Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:54 | 08/04/2015

Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε το 1992 να κρατάει μυστικά αρχεία από διεθνείς τηλεφωνικές συνδιαλέξεις Αμερικανών στο πλαίσιο προγράμματος με στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της USA Today το οποίο επικαλείται νυν και πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Το πρόγραμμα, το οποίο εφάρμοζε η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ,σταμάτησε το 2013 με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ στον απόηχο των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (ΝSA), σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το πρόγραμμα της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) είναι η πρώτη γνωστή προσπάθεια της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων που αφορούν Αμερικανούς και την αρχειοθέτηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων εκατομμυρίων αμερικανών πολιτών ανεξάρτητα με το αν ήταν ύποπτοι για τη διάπραξη αδικήματος, γράφει η USA Today.

 

Κλήσεις από ΗΠΑ προς 116 χώρες

 

 

Το πρόγραμμα κατέγραψε ουσιαστικά όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν από τις ΗΠΑ σε περίπου 116 χώρες και συνδέονταν με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Οι ομοσπονδιακές αρχές χρησιμοποίησαν τα αρχεία αυτά για να εντοπίσουν τα δίκτυα διακίνησης των καρτέλ ναρκωτικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν υπέκλεπτε το περιεχόμενο των συνομιλιών αλλά τον τηλεφωνικό αριθμό και την ημερομηνία που έγινε η κλήση. Όταν ξεκίνησε η συλλογή των δεδομένων, οι αρχές επιδίωξαν να περιορίσουν τη χρήση του κυρίως στις έρευνες για ναρκωτικά και απέρριψαν αιτήματα για πρόσβαση στα δεδομένα από το FBI και την NSA, αναφέρει η ίδια πηγή.

 

Πρόσβαση στα αρχεία μετά την 11η Σεπτεμβρίου


 

Οι αρχές επέτρεψαν την πρόσβαση σε δεδομένα που συνδέονταν με υποθέσεις τρομοκρατίας, περιλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης σε ομοσπονδιακό κτίριο στην Οκλαχόμα το 1995 με 168 νεκρούς, συμβάλλοντας έτσι στην κατάρριψη των σεναρίων που συνέδεαν την επίθεση με ξένους τρομοκράτες, υποστηρίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι ευρύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές υπήρξε μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάτρικ Ρόντενμπους είπε στην εφημερίδα ότι η DEA «δεν συγκεντρώνει πλέον τηλεφωνικά μεταδεδομένα από παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών στις ΗΠΑ». Αντίθετα, συντάσσει έναν κατάλογο με τους τηλεφωνικούς αριθμούς που υποπτεύεται ότι συνδέονται με διακίνηση ναρκωτικών και στέλνει σε ηλεκτρονική μορφή αίτημα στις εταιρείες τηλεφωνίας ζητώντας τα αρχεία των διεθνών τηλεφωνικών κλήσεων που συνδέονται με τους αριθμούς αυτούς, καταλήγει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ - Ρόιτερς

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis