Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:19 | 21/10/2018

Η Amazon πειραματιζόταν εδώ και καιρό με ένα μυστικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για την εύρεση των καλύτερων υποψήφιων υπαλλήλων.

Μόνο που τελικά ο αλγόριθμος είναι πια παρελθόν, καθώς όπως παρατήρησαν έντρομοι οι επιστήμονες είχε ένα θεματάκι: δεν ήθελε με τίποτα τις γυναίκες υπαλλήλους!

Η Amazon δούλευε εδώ και χρόνια στο project, θέλοντας να κατασκευάσει έναν αλγόριθμο που θα τη βοηθούσε στις προσλήψεις, ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο βέλτιστης διαλογής των κατάλληλων υποψηφίων δηλαδή. Μόνο που το σχέδιο ναυάγησε όταν αποκαλύφθηκε πως το σύστημα δεν αγαπούσε καθόλου τις γυναίκες.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πέντε πηγές, η Amazon είχε στήσει ένα μυστικό εργαστήριο στο Εδιμβούργο της Σκοτίας ήδη από το 2014 και η ομάδα ερευνούσε πυρετωδώς τη δυνατότητα αυτοματοποίησης της διαδικασίας των προσλήψεων.

[custom:google-ads]

Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ψάρευε χαρακτηριστικά από τα βιογραφικά παλιότερων υποψήφιων υπαλλήλων της Amazon και τα ανέλυε σε περισσότερα από 50.000 στοιχεία προσωπικότητας. Κατόπιν ξεψάχνιζε το ίντερνετ για να προτείνει τους καταλληλότερους υποψηφίους που θα έβρισκε.

«Ήθελαν κυριολεκτικά να είναι μια μηχανή που θα της έβαζες 100 βιογραφικά και θα απέδιδε τους πέντε καλύτερους, τους οποίους και θα προσλαμβάναμε», είπε ανώνυμη πηγή στο Reuters. Έναν χρόνο ωστόσο μετά οι ερευνητές παρατήρησαν πως η μηχανή που είχαν φτιάξει δεν συμπαθούσε τις γυναίκες.

Το πρόβλημα εδραζόταν πιθανότατα στο γεγονός ότι ο αλγόριθμος τροφοδοτούνταν από κατεξοχήν αντρικά βιογραφικά που είχαν σταλεί στην Amazon τα τελευταία 10 χρόνια, όταν ο κλάδος ήταν καθαρά ανδρική υπόθεση δηλαδή. Κι έτσι το πρόγραμμα συμπέρανε πιθανότατα πως οι άντρες είναι γενικότερα καλύτεροι υποψήφιοι από τις γυναίκες. Υποβίβαζε μάλιστα αμέσως τα βιογραφικά που είχαν σημειωμένη στο φύλο την ένδειξη «γυναίκα», ενώ πετούσε έξω τα βιογραφικά όπου οι υποψήφιοι είχαν φοιτήσει σε «σχολεία θηλέων».

Κι ενώ το πρόβλημα βρέθηκε και θα μπορούσε να διορθωθεί, οι επιστήμονες δεν ήταν καθόλου σίγουροι πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα έβρισκε άλλους τρόπους για να μεροληπτεί κατά των γυναικών. Η Amazon εγκατέλειψε τις προσπάθειες αυτοματοποίησης των ανθρώπινων προσλήψεων, αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τα όσα αποκάλυψε το Reuters, λέγοντας απλώς πως προωθεί «την ποικιλία και την ισότητα» στο εργασιακό της περιβάλλον…

Διαβάστε περισσότερα στο newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis