Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Πανεπιστημιακή αστυνομία
18:14 | 24/06/2023

Ενάμιση χρόνο μετά την σύσταση της Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), ο θεσμός παραμένει στα χαρτιά και οι 1.000 που προσλήφθηκαν για αυτό τον σκοπό μετατέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Παρά τις ανακοινώσεις του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίες διέψευδαν τα δημοσιεύματα περί απόσυρσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αυτοί απομακρύνθηκαν αθόρυβα από τα πανεπιστημιακά κάμπους και υπηρετούν ως ειδικοί φρουροί κάνοντας περιπολίες στους δρόμους.

Την ίδια στιγμή στο ΑΠΘ την φύλαξη των εργασιών της βιβλιοθήκης στο Βιολογικό φυλάσσουν διμοιρίες των ΜΑΤ επί 24ώρου βάσεως. Στα χαρτιά έμεινε και η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας των Πανεπιστημίων με την εγκατάσταση τουρνικέ στις εισόδους των κτιρίων. Αντίθετοι με την λειτουργία του θεσμού ήταν εξαρχής σχεδόν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, προκρίνοντας προς το υπουργείο Παιδείας ηπιότερα μέτρα ελέγχου των κάμπους.

Διαβάστε επίσης

Στα χαρτιά έμεινε και το άτυπο σχέδιο για περιπολία μελών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, συνοδεία αστυνομικών από τα κοντινά αστυνομικά τμήματα στις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική εμφάνιση των μελών των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), στις πύλες των campus του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. στου Ζωγράφου.

Από την αρχή ήταν αχρείαστη λύση

«Από την αρχή φαινόταν ότι δεν ήταν λύση η ΟΠΠΙ. Είχαμε πει ότι ήταν αχρείαστη. Η προσπάθεια εφαρμογής αυτής της πολιτικής προκάλεσε ανώφελες εντάσεις στα πανεπιστήμια. Και υπάρχει μια σιωπηρή παραδοχή ότι το προσωπικό που προσλήφθηκε βρίσκεται σε άλλες θέσεις τώρα. Το μέλλον αυτής της πολιτικής είναι αβέβαιο. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει αυτήν την πολιτική και να δει τα ουσιαστικά προβλήματα των πανεπιστημίων» τόνισε στο ethnos.gr ο γραμματέας  ΠΟΣΔΕΠ Γιώργος Λιτσαρδάκης.

«Ο θεσμός όπως φτιάχτηκε και προσπάθησε να εφαρμοστεί την άνοιξη για διάφορους λόγους ούτε υποστηρίχτηκε από την Πολιτεία, ούτε από την κυβέρνηση που φάνηκε να την θεωρεί ότι είναι η λύση» τονίζει από την πλευρά του στο ethnos.gr ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ Γιώργος Ζωγραφίδης και προσθέτει: «Αποσύρθηκε αμέσως και ουσιαστικά τις μέρες που πήγε να δουλέψει έγινε με την ταυτόχρονη παρουσία των κανονικών αστυνομικών. Άρα στην πράξη δεν μπορούσαμε να το δούμε. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι λύθηκαν τα προβλήματα τα άλλα που υπάρχουν στην πανεπιστημιούπολη.  Αν δεν χρησιμοποιούνταν και το ΑΠΘ ως ένας τρόπος δοκιμών μπρα ντε φερ νομίζω και η πανεπιστημιακή κοινότητα ήταν ανοιχτή σε μια προσπάθεια πιο ήπιας μορφής παρουσίας και όχι μόνιμης σε αυτό».

Τι συμβαίνει σήμερα στο ΑΠΘ

Σήμερα στο ΑΠΘ υπάρχουν δύο διμοιρίες σε κάθε βάρδια φυλάσσοντας τις εργασίες της Βιβλιοθήκης του Βιολογικού. «Η πανεπιστημιακή Αστυνομία πρόκειται αποδεδειγμένα για έναν αποτυχημένο θεσμό. Επιβεβαιωνόμαστε. Τελικά το μόνο που κατάφεραν είναι να εγκλωβίσουν τις διμοιρίες μέσα στα πανεπιστήμια. Έχει δυο διμοιρίες μέσα στα πανεπιστήμια σε κάθε βάρδια. Ουσιαστικά έμειναν μόνιμες οι αστυνομικές δυνάμεις να φυλούν τη βιβλιοθήκη και τα τουρνικέ. Και αυτό είναι και παράνομο διότι δεν προβλέπεται από πουθενά οι διμοιρίες να είναι ακινητοποιημένες επί 24ώρου βάσεως» σημείωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ) Θεόδωρος Τσαϊρίδης

«Εμείς είχαμε προειδοποιήσει ότι θα φτάσουμε να φυλάει η αστυνομία την αστυνομία και τελικά έγινε. Έχει ένα χρόνο που συμπλήρωσαν και εκτελούν καθήκοντα ειδικού φρουρού, ενισχύοντας τα ελλιπέστατα αστυνομικά τμήματα. Απλά δεν ασχολούνται με το πανεπιστήμιο για το οποίο προσελήφθησαν».

Παράδοξο χαρακτηρίζει ο κ. Τσαϊρίδης και το γεγονός ότι τα μέλη της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα είχαν ανακριτικά καθήκοντα στα campus και έξω από τα πανεπιστήμια δεν έχουν αυτά τα καθήκοντα. «Είναι μη ανακριτικοί. Αυτό πως γίνεται;».

Τίμος Φακαλής

Πηγή:  ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis