Eιδικά Μισθολόγια - Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης της νομοθετικής ρύθμισης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ
Eιδικά Μισθολόγια - Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης της νομοθετικής ρύθμισης
Χρήμα σε περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες σχεδιάζει να μοιράσει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο. Στρατιωτικοί - Ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ αλλά και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα θα είναι οι «τυχεροί» που θα εισπράξουν, είτε με τη μορφή αναδρομικών, είτε ως κοινωνικό μέρισμα, το πλεόνασμα των φόρων που πληρώσαμε όλοι φέτος.
 
 


Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης της νομοθετικής ρύθμισης που θα ορίζει τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών σε εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικράτειας και τους δικαιούχους. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα αναδρομικά ύψους 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση (συνολικά 1,2 δισ. ευρώ) θα δοθούν εφάπαξ και θα τα εισπράξουν όλοι, ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει ή όχι στη Δικαιοσύνη.
 
Στον δρόμο προς τις κάλπες το Μαξίμου δεν περιορίζεται στην επιστροφή των αναδρομικών αλλά έχει αποφασίσει να δώσει και φέτος κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού. Το ποσό και οι δικαιούχοι θα κλειδώσουν τον Νοέμβριο, όταν θα έχει κριθεί η τύχη των συντάξεων και θα υπάρχουν νεότερα στοιχεία στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού.
 
Κλείνουν το ... μάτι σε 1,5 εκατ. δικαιούχους
 
Παραμονές Χριστουγέννωνη κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει το πουγκί του προϋπολογισμού για να μοιράσει «μποναμά». Οι «τυχεροί» από το πλεόνασμα των φόρων που πληρώσαμε φέτος θα είναι στρατιωτικοί - ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ αλλά και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που θα εισπράξουν κοινωνικό μέρισμα. Εάν τελικά το μέρισμα δοθεί με τα περσινά κριτήρια, τότε, συνολικά μέσα στον Δεκέμβριο, θα λάβουν «μποναμά» ακόμα και 1,5 εκατομμύριο δικαιούχοι. Πέρυσι, κοινωνικό μέρισμα 727 εκατ. ευρώ μοιράστηκε σε 1.313.993 δικαιούχους.
 
Για τα αναδρομικά, το τοπίο έχει ήδη ξεκαθαρίσει.Θα τα λάβουν όλοι. Τόσο οι εν ενεργεία δημόσιοι λειτουργοί των ειδικών μισθολογίων όσο και οι συνταξιούχοι, ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει ή όχι στη Δικαιοσύνη για τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους τον Αύγουστο του 2012.
 
Άλλωστε, το ποσό των αναδρομικών που θα επιστρέψει το Δημόσιο εκτελώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι τεράστιο. Ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση (μετά τις κρατήσεις ή 1,2 δισ. ευρώ συνολικά) και θα ενσωματωθεί στις δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού στην κατηγορία «Πιστώσεις υπό κατανομή».
 
Τον δρόμο για την επιστροφή των αναδρομικών θα ανοίξει νομοθετική ρύθμιση που άρχισε να ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να συνεχίσει προς τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
 
Σύμφωνα με τη διάταξη, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί και γιατροί του ΕΣΥ θα λάβουν εφάπαξ τα ποσά που δικαιούνται με βάση τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.
 
Η ΡΥΘΜΙΣΗ.Αυτό σημαίνει ότι πριν από τα Χριστούγεννα και στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες περίπου 280.000 δικαιούχοι θα δουν το χρώμα του χρήματος με αναδρομικά που ξεπερνούν ακόμα και τα 11.000 ευρώ.
 
Συγκεκριμένα:
 

Στρατιωτικοί - Ένστολοι.Περισσότερο κερδισμένοι στη δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο είναι οι περίπου 250.000 στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες, οι οποίοι δικαιώθηκαν πλήρως και έχουν ήδη λάβει σε μηνιαίες δόσεις τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2012. Ανάλογα με τον βαθμό και την κατηγορία, τα αναδρομικά που θα λάβουν τον Δεκέμβριο ξεκινούν από τα 1.400 ευρώ και φτάνουν τα 10.000 ευρώ. Η εξόφληση αφορά τα αναδρομικά 53 μηνών καθώς από 1ης Ιανουαρίου 2017 έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο. Τα ποσά των αναδρομικών που θα εισπράξουν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές βάσει παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ. Αναδρομικά προβλέπεται να πάρουν και οι απόστρατοι αξιωματικοί. Τα χρήματα που πρόκειται να δοθούν στους απόστρατους ξεκινούν από 850 ευρώ και φθάνουν έως 6.800 ευρώ, ανάλογα και πάλι με τον βαθμό τους.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΓΡΑΦΗΜΑ-ΠΙΝΑΚΑΣ
 

 

Πανεπιστημιακοί.Οι καθηγητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και γενικά τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού θα λάβουν αναδρομικά από την 1η Ιανουάριου 2015, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ, και όχι από την 1η Αυγούστου 2012. Η κυβέρνηση οφείλει στους καθηγητές το ποσό των περίπου 80 εκατ. ευρώ με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε 8.500 διδάσκοντες στα πανεπιστήμια. Κατά μέσο όρο ο καθένας θα λάβει περίπου το ποσό των 10.000 ευρώ. Καταβολή αναδρομικών διεκδικούν και οι συνταξιούχοι καθηγητές ΤΕΙ, οι οποίοι, αν και προσέφυγαν εμπρόθεσμα στη Δικαιοσύνη από τον Μάιο του 2013, μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Το θέμα των συνταξιούχων καθηγητών αναμένεται να ρυθμιστεί εντός της επόμενης εβδομάδας.
 
Γιατροί του ΕΣΥ.Οι γιατροί του ΕΣΥ δικαιώθηκαν μεν, αλλά όχι για αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012, καθώς οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν έχουν γενική εφαρμογή. Δικαιούνται αναδρομικά, αλλά μόνο από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα. Η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκαν και γι΄αυτούς αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2012 επί των βασικών μισθών και επιδομάτων τους, βάσει του Ν. 4093/2012, προβλέπει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών τους πρέπει να γίνει για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ μετά τις 26 Φεβρουάριου 2018, που είναι η ημερομηνία δημοσίευσης της συγκεκριμένης απόφασης. Ωστόσο η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δώσει και σ' αυτούς αναδρομικά για αρκετούς μήνες και θα ενταχθούν στη γενικότερη ρύθμιση. Στη νομοθετική διάταξη αναμένεται να καθορίζονται τα ποσά που θα λάβουν τελικά οι γιατροί του ΕΣΥ.
 
Δικαστικοί.Η καταβολή αναδρομικών στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς αφορά δύο βασικές κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία εμπίπτουν οι εν ενεργεία δικαστές, οι οποίοι δεν προσέφυγαν εγκαίρως, όπως η πλειοψηφία των συναδέλφων τους, για την επιστροφή του 50% αναφορικά με το χρονικό διάστημα από το 2012 έως το 2014. Η δεύτερη κατηγορία διεκδικήσεων αφορά τους συνταξιούχους δικαστές, και δη τη συμμόρφωση της διοίκησης με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Μισθοδικείου που έκριναν τις περικοπές των συντάξεών τους αντισυνταγματικές.
 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ.Το Μαξίμου δεν θα περιοριστεί στην επιστροφή των αναδρομικών, αλλά ακολουθώντας τη συνταγή του «δώσ' τα όλα» ετοιμάζει και άλλη κίνηση. Έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις κάλπες, θα καταβάλει έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, στο οποίο μάλιστα θα ενσωματωθεί το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Το μέρισμα σχεδιάζεται και αυτό να δοθεί τον Δεκέμβριο, αλλά το τελικό του ύψος και η κατανομή του βρίσκονται υπό συζήτηση.
 
Η μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι θα περισσέψει ένα ποσό από το υπερπλεόνασμα για να δώσει κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ήδη στο προσχέδιο προϋπολογισμού το υπερπλεόνασμα του 2018 εκτιμάται σε 445 εκατ. ευρώ, αλλά πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αποκλείουν να διογκωθεί σημαντικά περαιτέρω έως το τέλος του έτους.
 
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι οι συζητήσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα γίνουν εντός του Νοεμβρίου, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το μέλλον των συντάξεων και θα υπάρχουν νεότερα στοιχεία από το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού.
 
Η κυβέρνηση αφού κλειδώσει το ποσό του φετινού μερίσματος θα το μοιράσει στους δικαιούχους λίγο πριν από τις ημέρες των Χριστουγέννων. Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εμφανίσει ο φετινός προϋπολογισμός θα κρίνει το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ως μέρισμα αλλά και τον τελικό αριθμό των δικαιούχων. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο με πέρυσι, εφαρμόζοντας εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 06/10/2018 - ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΡΓΑΝΑ - Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr