Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:28 | 01/10/2019

Τις περισσότερες φορές, όταν κάποιος λέει "9mm," εννοεί 9x19mm, το πιο δημοφιλές διαμέτρημα για πιστόλια. Ωστόσο, υπάρχει μια ολόκληρη οικογένεια φυσιγγίων για πιστόλια που χρησιμοποιεί βλήμα του ίδιου μεγέθους (9mm).

Οπότε ποια είναι η διαφορά μεταξύ 9mm και 9mm Luger;

Η απάντηση: καμία. Το 9x19mm, το 9mm Lugger, το 9mm Parabellum αλλά και το 9mm NATO είναι το ίδιο φυσίγγιο.

Το φυσίγγιο αυτό αναπτύχθηκε από τον Georg Luger κατά τον σχεδιασμό του διάσημου πιστολιού του, που συχνά αναφέρεται απλώς ως "Luger" εξ ου και η ονομασία 9mm Luger.

Tο όνομα του πιστoλιού του Luger όμως ήταν στην πραγματικότητα Pistole Parabellum (που ουσιαστικά σημαίνει "Πιστόλι για τον πόλεμο") εξ ου και η ονομασία 9mm Parabellum.

Το ΝΑΤΟ (πιστό στην τάση του να κάνει μια ήδη άσχημη κατάσταση χειρότερη), αποφάσισε να κάνει το 9mm το τυποποιημένο διαμέτρημα για τα πιστόλια του, βαφτίζοντάς το σε 9mm NATO. Το φυσίγγιο είναι ίδιο με τα προηγούμενα με μοναδική εξαίρεση ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του NATO επιτυγχάνει λίγο υψηλότερες πιέσεις (36500 psi έναντι των 34000psi του κλασσικού 9mm Luger).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εφεδρικά όπλα: Beretta Tomcat .32 ACP


Διαβάστε επίσης


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση στην ταχύτητα του βλήματος κατά 9% και επακόλουθα της ενέργειας του κατά 14%.

Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά τι γίνεται με τα 9mm Browning και 9mm Makarov; Τι είναι αυτά, ρωτάτε.

Μισό έχουμε και άλλα βαφτίσια.

Στους γελαδάρηδες της USA το πιο δημοφιλές μέλος της οικογένειας 9mm πέρα από το κλασσικό 9mm Luger είναι το .380 ACP, που ονομάζεται επίσης .380 Auto. Επινοήθηκε από τον John Browning, χρησιμοποιεί τη σφαίρα ίδιου μεγέθους με το Paramellum 9 mm, αλλά με μικρότερο κάλυκα. Επειδή όμως εμείς οι Ευρωπαίοι ως πολιτισμένοι λαοί έχουμε σταματήσει εδώ και αιώνες να μετράμε τα πράγματα με ίντσες, πόδια, γαλόνια, βαρέλια, γήπεδα και άλλα πρωτόγονα…, βαφτίσαμε το .380 Auto σε 9mm Short ή 9mm Kurz (γιατί οι Γερμανοί πρέπει να έχουν δική τους ονομασία…), 9mm Browning ή 9x17mm.

Στον αντίποδα στην Ισπανία περίπου την ίδια περίοδο με το Parabellum 9mm αναπτύχθηκε το 9mm Largo ή 9x23mm, που χρησιμοποιεί μακρύτερο κάλυκα από το 9mm Parabellum (23mm έναντι 19mm) και ένα ελαφρώς μικρότερο φορτίο πυρίτιδας . Βασικά, αφαιρέστε 15% από την ταχύτητα ενός Lugger 9mm και έχετε ένα Largo.

Tο 9mm Largo είναι δημοφιλές σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πως μπορείτε να ενσωματώσετε έναν φακό στο Glock σας




Μια άλλη παραλλαγή, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς από ορισμένες ευρωπαϊκές αστυνομικές υπηρεσίες, ήταν το Ultra 9x18mm. Το 9x18mm Ultra χρησιμοποιεί ένα ελαφρώς μεγαλύτερο μήκος από το .380 ACP - 18mm έναντι 17mm.

Το Makarov 9mm, ή Makarov 9x18mm, όμως, άααααλλη ιστορία. Το 9mm Makarov είναι τεχνικά 9.27mm. Ωστόσο, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτή τη μικρή λεπτομέρεια είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά.

Μια άλλη παραλλαγή είναι το 9x21mm, ονομάζεται επίσης 9mm IMI. Αυτός το φυσίγγιο αναπτύχθηκε από τις Ισραηλινές Στρατιωτικές Βιομηχανίες για χρήση σε χώρες όπου απαγορεύεται στους πολίτες να αγοράζουν πυροβόλα όπλα σε "στρατιωτικά διαμετρήματα ". Η πλάκα είναι ότι το IMI 9x21mm είναι βασικά το ίδιο με το 9mm Parabellum. Οι Ισραηλινοί, όντας πανούργοι,, τοποθέτησαν τη σφαίρα βαθύτερα στον κάλυκα, με αποτέλεσμα το φυσίγγιο να έχει το ίδιο συνολικό μήκος με το 9mm Para.

Τέλος από το αγωνιστικό πεδίο μας έρχονται τα 9x25mm Dillon και 9x23mm Winchester. Το πρώτο φέρει κάλυκα των 10 χιλιοστών που στενεύει για καταλήξει σε ένα βλήμα 9 χιλιοστών (σαν το .357 SIG) και το δεύτερο είναι ένα .38 Super χωρίς τον δακτύλιο.

Σας φάνηκαν πολλά; Αλίμονο γιατί στα σκαριά είναι και το 9mm Auto αλλά αυτό το αφήνουμε για άλλη φορά...

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis