Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:40 | 09/12/2014

 

Τα τελευταία 24ωρα παίζει και  ξαναπαίζει στο σύνολο σχεδόν των Μ.Μ.Ε. ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων, στο οποία φαίνεται ένας αστυνομικός των ΜΑΤ να χτυπάει έναν συλληφθέντα διαδηλωτή.

Όπως γραψαμε και εχθές ο εν λόγω αστυνομικός παρουσιάστηκε μόνος του στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και ανέλαβε την ευθύνη της πράξης του, δηλώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες τα ακόλουθα:

"Χτύπησε ευαίσθητη χορδή. Έχασα την ψυχραιμία μου. Ήταν με χειροπέδες και έβρισε την μητέρα μου. Δεν ήταν πρώτη φορά αλλά τώρα που η μητέρα μου αργοσβήνει από τον καρκίνο, με έκανε να χάσω τον αυτοέλεγχο. Θόλωσα και τον χτύπησα. Ευτυχώς με συγκράτησαν οι συνάδελφοι"

Για το συμβάν αυτό διατάχθηκε ήδη Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση.

Ωστόσο είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι μία μεγάλη μερίδα των Μ.Μ.Ε. που αναπαραγει την εν λόγω είδηση επιλέγει να μην περιμένει το πόρισμα της διαταχθείσας Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης (η οποία για όσους δεν γνωρίζουν χρεώνεται πάντα σε Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος καλείται να ερευνήσει προσωπικά την όλη υπόθεση σε βάθος), κατακρίνοντας ήδη τα όσα υποστήριξε ο αστυνομικός και βαφτίζοντας τα όσα έγιναν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ακόμα και ως βασανισμό.

Σε όλους αυτούς λοιπόν θα θέλαμε να επισημάνουμε πως σε κάθε δημοκρατική κοινωνία οι συμπεριφορές των ανθρώπων κρίνονται με βάση τους υπάρχοντες Νόμους.

Στον ελληνικό ποινικό κώδικα και συγκεκριμένα στην διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 308 προβλέπονται τα εξής:

Ο υπαίτιος της πράξης της παρ. 1 είναι δυνατό να απαλλαγεί από κάθε ποινή αν παρασύρθηκε στην πράξη από δικαιολογημένη αγανάκτηση εξαιτίας μίας αμέσως προηγούμενης πράξης που τέλεσε ο παθών εναντίον του ή ενώπιόν του και που ήταν ιδιαίτερα σκληρή η βάναυση.

Από την εν λόγω διάταξη επιτρέψτε μας να σταθούμε σε 2 σημεία:

1) Πρέπει να εξεταστεί αν ο παθών ενήργησε με τρόπο που προκάλεσε ισχυρότατη και ξαφνική ψυχολογική πίεση σε εκείνον που του προκάλεσε σωματική βλάβη.

Η ταπεινή άποψη των συντακτών του Policenet είναι πως όταν εργάζεσε για πάααρα πολλές ώρες κατά τις οποίες διαρκώς σε πετροβολούν από παντού ή προσπαθούν να σε κάψουν με βόμβες μολότωφ και ξαφνικά κάποιος βρίζει χυδαία την μητέρα σου η οποία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβήματα υγείας τότε το γεγονός αυτό μπορει να προκαλέσει την δικαιολογημένη αγανάκτηση που αναφερεται ξεκάθαρα στην ανωτέρω διάταξη.

2) Η συγκεκριμένη διάταξη απευθύνεται σε ανθρώπους (δεν διακρίνει με βάση την εθνικότητα, την ηλικία, την επαγγελματική ιδιότητας ή άλλο χαρακτηριστικό).

Η ταπεινή άποψη των συντακτών του Policenet είναι πως και ο Έλληνας Αστυνομικός είναι άνθρωπος.

Πεποίθηση μας λοιπόν είναι πως καλά είναι τα δημοσιογραφικά κλισέ περι βασανισμών και αστυνομικής βαναυσότητας, κάποτε όμως πρέπει να πάμε και ένα βήμα παρα πέρα και να προσεγγίσουμε τα όσα συμβαίνουν γύρω μας σε μιά πιο ρεαλιστική διάσταση, σεβόμενοι πάντα τα όσα προβλέπονται από τους Νόμους και τις επίσημες διαδικασίες της Κοινωνίας μας.

Σε κάθε περίπτωση το Policenet καταδικάζει κάθε εκδήλωση βίας από οποιον και αν προέρχεται και δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα κρίνουμε τα όσα συνέβησαν, δεν μπορούμε όμως να τα αξιολογούμε όλα με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά και να μην εξετάζουμε ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ 10 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ...

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis