Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Drones για τις παραβάσεις του ΚΟΚ - H νέα «μόδα» που θα δούμε στην Ευρώπη
21:44 | 21/11/2023

Καθοριστική συμβολή στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας έχουν κάποια προηγμένα drones που έχουν αρχίσει να πετούν πάνω από τους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Ένα νέο «όπλο» έχουν εντάξει στη φαρέτρα τους πολλές αστυνομικές αρχές ανά την Ευρώπη προκειμένου να τιμωρούν όσους οδηγούς δεν σέβονται τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα για την οδική ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για drones που πετούν σε μεγάλα ύψη και εποπτεύουν το οδικό δίκτυο, έτοιμα να «συλλάβουν» όποιον υποπέσει σε τροχονομική παράβαση. Προϊόντος του χρόνου, μάλιστα, αυτά τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα συνεχώς εξελίσσονται και γίνονται ολοένα πιο ικανά στο να διαπιστώνουν με αποτελεσματικότητα τις επικίνδυνες συμπεριφορές όσων κάθονται πίσω από το τιμόνι.

Ένα σύγχρονο drone -υπό την ονομασία "Falcon Unit"- πλέον βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Αστυνομίας της Γρανάδας, έχοντας τη δυνατότητα να διαπιστώσει διαφόρων ειδών παραβάσεις μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Ενδεικτικό των δυνατοτήτων του Falcon Unit είναι ένα βίντεο που έδωσε η ίδια η αστυνομία στη δημοσιότητα, με το drone να έχει πιάσει στις «δαγκάνες» του μια οδηγό που κάνει χρήση του κινητού τηλεφώνου της, ενώ λίγο αργότερα «πιάνει» και έναν ΙΧ που κινείται σε λεωφορειολωρίδα.

Η Αστυνομία της Γρανάδας, μάλιστα, περιέγραψε τα δύο περιστατικά με χιουμοριστικό τρόπο αναφέροντας: Αυτή η οδηγός που χρησιμοποιεί το κινητό της ενώ οδηγεί, σίγουρα δεν διαβάζει τα social media μας, επειδή διαφορετικά θα ήξερε ότι το Falcon Unit μας μπορεί να διαπιστώσει παραβάσεις από αέρος. Σίγουρα, δεν μας διαβάζει ούτε ο οδηγός της Mercedes στη λεωφορειολωρίδα.

Σημειώνεται ότι το Falcon Unit μπορεί να διαπιστώσει παραβάσεις όπως η χρήση ζώνης ασφαλείας, κινητού τηλεφώνου και η κίνηση σε ΛΕΑ ή λεωφορειολωρίδα, αλλά με δεδομένο ότι δεν ενσωματώνει αισθητήρες αδυνατεί να διενεργεί ελέγχους ταχύτητας. Το μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα πετάει στα 120 μέτρα από το έδαφος, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολα ορατό από τους οδηγούς.

Drones διαθέτει και η ΕΛΑΣ, αν και αυτά έχουν εποπτικό ρόλο, αντλώντας εικόνες από το οδικό δίκτυο.

www.carandmotor.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis