Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 27/11/2018
Μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση υφιστάμενου φορητού οπλισμού σε μονάδες του Δ' Σώματος Στρατού.

Με μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού και των αρμόδιων διευθύνσεων προχωρά με γρήγορους ρυθμούς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των G3A3.

[custom:google-ads]
Τα όπλα έχουν εφοδιαστεί με τα εξής παρελκόμενα: νέο πτυσσόμενο κοντάκι, ράγα τύπου Picatinny, λαβή στην θέση του χειροφυλακτήρα ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερο κράτημα του όπλου και κατ’ επέκταση καλύτερη ακρίβεια πυρών και τέλος ειδική θέση για σκοπευτικα τύπου red dot την ημέρα και προαιρετικά θερμικό σκοπευτικό τη νύχτα.

Όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα αναβάθμισης του τυφεκίου εφόδου του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) βρίσκεται σε εξέλιξη. Με το κόστος αναβάθμισης του κάθε τυφεκίου ανέρχεται στο ποσό των € 1.200. Με το πέρας της αναβάθμισης το
G3A3 θα είναι βαρύτερο κατά 400 γραμμάρια, ενώ στόχος του ΓΕΣ, σε πρώτη φάση, είναι ο εξοπλισμός των Ταγμάτων Προκαλύψεως και ακολούθως σε δεύτερο χρόνο των Μηχανοκίνητων Ταγμάτων.

Παράλληλα με το πρόγραμμα αναβάθμισης των
G3A3 του ΕΣ προχωρούν:

Ο εφοδιασμός των Μονάδων Πεζικού με σύγχρονες εξαρτήσεις – γιλάκα μάχης καθως και σύγχρονα ατομικά υλικά.

Η εγκατάσταση ασπίδιου στα Μ113 καθώς και θωράκισς στα M/S 240 GD που φέρουν βομβιδοβόλο GMG 40.

Ας τα δούμε όμως και αναλυτικά:

Αναβάθμιση του τυφεκίου G3

Ήδη αρκετές εκατοντάδες όπλα του Πεζικού έχουν εφοδιαστεί με τα εξής παρελκόμενα: νέο πτυσσόμενο κοντάκι, ράγα τύπου Picatinny, λαβή στην θέση του χειροφυλακτήρα ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερο κράτημα του όπλου και κατ’ επέκταση καλύτερη ακρίβεια πυρών και τέλος ειδική θέση για σκοπευτικό ερυθράς κουκίδας την ημέρα και θερμικό σκοπευτικό τη νύχτα. Άπαντες φέρουν διόπτρες νυχτερινής όρασης ECON Optics ενώ οι δύο πολυβολητές φέρουν δίοπτρα NS 685C που προσαρμόζεται στα πολυβόλα MINIMI. Και τέλος κατάλληλο σημείο εγγύς των σκοπευτικών του όπλου ώστε να τοποθετηθεί θερμική διόπτρα σκόπευσης. Και εδώ θα έχουμε νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.



Νέα ατομικά υλικά, υλικά υματισμού και είδη διαβίωσης

Καταρχάς να αναφέρουμε πως ήδη έχει ξεκινήσει η χορήγηση νέου τύπου άρβυλων στο προσωπικό. Το νέου τύπου άρβυλο είναι πιο ελαφρύ και πολύ πιο άνετο ενώ περιλαμβάνει επένδυση GORE-TEX ώστε να είναι αδιάβροχο. Τα νέα ατομικά υλικά μάχης περιλαμβάνουν: αντιβαλλιστικά γυαλιά, επιαγκονίδες – επιγονατίδες, αντιπυρικά γάντια, εύχρηστο και εργονομικό γιλέκο μάχης που αντικαθιστά τις παλαιές εξαρτήσεις τύπου Υ ενώ να αναφέρουμε πως υπάρχει πρόβλεψη σε κάθε μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού το προσωπικό που εμπλέκεται και ενεργεί εντός των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης είτε της ΔΑΕ είτε του ΤΧΕ να φέρει και αντιβαλλιστική προστασία με πρόσθετες πλάκες επιπέδου ΙΙΙ+. Και γιατί πλάκες επιπέδου ΙΙΙΑ+; Γιατί αποτελούν τον ιδανικότερο συμβιβασμό μεταξύ προστασίας και βάρους. Είναι μια τροποποιημένη πλάκα κλάσεως ΙΙΙ που χρησιμοποιεί συνδυασμό των ceramic alumina ή silicon carbide υλικών έτσι ώστε να προσφέρει αυξημένη προστασία χωρίς ανάλογη αύξηση του βάρους. Κατά την δική μας εκτίμηση είναι αυτή που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα λόγω της δυνατότητας της να σταματάει διατρητικά πυρομαχικά όπως το 7,62x 39 mm (mild steel core) AK-47 και το 5,56x45mm (SS-109) M-16 τα οποία διατρυπούν μετά ευκολίας πλάκες κλάσης ΙΙΙ. Η παρακάτω φωτογραφία είναι άκρως αντιπροσωπευτική:



Παράλληλα πρόβλεψη υπάρχει για τη χορήγηση νέων υλικών ιματισμού όπως ισοθερμικά και νέος υπνόσακος καθώς και ύπαρξη ενός σακίδιου πλάτης ώστε να φέρονται επιπλέον υλικά όπως μπαταρίες ασυρμάτων, υγειονομική συλλογή με ύπαρξη τουρνικέ.

Ασπίδια και πολυβομβιδοβόλα GMG-40 στα ΤΟΜΠ Μ113

Το σύνολο των ΤΟΜΠ που συμμετείχαν έφεραν ασπίδια ενώ μεγάλο μέρος των ΤΟΜΠ έχουν ήδη εφοδιαστεί με βομβιδοβόλα GMG-40 ικανά να παρέχουν πυρά υποστήριξης στις μηχανοκίνητες ομάδες πεζικού. Μόλις πριν δύο μήνες είχαμε την τοποθέτηση των GMG-40 στα ΤΟΜΠ του Μηχανοκίνητου Πεζικού κάτι που συνιστά κατακόρυφη αύξηση πυρών υποστήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα βομβιδοβόλα GMG-40 θα προσαρμόζονται σταδιακά σε όλο και περισσότερα ΤΟΜΠ.

[custom:google-ads]

Νυχτερινές επιχειρήσεις και νέα σκόπευτρα

Το μεγάλο δίλημμα είναι θερμικές ή νυχτερινές διόπτρες. Οι διόπτρες νυχτερινής όρασης (ΔΝΟ) τρίτης γενιάς σε καμία περίπτωση δεν είναι «περασμένης τεχνολογίας», αλλά σήμερα λειτουργούν συμπληρωματικά αυτών που διαθέτουν θερμικό αισθητήρα και αλληλοσυμπληρώνονται επιχειρησιακά. Αυτό αποδεικνύεται και από το ό,τι όλοι οι σύγχρονοι στρατοί της Ευρώπης (Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Γαλλία κ.α.) σήμερα προμηθεύονται όργανα νυκτερινής όρασης κατά χιλιάδες όπου τα θερμικής τεχνολογίας αποτελούν λιγότερο του 10%. Ήδη δρομολογούνται οι απαραίτητες διαδικασίες σε επίπεδο
ΓΕΣ ώστε το προσωπικό του Πεζικού να παραλάβει τα επόμενα έτη νέες διόπτρες σκόπευσης για τα αναβαθμισμένα G3 καθώς και θερμικά κυάλια παρατήρησης για τους ομαδάρχες και διμοιρίτες.

Ανανέωση των φορητών αντιαρματικών LAW και RPG-18

Σύντομα αναμένεται να υπάρξει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τη προμήθεια φορητών αντιαρματικών όπλων. Κομβικό σημείο για το Πεζικό αποτελεί το ζήτημα αντικατάσταση των παρωχημένων φορητών αντιαρματικών όπλων μιας χρήσης M72 LAW και RPG-18 των οποίων οι ηλικίες των πυρομαχικών έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

Τέλος εξετάζεται από τη Διεύθυνση Πεζικού ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του ΤΟΜΠ Μ113.
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis