Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:04 | 17/04/2021

Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας FSB έθεσε προσωρινά υπό κράτηση έναν Ουκρανό διπλωμάτη στην Αγία Πετρούπολη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, στην τελευταία κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε νωρίτερα ότι σύμφωνα με την FSB, ο Ολεξάντρ Σοσόνιουκ τέθηκε υπό κράτηση όταν προσπάθησε να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες από ρωσικές βάσεις δεδομένων που αφορούν την επιβολή νόμου κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ρώσο πολίτη.

«Αυτή η δραστηριότητα είναι ασύμβατη με το καθεστώς διπλωματικού υπαλλήλου και είναι εχθρική προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο ξένος διπλωμάτης θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η FSB σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Σοσόνιουκ παρέμεινε υπό κράτηση για πολλές ώρες, αλλά τώρα έχει επιστρέψει στο προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη.

«Η ουκρανική πλευρά σύντομα θα αποφασίσει πώς να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση, λαμβάνοντας υπόψιν την τρέχουσα πρακτική», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την υπόθεση του Σοσόνιουκ.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην «κρίση»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέτρεψαν τη Ρωσία να αποσύρει τις επιπρόσθετες δυνάμεις που έχει συγκεντρώσει στα σύνορά της με την Ουκρανία ώστε να επιτευχθεί η «αποκλιμάκωση» στην περιοχή.

Οι τρεις ηγέτες, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες, «μοιράστηκαν τις ανησυχίες του όσον αφορά την αύξηση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και στην παρανόμως προσαρτημένη Κριμαία» και παράλληλα ζήτησαν να αποσυρθούν οι Ρώσοι στρατιώτες, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γερμανική καγκελαρία.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν επανέλαβαν ότι στηρίζουν «την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» αλλά και ότι θεωρούν αναγκαία την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ «και από τις δύο πλευρές». Διαβεβαίωσαν επίσης ότι «θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας», δηλαδή της τετραμερούς, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis