Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:14 | 27/12/2023

Τα στοιχεία πέντε ατόμων, που φέρεται να είχαν καθοδηγητικό και οργανωτικό ρόλο στη διάπραξη των δολοφονικών επιθέσεων σε βάρος των αστυνομικών των ΜΑΤ στου Ρέντη, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τον βαρύτατο τραυματισμό από φωτοβολίδα του 31χρονου υπαρχιφύλακα, αναμένεται να παραδοθούν μετά τις γιορτές στον αρμόδιο εισαγγελέα, στο πλαίσιο συμπληρωματικής δικογραφίας.

Του ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., οι έρευνες για τους οργανωτές των αιματηρών επεισοδίων και τους καθοδηγητές των χούλιγκανς, με βάση και τις μαρτυρίες, έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, οδηγώντας στην ταυτοποίηση των πέντε ατόμων, που αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν αρχικά ως ύποπτα για την τέλεση αδικημάτων. Πρόκειται για άτομα που έχουν απασχολήσει τις Αρχές κατά το παρελθόν, επίσης για υποθέσεις οπαδικής βίας, ενώ δραστηριοποιούνται σε δύο συγκεκριμένους συνδέσμους οπαδών που θεωρούνται -ίσως- από τους πιο σκληρούς στην Αττική.

Ο στενός πυρήνας των πέντε ατόμων είχε μπει από την αρχή σχεδόν των ερευνών στο «μικροσκόπιο» των έμπειρων αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα του Τμήματος Αθλητικής Βίας. Μέσα από τις εργαστηριακές έρευνες, αλλά κυρίως από πληροφορίες προερχόμενες από το δίκτυο της Ασφάλειας και από φυσικές έρευνες, οι αστυνομικοί κατάφεραν να σκιαγραφήσουν τα προφίλ των πέντε φερόμενων ως καθοδηγητών των επεισοδίων. Πλέον, το μοναδικό κομμάτι από το παζλ που παραμένει κενό και αναμένεται να συμπληρωθεί μετά τις γιορτές είναι το «δέσιμο» των στοιχείων, που θα αποτελέσει άλλωστε και την αφετηρία ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βρεθούν ως κατηγορούμενοι ενώπιον της Δικαιοσύνης και μάλιστα με αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος τους.

Η δράση

Παράλληλα, τα πέντε πρόσωπα ενδεχομένως να βρεθούν στο επίκεντρο μίας ακόμη έρευνας, καθώς δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται στους φακέλους που κατέθεσαν πρόσφατα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Στόχος της έρευνας είναι να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης όσον αφορά τις δομημένες ομάδες των χούλιγκανς που δρουν στα ελληνικά γήπεδα και όχι μόνο.

Οι αστυνομικοί έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τον ρόλο που είχε ο καθένας από τους πέντε στα επεισόδια στου Ρέντη, όπου και τραυματίστηκε ο 31χρονος αστυνομικός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από αυτούς ανέλαβε να ειδοποιήσει μέσω μηνυμάτων σε διαδικτυακές εφαρμογές τους χούλιγκανς, ώστε να βρεθούν την επίμαχη ημέρα στο γήπεδο, με σκοπό βέβαια να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών των ΜΑΤ.

Ένας άλλος ανέλαβε να πάρει τα πολεμοφόδια από τον χώρο που τα είχαν αποθηκευμένα και να τα παραδώσει σε άλλο συνεργό του, που τα μετέφερε έξω από το γήπεδο, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο αγώνας.

Μάλιστα, ο τελευταίος και ο συνεργός του, εκτός από τη «μοιρασιά» των πολεμοφοδίων, οργάνωσαν τους οπαδούς ώστε να βγουν έξω από το κλειστό, τους έδωσαν τα «υλικά» και εν συνεχεία το σύνθημα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι δολοφονικές επιθέσεις κατά των ΜΑΤ.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής έχουν πλήρη εικόνα τόσο των ιδίων όσο και των κινήσεών τους το επίμαχο βράδυ και πλέον αναμένουν και τα τελευταία εργαστηριακά αποτελέσματα, ώστε να σχηματίσουν τη συμπληρωματική δικογραφία και να την παραδώσουν στον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό.

Προστασία μαρτύρων

Παράλληλα, «συνωστισμός» παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε συγκεκριμένη υπηρεσία της Ασφάλειας Αττικής από άτομα που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, προκειμένου να ανοίξουν το στόμα τους και να «δώσουν» πρόσωπα που έχουν σχέση με τη φερόμενη εγκληματική οργάνωση των χούλιγκανς στα ελληνικά γήπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής επίσημο αίτημα να ενταχθούν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων έχουν καταθέσει οκτώ άτομα, εκ των οποίων τα τρία ήταν ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες το βράδυ των επεισοδίων έξω από το κλειστό γήπεδο στου Ρέντη.

Όλοι τους υποστηρίζουν πως γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις που στοιχειοθετούν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης όσον αφορά τους οργανωμένους χούλιγκανς και το σύστημα ή τα συστήματα που τους συντηρούν και τους «εκτρέφουν», εντός και εκτός γηπέδων.

Ωστόσο, σημειώνεται πως δεν θα είναι εύκολο να μπουν στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, το οποίο προβλέπει διάφορα προνόμια, καθώς έτσι εξασφαλίζουν ότι θα τηρήσουν την ανωνυμία τους αλλά και ότι δεν θα κατηγορηθούν, στην περίπτωση που δεν έχουν διαπράξει κακουργήματα.

Για τον λόγο αυτόν, ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός που «τρέχει» την έρευνα για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης έχει δώσει σαφή εντολή να εξεταστούν από τους αστυνομικούς και στη συνέχεια να διασταυρωθούν οι πληροφορίες που θα δώσουν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πραγματικά μπορούν να εισφέρουν ουσιαστικά στις έρευνες. Μόνο τότε θα ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Στο ίδιο πρόγραμμα ήθελε να ενταχθεί και ο 18χρονος οπαδός, ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος, έπειτα από τη σύλληψη και την προανακριτική ομολογία του ότι αυτός έριξε τη μοιραία φωτοβολίδα στο πόδι του αστυνομικού. Ωστόσο, στη συνέχεια διαφοροποίησε τα λεγόμενά του ενώπιον του εισαγγελέα και του ανακριτή, δηλώνοντας πως πλέον δεν είναι σίγουρος αν τον αστυνομικό τον τραυμάτισε η δική του φωτοβολίδα, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο έπεσαν πολλές ναυτικές φωτοβολίδες. Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, με τον νεαρό οπαδό να βαρύνεται με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες.

Συμμετείχαν στα επεισόδια

Την ίδια στιγμή, με γοργούς ρυθμούς προχωρούν και οι ταυτοποιήσεις ατόμων που φέρεται να συμμετείχαν στα σοβαρά επεισόδια έξω από το κλειστό στου Ρέντη. Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν ταυτοποιηθεί 25 άτομα και ο αριθμός, όσο περνούν οι ημέρες, αναμένεται να αυξηθεί. Σκοπός των αστυνομικών είναι να εντοπίσουν το σύνολο των ατόμων που ενεπλάκησαν στα σοβαρά επεισόδια.

Η κίνηση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής να κρατηθούν εκείνο το βράδυ και να εξεταστούν όλοι όσοι βρίσκονταν στην επίμαχη θύρα του γηπέδου ουσιαστικά «έλυσε» τα χέρια της Ασφάλειας, καθώς λήφθηκαν γενετικό υλικό, αποτυπώματα και δείγματα για εξέταση πυρίτιδας και από τους 424 φιλάθλους που προσήχθησαν. Από τα δείγματα αυτά προέκυψε πλήθος στοιχείων, τα οποία έχουν αρχίσει να δίνουν αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι από τους 25 κατηγορουμένους ήταν ανάμεσα στους προσαχθέντες. Ωστόσο, στις καταθέσεις που έχουν δώσει, μετά την ταυτοποίησή τους μέσω των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, υποστηρίζουν πως ναι μεν ήταν στα επεισόδια, πλην όμως ουδεμία σχέση έχουν με τον τραυματισμό του αστυνομικού.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

enikos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis