Eκσυγχρονίζεται η Εθνική Φρουρά - Από τα G3 στο Tavor και το Accuracy - Προμήθεια νέων αρμάτων και πυροβόλων

ΚΥΠΡΟΣ
Eκσυγχρονίζεται η Εθνική Φρουρά - Από τα G3 στο Tavor και το Accuracy - Προμήθεια νέων αρμάτων και πυροβόλων

Σε ανανέωση του οπλικού της συστήματος προχωρά η Εθνική Φρουρά, μετά από στασιμότητα και αναποφασιστικότητα πολλών ετών. Η καταπόνηση του τυφεκίου G3 (διαμέτρημα ΝΑΤΟ 7.62x51) το οποίο αποτελεί στην παρούσα φάση το βασικό τυφέκιο εφόδου της Εθνικής Φρουράς, όπως και του Ελληνικού Στρατού άλλωστε, ελληνικής κατασκευής (ΕΒΟ) κατόπιν αδείας από την γερμανική Heckler & Koch είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, οπότε και δρομολογείται η σταδιακή αντικατάστασή του με νέο φορητό οπλισμό. Κάποια ανακατασκευασμένα με νέα παρελκόμενα, G-3 θα παραμείνουν ενδεχομένως σε μικρούς αριθμούς ως όπλα ακριβείας για τους ακροβολιστές (όχι ελεύθερους σκοπευτές), καθώς το εν λόγω όπλο υπηρετεί υπό αντίξοες συνθήκες στην Κύπρο επί 33 χρόνια.Τα δύο νέα φορητά όπλα που θα εξοπλίσουν μονάδες της Εθνικής Φρουράς είναι το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή της φημισμένης Βρετανικής εταιρείας Accuracy International σε διαμέτρημα 0,50 της ίντζας, με μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία, καθώς και το ισραηλινό Tavor, της εταιρείας IWA (Israeli Weapon Industries), όπλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά διαμετρήματα, αλλά με επικρατέστερο αυτό του ΝΑΤΟ 5.56x45. Τα εν λόγω τυφέκια θεωρούνται υπόδειγμα εργονομίας, έχουν δοκιμασθεί σε πεδία μαχών με καλά αποτελέσματα ειδικά σε CQB και μάχες εντός κατοικημένων περιοχών. Παράλληλα, θεωρείται ως ένα τυφέκιο το οποίο προορίζεται για χρήση από μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων, ενώ στον σχεδιασμό ελήφθησαν υπ' όψιν οι γνώμες στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων.

Το τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού της Accuracy International
Το τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού της Accuracy International
To ισραηλινό Tavor σχεδίασης bullpup με τον γεμιστήρα πίσω
To ισραηλινό Tavor σχεδίασης bullpup με τον γεμιστήρα πίσω

ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εξάλλου, τις λεπτομέρειες του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμα η εφημερίδα Πολίτης, ενώ αναφορά γίνεται σε αγορά και νέων αρμάτων μάχης, προς αντικατάσταση κάποιων γαλλικών AMX-30, καθώς και πυροβόλων, υλοποιώντας έτσι ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο είχε ήδη δρομολογηθεί προ ετών, όπως άλλωστε και η αναζήτηση για ένα σύγχρονο τυφέκιο εφόδου. Σύμφωνα, με την εφημερίδα "Πολίτης", αυτή την περίοδο η Εθνική Φρουρά ενισχύεται με άρματα και πυροβολικό. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα εξάλλου, οι ειδικές δυνάμεις παραλαμβάνουν νέο οπλισμό.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι η εφημερίδα Σημερινή, απεκάλυψε μόλις πριν από ένα μήνα με αποκαλυπτικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου, ότι από το 1984, όταν και άρχισε να καταβάλλεται η έκτακτη συνεισφορά για την άμυνα, μέχρι και το 2016, είχαν εισπραχθεί ποσά της τάξης των €8 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων τα €4,5 δισεκατομμύρια κατέληξαν στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης και τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή μισθών δημοσίων υπαλλήλων, κοινωνικών επιδομάτων, επιδοτήσεων και για αγορές αναλωσίμων.

Στο ίδιο δημοσίευμα, η Σημερινή αποκάλυπτε ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της αγοράς μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων χαμηλού κόστους, τη στιγμή που οι συνεισφορές του λαού θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αγορές νέων.

Τα νέα όπλα των Ειδικών Δυνάμεων και η σταδιακή απόσυρση G3

Οι Ειδικές Δυνάμεις, ΟΥΚ και Καταδρομείς, θα έχουν πλέον τα νέα όπλα, το βρετανικό Accuracy, όπλο ελευθέρου σκοπευτή/ακροβολιστή, καθώς και το ισραηλινό τυφέκιο Tavor, αν και αυτό ελέγχεται, καθώς ήδη τα ΟΥΚ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 χρησιμοποιεί παρά τις ...

Περισσότερα στο newsit.com.cy