ης Τακτικής Ανακρίτριας Αθηνών, κρίθηκαν προφυλακιστέες. Η ομολογία της αδελφής του θύματος για τη δολοφονία της, ισχυριζόμενη ότι ανέκαθεν την μισούσε και χειροδικούσε σε βάρος της, δεν έπεισαν Εισαγγελέα και Ανακρίτρια καθώς η περιγραφή του τρόπου αφαίρεσης της ζωής της Φαίης, δεν συνάδουν με τα ιατροδικαστικά ευρήματα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που συνιστούν σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής και των τριών κατηγορούμενων γυναικών στο σύνολο την αποδιδόμενων σε βάρος των κατηγοριών. Προσωπικά νιώθω ηθικά ικανοποιημένη και προσδοκώ στην ανάδειξη και κατά το παρόν στάδιο, όλων των πτυχών μίας σκοτεινής υπόθεσης που καταφέραμε να φωτίσουμε».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΩΠΟΤΑΣ, ΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΑ

newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis