Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:39 | 30/04/2023

Η Φθιώτιδα και η Πυροσβεστική θρηνεί και θυμάται... 5 νεκροί, 14 τραυματίες στα Καμένα Βούρλα

Μια τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο παραμονή Πρωτομαγιάς 22 χρόνια πριν.

30 Απριλίου 1999 : Ημέρα μνήμης για τους αδικοχαμένους πυροσβέστες, που έπεσαν στο καθήκον στον περιφερειακό δρόμο των Καμένων Βούρλων!

Παραμονή πρωτομαγιάς... Οι άνδρες της τροχαίας σταματούν, στον περιφερειακό τότε δρόμο των Καμένων Βούρλων, για έλεγχο ένα βυτιοφόρο που μεταφέρει προπάνιο.

Λίγα λεπτά μετά ένα μικρό φορτηγάκι τύπου βαν πέφτει στο πίσω μέρος του βυτιοφόρου και παίρνει φωτιά. Από την Π.Υ Λαμίας φεύγει αμέσως το πρώτο όχημα και μετά από 20 λεπτά περίπου φτάνουν στον τόπο του συμβάντος οι 3 αδικοχαμένοι πυροσβέστες. Πριν προλάβουν να πιάσουν τις μάνικες γίνεται το μοιραίο...

Μια τρομακτική έκρηξη συγκλονίζει την περιοχή και σκορπά τον θάνατο...

Διαβάστε επίσης



Νεκροί οι Αρχιπυροσβέστες Στάθης Ριζόπουλος, Νίκος Νικολάου και ο Πυρονόμος Σωτήρης Σταμέλος. Στο σημείο ξεψύχησαν επίσης ο 39χρονος οδηγός του βυτιοφόρου Ανδρέας Παπακωνσταντίνου και ο οδηγός του βαν Κωνσταντίνος Μανανάς.

Από την ισχυρή έκρηξη τραυματίστηκαν 14 ακόμη άτομα και από τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα.

Ο 39χρονος οδηγός αν και βρισκόταν αρκετά μακρυά χτυπήθηκε από κομμάτι λαμαρίνας στο κεφάλι και σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ ο οδηγός του βαν που ήταν κοντά στο σημείο εξαϋλώθηκε και δεν βρέθηκε ποτέ!

Τα κομμάτια του βυτιοφόρου έφυγαν σαν τορπίλες και έπεσαν στα σπίτια και τα χωράφια. Το μεγαλύτερο από αυτά κατέστρεψε την στέγη ενός δυόροφου σπιτιού 200 μέτρα μακρυά, ενώ κομμάτια βρέθηκαν και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Αρχιπυροσβέστης Στάθης Ριζόπουλος

 

 Γεννήθηκε το 1958 στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδος. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 14-10-1981, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Π.Υ. Χαλκίδας και Λαμίας. 

Έχασε την ζωή του στις 30 Απριλίου 1999 στα Καμένα Βούρλα, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο που μετέφερε προπάνιο. Ο θάνατός του οφειλόταν στην εκδήλωση του φαινομένου BLEVE.

Αρχιπυροσβέστης Νίκος Νικολάου

 

Γεννήθηκε το 1960 στις Κομποτάδες Φθιώτιδος. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 18-8-1982, ήταν έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού. Υπηρέτησε στις Π.Υ. Λιβαδειάς και Λαμίας. Έχασε τη ζωή του μαζί με τους συναδέλφους του Πυρ/μο Σ. Σταμέλο και Αρχ/στη Ε. Ριζόπουλο, στις 30 Απριλίου 1999, στα Καμένα Βούρλα, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο που μετέφερε προπάνιο. Ο θάνατός τους οφειλόταν στην εκδήλωση του φαινομένου BLEVE. 

Πυρονόμος Σωτήρης Σταμέλος

Γεννήθηκε το 1953 στα Πετράλωνα Ευρυτανίας. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 5-12-1976, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Υπηρεσίες Ηρακλείου, Καρπενησίου και Λαμίας. Έχασε τη ζωή του στις 30 Απριλίου 1999 στα Καμένα Βούρλα, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο που μετέφερε προπάνιο. Ο θάνατός τους οφειλόταν στην εκδήλωση του φαινομένου BLEVE

lamiareport.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis