Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:08 | 01/10/2015

Το σπίτι-αποθήκη του Μαραθώνα ήταν το «επιχειρησιακό κέντρο» των ληστών της... τρομοκρατίας στην Αττική, ενώ αυτό του Μώλου Φθιώτιδας για την κεντρική Ελλάδα και κυρίως για τις ληστρικές επιδρομές οικονομικής διόγκωσης του «επαναστατικού ταμείου», εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου.

Από την σύμπραξη ποινικών και τρομοκρατών έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον 23 ληστρικές επιδρομές με λεία που φθάνει τα 10.000.000 ευρώ. Μέρος αυτών των χρημάτων, σύμφωνα με τις αναφορές των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., έχει αποτελέσει την πηγή χρηματοδότησης τρομοκρατικών ενεργειών και συντήρησης των πρωταγωνιστών στον «δαπανηρό» κόσμο της παρανομίας. Την τελευταία 8ετία έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 30 οικήματα που σχετίζονται με συνεργαζόμενους ποινικούς και τρομοκράτες, εννέα από τα οποία το τελευταίο 5μηνο, στοιχείο που αναδεικνύει την συνεχή ανάγκη χρηματοδότησης μέσω ληστειών για την συντήρηση της «ακίνητης περιουσίας» και διαρκής προμήθειας οπλισμού.

Ο Σπύρος Δραβίλας, πριν από περίπου 2 χρόνια, με πλαστά στοιχεία ταυτότητας νοίκιασε το σπίτι-αποθήκη της Λ. Μαραθώνος 284 στον Μαραθώνα. Στον ιδιοκτήτη του φέρεται να είπε πως θέλει να τοποθετήσει εκεί είδη ψαρέματος και σκάφη αναψυχής κάτι που έφερνε στην μνήμη των αστυνομικών τις ληστείες στις Σπέτσες, στο Δίστομο και την Πάρο, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν ταχύπλοα για την διαφυγή τους.

Ο εντοπισμός της οικίας στη Ν. Αγχίαλο Βόλου, μετά την σύλληψη των Σπύρου Χριστοδούλου, Γρηγόρη Τσιρώνη και την αυτοκτονία του Σπύρου Δραβίλα, ανέδειξαν το οίκημα του Μαραθώνα. Για 3 μήνες τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής είχαν κάνει... BigBrother τους χώρους γύρω του ευελπιστώντας στην προσέγγιση κάποιου καταζητούμενου. Αντίστοιχα ευρήματα από το σπίτι του Γρηγόρη Τσιρώνη στα Άνω Λεχώνια Αγριάς Βόλου οδηγούσαν και αυτά στον Μαραθώνα. Πίστευαν πως μπορούσε να σταθούν τυχεροί και να πάνε εκεί ο «ληστής με τα μαύρα», ο κάτοχος του κινητού οπλοστασίου στα Εξάρχεια ακόμη και ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

Τα αρμόδια στελέχη είχαν «ακτινογραφήσει» τον χώρο διαπιστώνοντας πως εξωτερικά υπήρχαν τέσσερα οχήματα, τα οποία από την έρευνα προέκυψε ότι ήταν κλεμμένα και έφεραν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σε όμοιου τύπου οχήματα. Το οίκημα είχε νοικιαστεί πριν από περίπου 2 χρόνια από τον Σπύρο Δραβίλα. Από την φυσική και ηλεκτρονική παρακολούθηση δεν είχε προσεγγίσει κανείς τον χώρο και μετά τη σύλληψη του Γιώργου Πετρακάκου αποφασίστηκε να σταματήσει η παρακολούθησή του και να γίνει λεπτομερής εξερεύνησή του. Οι αστυνομικοί εξεπλάγησαν όταν σε κλειστό χώρο βρήκαν δύο ακόμη αυτοκίνητα, ένα φορτηγάκι και δύο μοτοσυκλέτες, ενώ μέσα σε σάκους είδαν δύο αντιαρματικά όπλα, τέσσερα καλάσνικοφ, πιστόλια, χειροβομβίδες, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες. Αρχικά στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών θα ανοίξουν με ασφάλεια τα αντικείμενα με τον οπλισμό και θα ακολουθήσει η εξερεύνηση από συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γκαράζ τρομοκρατίας

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως τα ευρήματα στον συγκεκριμένο χώρο αναδεικνύουν ένα... γκαράζ της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών ακόμη και του Επαναστατικού Αγώνα μαζί με γιάφκα-μαμούθ και αναζητούν στοιχεία που θα πιστοποιήσουν αυτές τις εκτιμήσεις.

Πέρα από τον βαρύ οπλισμό, ανάμεσα στα συνολικά 9 οχήματα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν ένα αυτοκίνητο, ένα φορτηγάκι και δύο μοτοσυκλέτες, που συγκεντρώνουν υποψίες για χρησιμοποίησή τους σε ενέργειες της Ο.Λ.Α. και του Επαναστατικού Αγώνα.

Ένα αυτοκίνητο και το φορτηγάκι συγκεντρώνει υποψίες και ενδείξεις χρησιμοποίησής τους από μέλη της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών σε επιθέσεις της οργάνωσης. Το πρώτο στην οικία του Γερμανού πρέσβη στις 30 Δεκεμβρίου 2013, στο οποίο είχε προσαρμοστεί αστυνομικός φάρος όμοιος με αυτόν που βρέθηκε στο αγρόκτημα στο Μώλο Φθιώτιδας. Ένα παρόμοιο  φορτηγάκι φαίνεται να είχε χρησιμοποιηθεί και στην επίθεση στην Ισραηλινή Πρεσβεία στις 12 Δεκεμβρίου 2014, με κάποιες μαρτυρίες να αναφέρουν πως και σε αυτό υπήρχε προσαρμοσμένος αστυνομικός φάρος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εξετάζεται επίσης, αν κάποια από τις δύο μοτοσυκλέτες, έχει χρησιμοποιηθεί από άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα, του Επαναστατικού Αγώνα στην Τράπεζα της Ελλάδος στις 10 Απριλίου 2014. Με μία παρόμοια μοτοσυκλέτα, μέλος του επιχειρησιακού βραχίονα της οργάνωσης, είχε παραλάβει από την οδό Αμερικής τον οδηγό  του παγιδευμένου αυτοκινήτου, μετά την στάθμευσή του. Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν τότε ότι οδηγός του οχήματος ήταν ο Νίκος Μαζιώτης, ενώ υπήρχαν έντονες υποψίες, ότι οδηγός στην μοτοσυκλέτα που τον παρέλαβε ήταν ο Γιώργος Πετρακάκος.

Σημειώνεται ότι τα οχήματα που βρέθηκαν στον Μαραθώνα θα μεταφερθούν σε «αποστειρωμένο» χώρο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξερευνηθούν για τον τυχόν εντοπισμό γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων, που ταυτοποιούνται με γνωστά και άγνωστα άτομα.

Tα πολλά σπίτια

 Μετά τη ληστεία στο Δίστομο και μετά την επιχείρηση στη Ν. Αγχίαλο Βόλου, τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου έχουν μπει σε τουλάχιστον εννέα οικήματα, που είχαν πρόσβαση οι Σπύρος Χριστοδούλου, Γρηγόρης Τσιρώνης, Σπύρος Δραβίλας και Γιώργος Πετρακάκος. Ο Χριστοδούλου είχε ένα στη Μιχ. Βόδα το οποίο έβαψε πριν εγκαταλείψει, ο Τσιρώνης ένα στα Άνω Λεχώνια και ένα άλλο στο Ν. Κόσμο, ο Γιώργος Πετρακάκος στο Μώλο Φθιώτιδας, στο Βόλο και στο Φυτόκο Πηλίου. Ο Σπύρος Δραβίλας είχε εξελιχθεί σε «πρωταθλητή» ενοικιάσεων αφού χρησιμοποιώντας έναν 60χρονο φίλο του είχε νοικιάσει την κατοικία στη Ν. Αγχίαλο Βόλου, ενώ με πλαστά στοιχεία αυτές της Ν. Μάκρης και τώρα στον Μαραθώνα.

 

Είναι χαρακτηριστικό, πως ο Σπύρος Δραβίλας ήθελε να ανοίξει... μεσιτικό γραφείο αναπτύσσοντας «φιλική σχέση» με τον μεσίτη μέσω του οποίου είχε νοικιάσει το σπίτι της οδού Ρούμελης 15, στη Νέα Μάκρη. Ήθελε να «συνεταιριστεί» με τον μεσίτη προκειμένου να ανοίξουν μεσιτικό γραφείο στην περιοχή. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν έδωσε 4.500 ευρώ προπληρώνοντας τα ενοίκια ενός χρόνου, επισκέφθηκε τουλάχιστον έξι φορές το μεσιτικό γραφείο του Μαραθώνα. Στόχος των ληστών του Διστόμου και συνεργατών του Νίκου Μαζιώτη, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ήταν η εξασφάλιση πολλών κρησφύγετων με «νόμιμα» χαρακτηριστικά και πραγματικά στοιχεία ταυτότητας προσώπων, που δύσκολα θα κινούσαν τις υποψίες των διωκτικών αρχών. Επιδίωξη ήταν η κατοχή πολλών οικημάτων ασφαλείας και διασποράς οπλισμού για την χρησιμοποίησή τους στην ποινική και τρομοκρατική διάσταση των δραστηριοτήτων τους.

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis