Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:14 | 30/04/2020

*Του Ρίζου Κων/νου

Ειδικού Γραμματέα Τύπου & Μ.Μ.Ε.  Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην λειτουργία του Ελληνικού Κράτους είναι η γραφειοκρατία.

Η Αστυνομία σαν ένα Σώμα στον πυρήνα του Ελληνικού Κράτους φυσικά και έχει υιοθετήσει στις περισσότερες διαδικασίες της το γραφειοκρατικό χάος που το διέπει και αφού έχει επωμισθεί με αχυροδουλειές του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα έπρεπε να μην την απασχολούν καν, γίνεται μοιραία αποδέκτης αυτής της αρνητικής διαδικασίας, ενώ και η ίδια σαν ένα σώμα που διέπεται από κανονισμούς και οργανικούς νόμους γιγαντώνει και εσωτερικά αυτό το σύνθετο πρόβλημα.

Η αυξημένη γραφειοκρατία δημιουργεί δυσλειτουργίες στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. με τα αποτελέσματα αυτής να έχουν αντίκτυπο στον πολίτη και στο ίδιο τον Αστυνομικό.

Αν μιλήσουμε για τον πολίτη θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αδιανόητο το 2020 να υφίσταται τέτοιου είδους ταλαιπωρία προσερχόμενος στα αστυνομικά τμήματα (χωρίς ευθύνη του κάθε αστυνομικού) για να μπορέσει να κάνει την δουλειά του, ενώ θα έπρεπε να κάνει τις διαδικασίες άλλος φορέας του Δημοσίου χωρίς να αναμιγνύεται κάν η αστυνομία.

Όμως το ελληνικό κράτος και ο εκάστοτε Υπουργός- Κυβέρνηση φόρτωνε και με μια δουλειά παραπάνω την ΕΛ.ΑΣ. ώστε να ξεκουράσει έναν άλλο κλάδο του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Αν μιλήσουμε για τον συνάδελφο αστυνομικό, θα λέγαμε πολλά περισσότερα όμως.

Το πρόβλημα είναι σύνθετο, από τα υλικά που χρησιμοποιεί ο κάθε συνάδελφος στο γραφείο του μέχρι τις διαταγές που ο εκάστοτε διοικητής εφαρμόζει αλλά και τα προεδρικά διατάγματα που βασίζεται και χρησιμοποίει η Ελληνική Αστυνομία, κάποια εκ των οποίων είναι της εποχής του Βασιλιά και ακόμη παλαιότερα.Η συνεχώς αυξανόμενη γραφειοκρατία είναι ο λόγος που έχουν ανοίξει τα παρα-θυράκια για ολοένα και περισσότερη διόγκωση των υπηρεσιών του αρχηγείου ,τα επιτελεία και όποιου άλλου είδους Υπηρεσία εμπλέκεται με τα χαρτιά, εντός του Σώματος.

Η εξίσωση είναι πολύ απλή, όσο αυξάνεται το χαρτί, δηλαδή, οι διαταγές, οι ΕΔΕ, οι ΠΔΕ τα διαχειριστικά, τα σχέδια ασφαλείας και λοιπά , τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των συναδέλφων που θα πρέπει να τα βγάλει εις πέρας στα αντίστοιχα γραφεία. Αυ-ξάνοντας λοιπόν τον αριθμό αυτών των αστυνομικών μειώνεται ο αριθμός εκείνων που υπηρετούν στο πεζοδρόμιο και οι οποίοι θα λείψουν και στον πολίτη και στον κάθε ένα συνάδελφο αφού θα χαθούν από την Υπηρεσία του.

Ένα αρχικό βήμα για την μείωση της γραφειοκρατίας, είχε γίνει με την λειτουργία των εφαρμογών του Police on Line στην διασύνδεση των Υπηρεσιών, το οποίο πραγματικά διαθέτει απίστευτες δυνατότητες.

Η συνέχεια βέβαια μας έχει δείξει πως περισσότερο σε προτάσεις κινείται το αρχηγείο και λιγότερο σε εφαρμογή της μείωσης κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Όμως για να μην είμαι άδικος θα τονίσω πως υπάρχουν κατά καιρούς διαταγές του Αρχηγείου που δείχνουν πως ομάδες συναδέλφων εργάζονται πάνω στο να ψάχνουν και να ζητούν τις προτάσεις των Υπηρεσιών προκειμένου να καταργηθούν ή να απλοποιηθούν διατάξεις που θα μειώσουν το πρόβλημα.

Βέβαια η αδυναμία και η γύμνια του συστήματος απέναντι στην γραφειοκρατία φάνηκε στην περίοδο αυτή, που δεν πρέπει λόγω κορονοϊού να ερχόμαστε σε επαφή ούτε να πιάνουμε συνεχώς χαρτιά, καθώς ενώ θα έπρεπε οι διαδικασίες να είναι άμεσες και χωρίς την επιλογή της συνήθης αλληλογραφίας, αντ’ αυτού αναγκάζονται οι υπηρεσίες να συνεχίζουν τις συνήθης πρακτικές και αλληλογραφίες, παρά τις διαταγές του αρχηγείου για καθολική χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Πράγμα αντιφατικό καθώς δεν έχει προχωρήσει στον πλήρη εκσυγχρονισμό του ηλεκτρονικού συστήματος διασύνδεσης των Υπηρεσιών η ΕΛ.ΑΣ.Σύμφωνα με τα ανωτέρω, αναπόφευκτα θα πρέπει να στραφούμε στους τρόπους μείωσης της γραφειοκρατίας προκειμένου να έχουμε σταδιακή αποσυμφόρηση των Υπηρεσιών από αστυνομικούς που εκτελούν υπηρεσίες εντός γραφείου και να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό μέσα από τον εξοπλισμό με νέα μέσα και νέους υπολογιστές και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών εφαρμογών που ήδη λειτουρ-γούν όπως η εφαρμογή Police on Line.

Αν αναβαθμίσουμε λοιπόν τον εξοπλισμό των Υπηρεσιών, με νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αν καταχωρήσουμε ηλεκτρονικά όσα είναι καταγεγραμμένα σε ατομικούς φακέλους και ατομικά βιβλιάρια, αν καταργήσουμε διατάγματα βασιλικά που δεν έχουν εφαρμογή, αν εκσυγχρονίσουμε όλες τις διαδικασίες καταργώντας την χρήση χαρτιού για κάθε απλή διαδικασία τότε θα βαδίσουμε σε πιο αισιόδοξη από όλες τις απόψεις αστυνομία καθώς θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε αστυνομικό προσωπικο, εργατοώρες, αναλώσιμα υλικά (χαρτί, μελάνι, εκτυπωτές, φαξ κ.α.) και φυσικά προχωρώντας με γνώμονα το να γίνεται δουλειά ουσίας και όχι ρουσφετολογίας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μας καταβροχθίσει το τέρας της γραφειοκρατίας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ένωσης Αθηνών "Σύγχρονη Αστυνομία" που μόλις εκδόθηκε σε ηλεκτρονική μορφή.

Διαβάστε ολόκληρο το νέο τεύχος ΕΔΩ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis