Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:21 | 28/09/2019

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΓΟΥ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ (Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ 124-127 Ν 4472/2017 ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
 
Όπως είναι γνωστό, με πρωτοβουλία της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. το γραφείο μας την 23-10-2017, κατέθεσε την πρώτη, από όσες ακολούθησαν μεταγενέστερα, αίτηση για την ακύρωση διατάξεων του νέου μισθολογίου για το ένστολο προσωπικό, της Ελληνικής Αστυνομίας στο οποίο εντάχθηκαν και οι Συνοριακοί Φύλακες ήδη από το 2008 τόσο ως προς την κατά παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας κατάταξη των Συνοριακών Φυλάκων στην κατηγορία ‘’Γ’’ μετά την ένταξή τους στο αστυνομικό προσωπικό, όσο και ως προς το ύψος των αποδοχών που καθόριζε το νέο μισθολόγιο (Ν4472/2017).
 
Η αίτηση αυτή, συζητήθηκε ενώπιον της 7μελούς σύνθεσης του αρμοδίου ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ κατά την δικάσιμο της 07-05-2018.
 
Το Δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 853/2019 απόφασή του, λόγω της νομικής σπουδαιότητας και του γενικότερου ενδιαφέροντος των ζητημάτων επί των οποίων κλήθηκε να κρίνει παρέπεμψε την υπόθεση για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου (ΣτΕ). Ήδη η συζήτηση της αίτησης ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ προσδιορίσθηκε για την δικάσιμο της 01-11-2019.

[custom:google-ads]

Η εισήγηση του ΣΤ΄ Τμήματος προς την Ολομέλεια του ΣτΕ, ως προς το ύψος των αποδοχών του αστυνομικού προσωπικού, αποδέχεται τον σχετικό λόγο ακύρωσης και θέτει ως βάση των αποδοχών αυτών τις διατάξεις των άρθρων 50 και 51 του Ν 3205/2003 ως ίσχυαν πριν την κατάργησή τους με τις αντισυνταγματικές διατάξεις του Ν 4307/2014. Ως προς την κατάταξη των Σ.Γ σε υποδεέστερη μισθολογική κατηγορία σε σχέση με το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό, τίθεται κατ’ αρχάς υπέρ της συνταγματικότητας της ρύθμισης με το επιχείρημα ότι οι Σ.Φ. αναβαθμίστηκαν μεν εντασσόμενοι στο αστυνομικό προσωπικό, στην κατηγορία των αστυφυλάκων, χωρίς να τους αναθέσει ανακριτικά καθήκοντα, ώστε να αξιώνουν ίση μεταχείριση με το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό (Σελ. 22 της υπ’ αριθμ. 853/2019 απόφασης). 
 
Είναι ωστόσο προφανές ότι η άποψη αυτή στηριζόμενη σε εσφαλμένη προϋπόθεση δεν είναι ορθή υπό πάσα εκδοχή. Τούτο διότι αφενός οι Σ.Φ. έχουν την δυνατότητα να εξελίσσονται μέσω προαγωγικών εξετάσεων ως ανακριτικοί Αρχιφύλακες, Ανθ/μοι και Αξιωματικοί (Τ.Ε.Μ.Α.), ενώ εν πάση περιπτώσει και αυτοί που παραμένουν χωρίς ανακριτικά καθήκοντα δεν διακρίνονται από τους μη ανακριτικούς Αστυφύλακες της Σχολής Αστυφυλάκων, που προσλήφθηκαν με προκήρυξη Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. πριν το σύστημα εισαγωγής στην σχολή αυτή με Πανελλήνιες εξετάσεις.

Το γραφείο μας κατά την επικείμενη δικάσιμο της 01-11-2019, θα εκπροσωπήσει την Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, προβάλλοντας ισχυρά νομικά επιχειρήματα, με σκοπό την ευδοκίμηση της αίτησης ακύρωσης της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. στο σύνολο των δίκαιων αιτημάτων τους που τίθενται στην κρίση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

bloko.gr, με αναφερόμενη πηγή: glagosdikigoros.blogspot.com

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis