Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αποψεις
11:33 | 08/01/2024

Μέσα σε μια απίστευτη όσο και πρωτοφανή για την  Χώρα μας έξαρση της εγκληματικότητας, ο «συνήθης ύποπτος», ένας γνώριμος απ’ τα παλιά, αναλαμβάνει για μια ακόμη φορά το πολύπαθο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το μυαλό των περισσοτέρων συμπατριωτών μας τριβελίζει η κλασική ερώτηση: «Θα μπορέσει να κάνει κάτι;» Και το ερώτημα δεν τίθεται ως ένα γενικό σχόλιο ή μια αδιάφορη κριτική αλλά ως μια έκφραση ιδιαίτερης ανησυχίας που απασχολεί το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

   Αυτή η εγκληματική βία που σκάει παντού γύρω μας είναι πολυπαραγοντική, πολυδιάστατη και σίγουρα δεν είναι ένα τυπικό φαινόμενο «μόδας» αλλά ούτε και μία κατάσταση που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί.

   Βασική παράμετρος που αφορά τον τρόπο, την έκταση, την αμεσότητα και την βαρύτητα που εκδηλώνεται η παραβατική αυτή συμπεριφορά είναι η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ και η αποτελεσματικότητα των αστυνομικών υπηρεσιών. Και η Ελληνική Αστυνομία το «παιχνίδι» αυτό δείχνει να το έχει χάσει. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους όσοι γνωρίζουν λειτουργικές διαδικασίες και πρακτικές αλλά και σε μια μεγάλη μερίδα των πολιτών.

  • Αστυνομικά Τμήματα με αρμόδιους Αξιωματικούς Υπηρεσίας, νεαρούς (και άπειρους) αστυφύλακες χωρίς την απαραίτητη και ζωτικής σημασίας ΑΜΕΣΗ υποστήριξη από βαθμοφόρους της διοικητικής ιεραρχίας! Αυτοί οι νεαροί Αστυφύλακες καλούνται να επιληφθούν και να ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ σε ένα τιτάνιο όγκο κοινωνικών προβλημάτων και παραβατικών συμπεριφορών! Μόνοι τους. Ειδικά στα Τμήματα της Γ.Α.Δ.Α. οι βαθμοφόροι είναι ΑΦΑΝΤΟΙ. Και όταν δυσκολέψουν τα πράγματα τηλεφωνούν σε όποιον ανώτερο τους σκεφτούν για να τους βοηθήσει.
  •  Νεαροί αξιωματικοί που αν και αποφοιτούν γύρω στους 100 κάθε χρόνο από την Σχολή τους, σχεδόν αμέσως ή μέσα σε 1-2 χρόνια … εξαφανίζονται! Όπως και το μισό σχεδόν προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.! Οι ελάχιστοι που δεν διαθέτουν τις κατάλληλες «σχέσεις» για να εξαφανιστούν «σε μια μεριά», λιώνουν τα πεζοδρόμια στα ασταμάτητα «Μέτρα Τάξης» σε ολόκληρη την Αθήνα, στα γήπεδα, σε εγκαίνια, σε … γάμους, σε «κηδείες» και «μνημόσυνα»!
  • Διοικητές υπηρεσιών που εμφανίζονται στο γραφείο τους μόνο για πάρουν το πηλήκιο ή να αλλάξουν ασύρματο!
  • Τα Τμήματα Ασφαλείας να είναι κλειστά τις … ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ!
  • Ειδικές υπηρεσίες όπως τα Μ.Α.Τ. και οι Ο.Π.Κ.Ε. που ιδρύθηκαν και οργανώθηκαν για να αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» του Σώματος, χρησιμοποιούνται ως «ορντινάτσες» ή «ταξιθέτες»!

   Κι όλοι αυτοί να ενεργούν αυτοσχεδιάζοντας ή με «πατριωτισμό» αφού η εκπαίδευση και ειδικά η συντηρητική, είναι μια άγνωστη έννοια ή αν κάποιες φορές γίνεται, αυτή να αποτελεί πάρεργο και αγγαρεία!

   Από την άλλη μεριά οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί έχουν μαύρα μεσάνυχτα για θέματα πρακτικών αστυνόμευσης, επιχειρησιακών πρωτοκόλλων και εν γένει καθημερινότητας στην αστυνόμευση. Θεωρούν ότι αποκλειστικό τους έργο είναι η διενέργεια Ε.Δ.Ε., το «μαγείρεμα» των στατιστικών εγκληματικότητας και η με κάθε τρόπο ανέλιξη τους στην ιεραρχία. Α, και βέβαια οι καλές σχέσεις με μεγαλοεπιχειρηματίες για να εξασφαλιστεί το «μεροκάματο» ΜΕΤΑ την αποστρατεία τους!

    Το μπάχαλο κορυφώνεται με τους «συνδικαλιστές» να καταγγέλλουν, αφού δεν έχουν την κατάρτιση ή την δυναμική για οτιδήποτε άλλο, τα … ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ! Σε ένα σύνολο 65.000 στελεχών(!) αυτοί βλέπουν κενά!

   Σημαντικό πλήγμα στην δράση των αστυνομικών υπηρεσιών αποτελεί και η ανεξήγητη για δημοκρατική χώρα ΑΝΟΧΗ σε κάθε λογής περιθωριακό αναρχικό ή αριστεριστή που προσπαθεί να επιβάλει την άποψη ότι η αστυνόμευση είναι ζήτημα ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗΣ ή ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ και οι ίδιοι έχουν το δικαίωμα(!) του έλεγχου της λειτουργίας της αστυνομικής δράσης! Και δυστυχώς υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και πολιτικοί φορείς που συμφωνούν μαζί τους!

    Τα πιο πολλά απ’ όσα περιγράφω τα γνωρίζετε ήδη κ. Υπουργέ. Το επιτελείο του Αρχηγείου σίγουρα θα σας διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν κάποιες «μικρές δυσκολίες» αλλά όλα θα γίνουν ΤΕΛΕΙΑ, τελικά.

    Η κοινωνία όμως περιμένει από εσάς να κόψετε τα στραβά κλαδιά, να δυναμώσει ο κορμός και να ανθίσει η ασφάλεια και η νομιμότητα.

Δημήτριος Χρ. Κακαβάς

Αστυνομικός & συνδικαλιστής ε.α.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis