Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 18/09/2018

Ο ιδρυτής της Blackwater, Erik Prince, πιστεύει ότι έχει επιτέλους την προσοχή που του αρμόζει για να πείσει και να υποστηρίξει το σχέδιό του για να αντικαταστήσει την πολεμική προσπάθεια των Αμερικανών στο Αφγανιστάν με έναν στρατό ιδιωτικών στελεχών που θα υποστηρίζεται από τη δική του αεροπορική δύναμη σε μια κίνηση που θα έβλεπε σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να αποσύρονται από την περιοχή.


[custom:google-ads]


Ο 49χρονος πρώην Αμερικανός "βάτραχος" είπε σε μια ομιλία του στο Λονδίνο ότι θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της πολιτικής της Αμερικής στο Αφγανιστάν από 52 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε μόλις 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Prince καλεί τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να καταργήσει το σχέδιο του για το Αφγανιστάν, που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.

Το κεντρικό σημείο της πρότασης του Prince είναι η μείωση της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα σε μόλις 2.000 από τους 16.000 που υπάρχουν σήμερα.

Μια νέα στρατηγική θα έβλεπε 6.000 μισθοφόρους να εργάζονται σε τριετείς συμβάσεις για να παρέχουν ένα προσωπικό υποστήριξης για τον στρατό του Αφγανιστάν, την ίδια ώρα που ένας στόλος 90 αεροσκαφών θα παρέχει υποστήριξη για την ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών, ενώ πιστεύει πως ο Πρόεδρος Τραμπ είναι ανοιχτός στην ιδέα.

Αφού πούλησε την Blackwater, μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, γνωστή σήμερα ως Academi, ο Prince διευθύνει την Frontier Service Group και έχει ταυτιστεί με ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για να αντιστρέψει ολόκληρη την προσέγγιση της 17χρονης σύγκρουσης στο Αφγανιστάν.

Ο Prince είχε δηλώσει πως μπορεί να διαφωνούν πολλοί για τις μεθόδους αλλά υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο όλοι συμφωνούν και αυτό είναι το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν", προσθέτοντας πως η εθνική υπηρεσία ασφαλείας δήλωσε στον Πρόεδρο Τραμπ ότι αν βγουν από το Αφγανιστάν, αυτό θα καταρρεύσει όπως το Ιράκ.

Το σχέδιο του Prince είχε δεχθεί επίθεση από τον τότε σύμβουλο της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ McMaster και τον Jim Mattis, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. Εβδομάδες αργότερα κυκλοφόρησαν μια στρατηγική που αύξησε τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων και διέλυσε ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση που έμεινε από τη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντώνται με τους Ταλιμπάν για διερευνητικές ειρηνευτικές συνομιλίες, εντούτοις ο Prince είναι δύσπιστος για την προοπτική επιτυχούς έκβασης αυτών των συνομιλιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλοδαπός χτύπησε Αστυνομικό

Έντεκα χρόνια μετά τους θανάτους 17 αμάχων από μια ανεξέλεγκτη ανταλλαγή πυρών στην πλατεία Nisour της Βαγδάτης που συνδέθηκαν με την Blackwater, ο Prince παραμένει κατηγορηματικός ότι η βιομηχανία του μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης για τη μακροχρόνια σύγκρουση.

Με σωστή καθοδήγηση από αφοσιωμένους βετεράνους στρατιωτικούς και βασική υποστήριξη όπως η ιατρική εκκένωση για τραυματισμένα στρατεύματα, ο Prince πιστεύει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν θα μπορούσαν να αποδώσουν καλύτερα, διότι οι στρατιώτες θα πολεμήσουν καλύτερα αν γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποιος για να τους φροντίσει.

Αφού είδε τον αντίπαλό του McMaster να αντικαθίσταται από τον John Bolton, έναν γνωστό σκεπτικιστή τέτοιων μακροχρόνιων και υπερπόντιων αποστολών, υπάρχει ένα λιγότερο εμπόδιο για να πεισθεί και να ενστερνιστεί ο Τραμπ το σχέδιο του Prince, με τον τελευταίο να νιώθει αρκετά αισιόδοξος, παρά την σκληρή κριτική που δέχεται για τις ιδέες και τα πλάνα του.
 
Πηγή:  The National

www.onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis