Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 16/03/2024

Στο πλαίσιο άσκησης του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφορικά με την επαναλειτουργία του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων στη Σητεία. Την Ερώτηση της κας Σπυριδάκη συνυπογράφει και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, κα Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου.

 

Διαβάστε επίσης

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

ΘΕΜΑ: «Επαναλειτουργία του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Σητείας».

Στον Δήμο της Σητείας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων Σητείας η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1983. Αρχικά λειτούργησε ως παράρτημα του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου και βάσει του Π.Δ. 389/86 μετονομάστηκε σε Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων (Τ.Δ.Α.) Σητείας.

Οι εγκαταστάσεις της Σχολής βρίσκονται στον οικισμό Επάνω Επισκοπή του Δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Γεωργίου του Δήμου Σητείας, σε έκταση 15 περίπου στρεμμάτων. Το οικόπεδο μαζί με τα οικήματα και τους δομημένους χώρους ανήκαν στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Παιδείας υπό τη Διεύθυνση Παιδαγωγικών Κατασκηνώσεων και μετέπειτα παραχωρήθηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το Τ.Δ.Α. Σητείας μέχρι και το 2012, όταν και ανεστάλη η λειτουργία του λόγω των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, είχε εκπαιδεύσει πάνω από 3000 αστυνομικούς και έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν 130 δόκιμοι Αστυνομικοί με κλειστή διαβίωση και άνω των 300 δοκίμων αστυφυλάκων με ανοικτή διαβίωση. Με την υπ’ αριθμ. ΕΜ2/125 (ΦΕΚ Β’ 3010/2012) Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Άρθρο 1 ορίζεται πως «κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013−2014 και 2014−2015 στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εισάγονται ιδιώτες», αναστέλλοντας ουσιαστικά τη λειτουργία του.

Σύμφωνα, όμως, με το Άρθρο 42 του ν. 4249/2014 (ΦΕΚ Α’ 73/2014) που τροποποιεί το Άρθρο 34 παρ. 23 του ν. 4115/2013 προβλέπεται πως «κατά τα σχολικά έτη 2012-2013 και 2013-2014 οι εξετάσεις εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν κανονικά και οι επιτυχόντες θα εγγραφούν στις οικείες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016». Εν συνεχεία, η εν λόγω διάταξη τροποποιήθηκε από το Άρθρο 53 του ν. 4278/2014 (ΦΕΚ Α’ 157/2014) με το οποίο:

«α. οι επιτυχόντες των εξετάσεων εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας του σχολικού έτους 2012-2013 θα εγγραφούν στις οικείες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

β. Κατά τα σχολικά έτη 2013-2014 και 2014-2015 οι εξετάσεις εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν κανονικά και οι επιτυχόντες θα εγγραφούν στις οικείες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017».

Μέχρι σήμερα και παρά την άρση των μνημονιακών περιορισμών, την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τις πανηγυρικές διακηρύξεις για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας, το Τ.Δ.Α. παραμένει ακόμα σε αναστολή. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρόσφατα επισκέφτηκε τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής και γνωμοδότησε θετικά για την επαναλειτουργία της. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως ήδη από το 2023 τα Τ.Δ.Α. των Γρεβενών, του Διδυμοτείχου, της Νάουσας, και νωρίτερα της Κομοτηνής και του Ρεθύμνου, επανέφεραν τη λειτουργία τους.

Η συνεισφορά του Τ.Δ.Α. στην τοπική κοινωνία της Σητείας είναι ουσιώδης τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Συμβάλει ενεργά στην εκπαιδευτική αναβάθμιση του τόπου και στην αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή, και επιπλέον προσφέρει οικονομικά οφέλη στην τοπική οικονομία. Μάλιστα, βάσει χρηματοοικονομικής μελέτης που είχε διεξαχθεί κατά την περίοδο της λειτουργίας της Σχολής, προκύπτει πως συμβάλει στην τοπική κοινωνία λίγο περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Επιπλέον, όλοι οι εκπαιδευόμενοι δόκιμοι πραγματοποιούσαν την πρακτικής τους εκπαίδευση στο Α.Τ. Σητείας και στο αεροδρόμιο συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην μείωση του ελλείμματος προσωπικού που υπάρχει στο νομό.

Υπό το φως και της πρόσφατης ανακοίνωσης των τακτικών μεταθέσεων του έτους 2024 με τις μηδενικές θέσεις για τη Διεύθυνση Αστυνομίας του Νομού Λασιθίου, της υποστελέχωσης που μαστίζει τις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού, ο οποίος σημειώνει υψηλές υπηρεσιακές ανάγκες, και τέλος, της αύξησης της εγκληματικότητας, η επαναλειτουργία του Τ.Δ.Α. Σητείας κρίνεται επιτακτική. Η οποιαδήποτε παράταση της αναστολής θα συμβάλει στην περαιτέρω υποβάθμιση και αποδυνάμωση του τόπου περιορίζοντας τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης.

Δεδομένου ότι η λειτουργία του Τ.Δ.Α. Σητείας θα συμβάλει ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς επίσης και στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της περιοχής,

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των υπόλοιπων Σχολών έχουν ήδη επαναφέρει τη λειτουργία τους,

Δεδομένου ότι η υποστελέχωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας του Νομού Λασιθίου συμβάλει στη διακύβευση του αγαθού της ασφάλειας τόσο των ίδιων των αστυνομικών όσο και των πολιτών του νομού,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1.     Προτίθεστε να επαναλειτουργήσετε το Τ.Δ.Α. Σητείας όπως προβλεπόταν και από τις δεσμεύσεις σας; Και αν ναι πότε;

2.     Για ποιο λόγο μέχρι στιγμής και παρά το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον της χώρας και τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής το Υπουργείο δεν έχει προβεί στην επαναλειτουργία του Τ.Δ.Α. Σητείας;

3.     Ποια είναι τα σχέδια του Υπουργείου για τις εγκαταστάσεις του Τ.Δ.Α. Σητείας;

4.     Σε περίπτωση που δεν επαναλειτουργήσει άμεσα το Τ.Δ.Α. Σητείας, πως προτίθεστε να στελεχώσετε τη Διεύθυνση Αστυνομίας του Νομού Λασιθίου και να ενισχύσετε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών του νομού;

Πηγή: cna.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis