Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:32 | 24/04/2017

Έτοιμη να βυθίσει ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο για να δείξει τη στρατιωτική της ισχύ δηλώνει η Βόρεια Κορέα, την ώρα που δύο ιαπωνικά πολεμικά πλοία συμμετέχουν σε ασκήσεις με αμερικανική δύναμη κρούσης στα νερά του δυτικού Ειρηνικού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε να πλεύσει το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson μαζί με άλλα πολεμικά σκάφη ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου απαντώντας στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Πιονγιάνγκ με τις αλλεπάλληλες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και τις απειλές της να πλήξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην Ασία.

Το Πεντάγωνο δεν έχει προσδιορίσει που ακριβώς βρίσκεται η «ομάδα κρούσης» καθώς πλέει προς την περιοχή. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είπε το Σάββατο ότι ο στολίσκος θα φθάσει εντός ημερών, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Βόρεια Κορέα, ωστόσο, εξαπέλυσε νέες απειλές: «οι επαναστατιέκς δυνάμεις μας είναι έτοιμες να βυθίσουν ένα πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο με μόλις ένα πλήγμα», σχολίασε το φερέφωνο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, η εφημερίδα Rodong Sinmun.

Η εφημερίδα συνέκρινε το αεροπλανοφόρο μ’ ένα «ακάθαρτο ζώο» λέγοντας ότι ένα πλήγμα θα ήταν «ένα παράδειγμα επίδειξης της στρατιωτικής μας ισχύος». Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην τρίτη σελίδα της εφημερίδας, μετά απο ένα δισέλιδο αφιέρωμο στην επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν σ’ ένα χοιροστάσιο...

Και σαν να μην ήταν αρκετή η ένταση με τις ΗΠΑ, η Πιονγιάνγκ συνέλαβε έναν 50χρονο Αμερικανο-κορεάτη, ανεβάζοντας σε τρεις τον αριθμό των Αμερικανών πολιτών που κρατεί.

Η αυξανόμενη πυρηνική και πυραυλική απειλή της Βόρειας Κορέας ίσως συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ορκίστηκε ότι δεν θα επιτρέψει στην Πιονγιάνγκ να αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ με πυρηνικό πύραυλο κι έχει πει ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, περιλαμβανομένου και του προληπτικού στρατιωτικού πλήγματος.

Η Βόρεια Κορέα επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για αυτοάμυνα κι έχει προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι θα απαντήσει με πυρηνικά αν δεχθεί επίθεση κι ότι θα εξαφανίσει απ’ το χάρτη τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία...

iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis