Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:14 | 30/10/2016

Ο νόμος προβλέπει τη λειτουργία σχολής σωφρονιστικών υπαλλήλων από το 2008 και μετά, όμως οι εργασίες της σχολής σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν περάσει από τότε το στάδιο της εκπαίδευσης τουλάχιστον 400 άτομα. Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να ξαναβάλει στην «τάξη» φύλακες και εξωτερικούς φρουρούς και να τους εκπαιδεύσει σε θέματα ασφάλειας, αλλά και καθημερινότητας της ζωής των φυλακών.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 4 εβδομάδων και στα πρώτα δύο γκρουπ έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται παραδόσεις. Η πρώτη ομάδα κάνει μαθήματα στο υπόγειο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ η δεύτερη στον Ελεώνα Θηβών, στο κατάστημα που χρησιμοποιείται για την απεξάρτηση κρατουμένων. Εκεί υπάρχουν και κοιτώνες για ξεκούραση, ενώ η σίτιση γίνεται εντός φυλακής.

 

Το budget για το εγχείρημα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, οπότε έπρεπε να βρεθεί ο πιο οικονομικός τρόπος διεκπεραίωσής του... Στον Ελεώνα, το γκρουπ είναι μεικτό (σωφρονιστικοί και εξωτερικοί φρουροί) και κάνουν μαζί τα θεωρητικά μαθήματα και χωριστά τα επιχειρησιακά, αφού οι σωφρονιστικοί δεν χρησιμοποιούν όπλα. Η ανάγκη για την προσπάθεια αυτή προέκυψε από το γεγονός πως οι υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί από το 2008 και μετά είχαν μάθει εμπειρικά τι πρέπει να κάνουν μέσα στη φυλακή, με «δάσκαλο» τον αρχιφύλακα. Τώρα ήρθε η ώρα της διδασκαλίας και της μελέτης,με μαθήματα από ψυχιάτρους, γιατρούς, καθηγητές ποινικού δικαίου, εγκληματολόγους, και κοινωνιολόγους. Εκπαίδευση θα λάβουν και οι διευθυντές των σωφρονιστικών καταστημάτων από μέλη του CPT (Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων) που θα επισκεφθούν την Ελλάδα γι' αυτόν τον λόγο.

Τα μαθήματα
Μερικές από τις ενότητες που θα διδαχθούν οι μαθητές είναι:

• Εισαγωγή στο σύστημα έκτισης ποινών κατά της ελευθερίας.

• Σωφρονιστική πολιτική και φυλακή. • Διοίκηση της φυλακής.

• Εισαγωγή στην κοινωνία της φυλακής.

• Το επάγγελμα του φύλακα - φύλαξη στην πράξη - υγεία και υγιεινή.

• Εφαρμογή του νόμου και κανόνες καθημερινότητας.

• Διαχείριση προβλημάτων κατά τη μεταχείριση κρατουμένων - εξάρτηση από τα ναρκωτικά.

• Ψυχοπαθολογία κρατουμένων.

Ο ψυχίατρος Αθανάσιος Δουζένης διδάσκει την ψυχοπαθολογία του κρατουμένου.

 

 
Ο ψυχίατρος Αθανάσιος Δουζένης διδάσκει την ψυχοπαθολογία του κρατουμένου.

• Νομιμότητα και λήψη αποφάσεων.

• Εγκληματικότητα και φυλακή.

• Διαχείριση κρίσεων και έκτακτων περιστατικών.

• Προετοιμασία για αποφυλάκιση.

• Επιπτώσεις της κράτησης στην οικογένεια των κρατουμένων-Σύνδεση με την οικογένεια.

• Χρήση όπλων (για εξωτερικούς φρουρούς).

• Αυτοάμυνα-αυτοπροστασία.

Το «Εθνος της Κυριακής» βρέθηκε για λίγο στην τάξη του ψυχιάτρου Αθανάσιου Δουζένη, ο οποίος δίδασκε στους μαθητές την ψυχοπαθολογία του κρατουμένου, αλλά τούς έδινε και ένα στίγμα των ασθενειών του νου. Οι «μαθητές» συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρον στο μάθημα, με πολλούς από αυτούς να έχουν απορίες και να ζητούν να μάθουν περισσότερα για το πώς θα διαχειριστούν τέτοιου είδους κρατουμένους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι συνδικαλιστές, οι οποίοι χαρακτηρίζουν απαραίτητη αυτή την εκπαιδευτική δοκιμασία, εκφράζουν παράλληλα, όμως, και φόβους ότι μπορεί να είναι επιδερμική. «Η εκπαίδευση πρέπει να γίνει πιο ουσιαστική», λένε, «και να επαναλαμβάνεται. Είναι παράδοξο που κάποιος μπορεί να είναι 8 χρόνια σωφρονιστικός υπάλληλος και να περνάει τώρα τη βασική του εκπαίδευση». «Κάλλιο αργά παρά ποτέ», λένε άλλοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ένας από τους λόγους που τόσα χρόνια δεν γινόταν εκπαίδευση ήταν η έλλειψη προσωπικού, αφού οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα πόστα τους για να πάνε στο... σχολείο.

«Η επένδυση στην εκπαίδευση του προσωπικού των φυλακών είναι μια σταθερή και με σίγουρη απόδοση επένδυση στην αντεγκληματική πολιτική», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης. «Μια αντεγκληματική πολιτική που υπηρετεί την ασφάλεια, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στόχο την επανένταξη των κρατουμένων. Καλύτερα εκπαιδευμένος υπάλληλος σημαίνει επαγγελματίας με περισσότερη γνώση, σιγουριά και εκτίμηση για τη δουλειά του. Μ’ αυτόν τον τρόπο έχουν να κερδίσουν αφενός οι εργαζόμενοι και οι κρατούμενοι, αφετέρου η κοινωνία. Η επαναλειτουργία της Σχολής Υπαλλήλων Καταστημάτων Κράτησης δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι αν δουλεύουμε συστηματικά και ευέλικτα, παρά τη γνωστή δημοσιονομική στενότητα, μπορούμε να πετύχουμε θετικές μεταβολές στο σωφρονιστικό σύστημα», καταλήγει.

ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να περάσουν όλοι οι υπάλληλοι, φύλακες και εξωτερικοί φρουροί, από αυτή την εκπαίδευση, με τη Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής να σκοπεύει στη συνέχεια να δώσει τη σκυτάλη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης για την εξακολούθηση του προγράμματος.

 

www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis