Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
10:59 | 22/02/2024

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν αστυνομικό σκύλο περιπολίας θα έχουν οι επισκέπτες του Discover Dogs Festival, στη Θεσσαλονίκη. Ο Όσκαρ, είναι ένας βελγικός ποιμενικός, ηλικίας 8 χρονών, που με την εκπαίδευση, τις δυνατότητες και τις εντολές του συνοδού-εκπαιδευτή του, έχει χαρίσει στην ΕΛ.ΑΣ. μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της έρευνας, της διάσωσης, ενώ έχει συνδράμει καθοριστικά σε αστυνομικές περιπολίες.

Καταφέρνει την ίδια στιγμή να είναι αδίστακτος με τους κακοποιούς και τρυφερός με τους μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης, τα οποία επισκέπτεται μαζί με τον συνοδό-εκπαιδευτή του τα τελευταία δύο χρόνια, με σκοπό την προώθηση της φιλοζωίας και της ενημέρωσης των μαθητών.

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε το «ταξίδι» της εκπαίδευσης, στην ηλικία των δύο μηνών και από 18 μηνών περνώντας το βασικό σχολείο εκπαίδευσης, κατέστη επιχειρησιακός και εντάχθηκε στο Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων (ΤΣΑΣ) της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδας, μετρώντας στο ενεργητικό του πολλές επιτυχίες.

Έχει «πρωταγωνιστήσει» – μεταξύ άλλων – στα γεγονότα του Έβρου το 2020, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση της τότε μεταναστευτικής κρίσης.

Η συνδρομή των σκύλων στο έργο της ΕΛ.ΑΣ. είναι σημαντική στην ανεύρεση ναρκωτικών ουσιών, στον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και την ενίσχυση των πεζών περιπολιών. Αυτές είναι και οι τρεις ειδικότητες συνοδών-χειριστών αστυνομικών σκύλων, κάθε μία με τα δικά της συγκεκριμένα καθήκοντα. Ο Όσκαρ «ειδικεύεται» στην ανθρώπινη οσμή.

«Όσκαρ, search»

«Όσκαρ, search»… Η εντολή από τον συνοδό-εκπαιδευτή του, αρχιφύλακα Δημήτρη Καλαθά δίνεται και η έρευνα ξεκινά, μέχρι να εντοπιστεί το αντικείμενο ή ο άνθρωπος που αναζητά. «Οι σκύλοι λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές δύναμης στις αστυνομικές επιχειρήσεις», περιγράφει χαρακτηριστικά στο GRTimes, o κ. Καλαθάς, ο οποίος είναι και ο κηδεμόνας του Όσκαρ. Η σχέση τους μοναδική, όπως άλλωστε κάθε κηδεμόνα-σκύλου, αλλά και πολυδιάστατη, αφού εκτός από μαζί στο σπίτι, είναι και συνεργάτες στη δουλειά. Πολλές φορές, δεν χρειάζεται καν η φωνητική εντολή. Ένα νεύμα ή μία κίνηση του χεριού, αρκεί.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης γιορτής για σκύλους και κηδεμόνες Discover Dogs Festival, που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ-Helexpo, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τον Όσκαρ και τον αρχιφύλακα Καλαθά, να παρακολουθήσει ζωντανά την επίδειξη έρευνας, να μάθει περισσότερα για τους σκύλους περιπολίας, αλλά και να μυηθεί σε διάφορα εκπαιδευτικά… κόλπα υπακοής.

Οι σκύλοι που επιλέγονται για να εκπαιδευτούν για την ΕΛ.ΑΣ., προέρχονται κυρίως από δωρεές ιδιωτών ή συνοδών χειριστών. Στη συνέχεια, αξιολογούνται από εκπαιδευτές, βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί, οι οποίες εκτός από τα δεδομένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και αφορούν τη δυνατότητα εκπαίδευσής τους, εστιάζουν στην ικανότητα ανταπόκρισης στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κλιματολογικές συνθήκες κ.λ.π. Μετά την επιλογή του ξεκινάει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και γνωριμίας του σκύλου με τον αστυνομικό συνοδό.

grtimes.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis