Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΣΥΡΙΖΑ
12:54 | 04/11/2023

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Ζαμπάρα, του βουλευτή Α΄ Αθηνών Ν. Ηλιόπουλου και του βουλευτή Μεσσηνίας Α. Χαρίτση:

 

Διαβάστε επίσης

 

 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Προκλητική αδιαφορία της αστυνομίας απέναντι σε επιθέσεις φασιστών
Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία της Αττικής, όπως στο Νέο Ηράκλειο, στην Νέα Ιωνία και στα Πευκάκια, αντιφασιστικές συγκεντρώσεις.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέναντι σε ομάδες φασιστών και ναζιστών που έκαναν επιθέσεις εγκληματικού χαρακτήρα, σε ανυποψίαστους πολίτες, ανενόχλητοι.
Πριν και μετά τις δυναμικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις η αστυνομία προχώρησε στην συνηθισμένη πρακτική των προσαγωγών που βέβαια σε καμία περίπτωση δεν είχαν σχέση με τα επεισόδια που τελικά ακολούθησαν και που έχουν καταγραφεί από κάμερες.
Στο συρμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι τάγματα ακροδεξιών επιχείρησαν να κάψουν ζωντανούς επιβάτες αφού έριξαν μπιτόνια με βενζίνη και μάλιστα κατέγραφαν την δράση τους με κάμερα. Κατά τον πανικό που ακολούθησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τραυματίστηκαν δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Επιπλέον, προκλήθηκαν, όπως φαίνεται, σοβαρές υλικές φθορές στον σταθμό. Όπως φάνηκε στη συνέχεια με τις συλλήψεις που ακολούθησαν, ο άνθρωπος που έριχνε βενζίνη μέσα στα βαγόνια ήταν παλιός γνώριμος νεοναζί για την αστυνομία, ο οποίος το 2014 είχε συλληφθεί και πάλι κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε ποδοσφαιρικό αγώνα.

Σε διάφορα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι οι ομάδες φασιστών δρουν ανενόχλητες, ενώ μονάδες της αστυνομίας οι οποίες παρευρίσκονται κοντά στα γεγονότα αργούν να επέμβουν.

Σε άλλη περίπτωση φρόντισαν να επέμβουν, αλλά σε λάθος ομάδα, αφού επίσης βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό αντιφασίστα διαδηλωτή, που βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος, καθώς και εκτεταμένη χρήση χημικών μέσα στο σταθμό του ΗΣΑΠ Βικτωρίας. Στο εν λόγω βίντεο φαίνεται ένας διαδηλωτής πεσμένος σε κεντρικό δρόμο και από πάνω του τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι εναλλάξ πηγαίνουν και τον γρονθοκοπούν
Τα γεγονότα αυτά δεν θα είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας εάν δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες με κάμερες για να τα δημοσιοποιήσουν έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο αμφιβολίας και παρανόησης.
Πριν λίγο καιρό η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρά την ενημέρωση των γειτονικών μας κρατών, παρέμεινε άπραγη στην «επέλαση» ομάδας φασιστών που διασχίζοντας την μισή Ελλάδα κατέληξαν στην Αθήνα όπου είχαμε τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στην δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Επειδή, η ελληνική αστυνομία επί ώρες δεν προέβη σε καμία ενέργεια για να αποτρέψει τις βίαιες πράξεις των νεοναζί τραμπούκων
Επειδή, τα περιστατικά ακροδεξιών ομάδων έχουν πληθύνει τη δράση τους τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας
Επειδή, ο ξυλοδαρμός πολιτών από την αστυνομία, όπως συνέβη στην πλατεία Βικτωρίας υπερβαίνει κάθε έννοια νομιμότητας
Επειδή, η εκ των υστέρων ανεξέλεγκτη ρίψη δακρυγόνων στην καρδιά του αστικού ιστού μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη για εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιες πρωτοβουλίες και ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα λάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να διαλευκανθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για τα επεισόδια της 1ης Νοεμβρίου και ποιες ήταν οι εντολές που είχαν λάβει οι αστυνομικοί για την αντιμετώπιση των επεισοδίων;

2. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα (ΕΔΕ, διαθεσιμότητα) για τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του πεσμένου στο έδαφος διαδηλωτή;

3. Τι προτίθεται να πράξει η πολιτική ηγεσία ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα αστυνομικής βίας κατά πολιτών;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Ηλιόπουλος Νάσος
Χαρίτσης Αλέξης

Μπάρκας Κώστας

Ακρίτα Έλενα
Αναγνωστοπούλου Σία
Αποστολάκης Ευάγγελος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Θρασκιά Ράνια
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κοντοτόλη Μαρίνα
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα Πέτη
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φερχάτ Οζγκιούρ
Φωτίου Θεανώ
Ψυχογιός Γιώργος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis