H «ομάδα Παλαιοκώστα» και οι στενές σχέσεις με την τρομοκρατία

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ
H «ομάδα Παλαιοκώστα» και οι στενές σχέσεις με την τρομοκρατία

Το ρουκετοβόλο RPG και ρουκέτες του Επαναστατικού Αγώνα, που χρησιμοποίησε η οργάνωση στις 12 Ιανουαρίου 2007 για να πλήξει την Αμερικανική Πρεσβεία, προήλθε από τους «διαύλους» του Βασίλη Παλαιοκώστα. Ένας από τους βασικούς τροφοδότες οπλισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., φέρεται να είναι, χωρίς να έχει στοιχειοθετηθεί ακόμη, ο 37χρονος Γ.Χ., συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, ο οποίος συνελήφθη για 18 ληστείες σε σούπερ μάρκετ, μία σε ΕΛΤΑ και μία ακόμη στο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας της Πεύκης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό που συμμετείχε στις έρευνες, η συγκεκριμένη παρτίδα του ρουκετοβόλου και άλλου οπλισμού, από το Κόσσοβο και την Αλβανία, κατέληξε στα Σφακιά και από εκεί στα χέρια των μελών του Ε.Α.. Στη μεταφορά των όπλων είχαν εμπλακεί τόσο ο Βασίλης Παλαιοκώστας αλλά και άλλοι συνεργοί του και αντιεξουσιαστές που τον περιστοίχιζαν εκείνη την χρονική περίοδο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν αξιωματικοί που χειρίζονταν την υπόθεση, ο 37χρονος φαίνεται να είχε λάβει αμοιβή 200.000 ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής Μυλωνά, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή συγγενών του, για την προμήθεια του οπλισμού, παρότι εκείνος ήταν έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων.

Ο Γ.Χ. φέρεται να είχε ρόλο προμηθευτή και στην περίπτωση πολεμικών όπλων καλάσνικοφ, χειροβομβίδων και πυρομαχικών που είχαν εντοπιστεί τον Μάρτιο του 2013 σε νοικιασμένο αυτοκίνητο-οπλοστάσιο στη Νεάπολη Εξαρχείων. Ενοικιαστής του αυτοκινήτου φερόταν να είναι 39χρονος αντιεξουσιαστής, που είχε κατηγορηθεί για κλοπές αστυνομικών ασπίδων το 2005. Ο συγκεκριμένος άνδρας, ήταν ύποπτος για συμμετοχή σε διάφορες τρομοκρατικές επωνυμίες αλλά και σε ληστρικές επιδρομές των «ληστών του Διστόμου». Στις 13 Οκτωβρίου 2015 παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις δικαστικές αρχές.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., σημειώνουν πως ο Γ.Χ. και ο Γιώργος Πετρακάκος, ήταν ύποπτοι για την διάπραξη ένοπλης ληστείας τράπεζας στην Θεσσαλονίκη στις 25 Αυγούστου 2004, από την οποία είχε αφαιρεθεί το υποπολυβόλο MP5 του αστυνομικού φρουρού. Το συγκεκριμένο όπλο βρέθηκε στην βασική γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα στην οδό Αιγίνης στην Κυψέλη. Είχε χρησιμοποιηθεί στο χτύπημα της οργάνωσης στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ιωνίας τον Απρίλιο του 2007, στην επίθεση εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ στο Γουδί, τέλη Δεκεμβρίου 2008, και σε αυτό λίγες ημέρες αργότερα στη διμοιρία των ΜΑΤ στο υπουργείο Πολιτισμού, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού Διαμαντή Ματζούνη.  

Σημειώνεται επίσης ότι μία ρουκέτα που είχε βρεθεί θαμμένη στην αγροικία της Σουρωτής Θεσσαλονίκης όπου κρατούνταν όμηρος ο Γιώργος Μυλωνάς, και είχε συλληφθεί ο Βασίλης Παλαιοκώστας και οι συνεργοί του, ήταν ίδιας παρτίδας με εκείνες που είχαν βρεθεί στην γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα, στην οδό Αιγίνης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύλληψη του 55χρονου συνεργού του Κ.Κ., ο οποίος και αυτός είχε σχέσεις με συνεργούς του Βασίλη Παλαιοκώστα, είχε σκοτώσει αστυνομικό το 1983, έναν Αλβανό το 2004, που είχε σκοτώσει τον γιο πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αλλεπάλληλες φορές είχε πυροβολήσει εναντίον αστυνομικών που τον καταδίωξαν μετά από ληστείες.

Δύο επαφές με την 25χρονη

Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό της Πόλας Ρούπας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια απόδρασης με ελικόπτερο, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση του 37χρονου από στελέχη της Ασφάλειας Αττικής, φαίνεται να οδήγησαν αρχικά στην «άγνωστη» 25χρονη Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου και αργότερα στα ίχνη της 48χρονης καταζητούμενης. Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τουλάχιστον δύο επαφές του 37χρονου με την 25χρονη γυναίκα, που κίνησε το ενδιαφέρον των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν εντοπίσει επίσης τουλάχιστον τέσσερις τηλεφωνικούς αριθμούς που φαίνεται να εξέπεμψαν από την περιοχή της Πάρνηθας, όταν η Πόλα Ρούπα μετά την αποτυχημένη απαγωγή του ελικοπτέρου, πήγε εκεί για να «μαζέψει» τον συνεργό της. Από την σάρωσή τους προέκυπταν οι περιοχές της Ηλιούπολης και του Αγ. Δημητρίου, ως επίμαχες περιοχές κίνησής της.

Στελέχη της αστυνομίας, εκτιμούν πως ο 37χρονος, είχε βοηθητικό ρόλο στο πλευρό της Πόλας Ρούπας, ενδεχομένως στην προμήθεια οπλισμού και κλεμμένων οχημάτων. Παράλληλα εξετάζεται μέσω των εγκληματολογικών εργαστηρίων, αν ταυτοποιείται DNA ή αποτυπώματα του Γ.Χ., πάνω στον οπλισμό που έχει βρεθεί ή στα οικήματα και οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι δύο γυναίκες.

Ο 37χρονος ήταν δραπέτης των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων από 19 Σεπτεμβρίου 2015, όταν παραβίασε 11ήμερη άδεια που είχε λάβει. Κατά τη διάρκεια της άδειάς του, στις 24 Σεπτεμβρίου, συνελήφθη στον Βόλο, ο Γιώργος Πετρακάκος, παλιός συνεργός του σε ληστεία σούπερ μάρκετ στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Λίγες ημέρες αργότερα δεν επιστρέφει στις φυλακές λαμβάνοντας ίσως «εντολές» για να καλύψει το κενό του συνεργού του.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο thetoc.gr