Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:29 | 15/11/2019

Μυρίζονται το έγκλημα, σώζουν ζωές που κινδυνεύουν, αποτρέπουν βομβιστικές επιθέσεις, βάζουν φρένο στη διακίνηση ναρκωτικών και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις, χωρίς ποτέ να κάνουν λάθος ή να φέρουν αντιρρήσεις!

Είναι τα σκυλιά της Ομάδας Κ9, που συνυπηρετούν στις πλέον μάχιμες υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού με τους συνοδούς τους και αντιμετωπίζονται ως κανονικοί συνάδελφοι στη μάχη κατά του εγκλήματος.

Τα λαμπραντόρ με την ακατανίκητη όσφρηση, τα γκόλντεν ριτρίβερ, οι γερμανικοί ποιμενικοί με τις εξαιρετικές αντοχές και οι βελγικοί ποιμενικοί μαλινουά με τις εξαιρετικές επιδόσεις στην υπερπήδηση εμποδίων προέρχονται σε ποσοστό 90% από δωρεές των ίδιων των αστυνομικών συνοδών τους, στη συνέχεια αξιολογούνται από τους εκπαιδευτές των Σωμάτων Ασφαλείας και μπαίνουν στη βασική εκπαίδευση, που διαρκεί τρεις μήνες (συνολικά 410 ώρες).

Εκεί, αφού μαθαίνουν να ανταποκρίνονται σε παραγγέλματα και εντολές, σύμφωνα με τις Διακηρύξεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δικαιωμάτων των Ζώων, παίρνουν φύλλα πορείας. Εκτός επιχειρησιακής δράσης, όλη η χαρά και μοναδική ανταμοιβή τους είναι ένα… μπαλάκι.

«Ο σκύλος είναι για μας κάτι περισσότερο από συνάδελφος, είναι οικογένεια. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε περιστατικά, θα κινδυνεύσουμε και θα ξεπεράσουμε τα σωματικά και ψυχολογικά μας όρια. Θα μοιραστούμε το φαγητό, το νερό, και μπορεί να χρειαστεί ακόμη να δώσει τη ζωή του ο ένας για τον άλλο… Αν θέλω άδεια, πρώτα πρέπει να δω αν μπορεί να απουσιάσει ο σκύλος από την υπηρεσία για να φύγουμε μαζί» λένε οι εκπαιδευτές.

Ο Carlito του Λιμενικού ξετρυπώνει εκρηκτικά

 

 

Έτοιμοι για επιχείρηση με ελικόπτερο

 

 

Ο γερμανικός ποιμενικός Carlito είναι ένα από τα έξι σκυλιά ανίχνευσης εκρηκτικών που υπηρετούν με τους συνοδούς τους στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) του Λιμενικού.
Πήρε το όνομά του από τον κινηματογραφικό ήρωα στην ταινία του Αλ Πατσίνο, ενώ συνυπηρετούσε με τον προηγούμενο σκύλο του συνοδού του, σημαιοφόρου Γιώργου Παπαϊωάννου.

Στη διάρκεια ενός πιλοτικού προγράμματος, στο οποίο εκπαιδεύονται, συνοδοί και σκύλοι επιβιβάζονται στο ελικόπτερο για να επέμβουν έπειτα από σήμα έκτακτης ανάγκης για απειλή σε πλοίο εν πλω. Σε ελάχιστο χρόνο βρίσκονται πάνω από τον στόχο και κατεβαίνουν στο κατάστρωμα με συρματόσχοινο.

«Στην εκπαίδευση ο σκύλος συνηθίζει στον περιορισμένο χώρο του ελικοπτέρου με συνωστισμό, ώστε να παραμείνει ήρεμος και να είναι έτοιμος να επιχειρήσει άμεσα μόλις αποβιβαστεί μαζί με τον χειριστή συνοδό του» τονίζει ο Γιώργος Παπαϊωάννου.

Ύποπτο αντικείμενο

Με τις απειλές να αλλάζουν μορφή, τα στελέχη του ΚΕΑ έχουν προχωρήσει στην εκπαίδευση των σκύλων όσον αφορά την ανίχνευση εκρηκτικών, υποδεικνύοντάς τους το ύποπτο αντικείμενο με δεσμίδα laser, ενώ ο χειριστής δίνει εντολές από απόσταση, όταν ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένος.

«Η εκπαίδευση των σκύλων γίνεται με εκρηκτικά που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο σκύλος αναγνωρίζει τη μυρωδιά και κάνει σχετική ένδειξη» εξηγεί ο αρχικελευστής του Λιμενικού Αντώνης Αραμπατζής, που χειρίζεται την επιβλητική σκυλίτσα Alba.

Το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού κατάφερε να προμηθευτεί από τη νόμιμη αγορά μια χημική ουσία, η οσμή της οποίας είναι όμοια με των εξαιρετικά εύφλεκτων εκρηκτικών που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές στις επιθέσεις που πραγματοποιούν, ώστε να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά της υπηρεσίας στην ανίχνευσή τους.

 

 

Η δυνατή όσφρηση οδηγεί πολλές φορές σε «λαβράκια»

 

 

Δυνατές «μύτες» για τσιγάρα και ναρκωτικά στην Αστυνομία

Η Cloi, το ενός έτους θηλυκό βελγικό ποιμενικό, εκπαιδεύεται στην ανίχνευση ναρκωτικών. Ο αρσενικός γερμανικός ποιμενικός Barak, 20 μηνών, και η μπεζ Norma, το τεσσάρων ετών λαμπραντόρ, είναι ήδη εκπαιδευμένοι ιχνηλάτες εκρηκτικών, ενώ ο πεντάχρονος Max, ένας αρσενικός βελγικός ποιμενικός, είναι σκύλος περιπολίας. Σε κάθε εντολή του συνοδού του είναι έτοιμος να τον προστατεύσει με τα… σαγόνια του!

Από το νέο έτος άλλοι τέσσερις σκύλοι με τους συνοδούς τους, έχοντας δύο νέες ειδικότητες, την ανίχνευση καπνικών προϊόντων και χαρτονομισμάτων, θα συμμετέχουν σε ειδικές έρευνες για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Τα μαλινουά, τα λυκόσκυλα και τα λαμπραντόρ είναι οι ράτσες που προτιμά η ΕΛ.ΑΣ. λόγω της ευκολίας στην εκπαίδευση και της πειθαρχίας τους.

«Το 2009 οι πεζές περιπολίες με σκύλους είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις. Σήμερα πραγματοποιούνται 20 περιπολίες με εξειδικευμένη εκπαίδευση ως συνδρομή στις πεζές. Η παρουσία του σκύλου εμπνέει αίσθημα ασφάλειας, είναι ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένοι και φιλικοί προς τους πολίτες. Παρουσία αστυνομικών σκύλων υπάρχει, επίσης, σε γήπεδα και αθλητικές εκδηλώσεις. Από το 2015 27 σκύλοι με τους συνοδούς τους υπηρετούν στη φύλαξη των βόρειων χερσαίων συνόρων προς αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων» σημειώνει ο τμηματάρχης στο Τμήμα Αστυνομικών Συνοδών Σκύλων, αστυνόμος Α΄ Παναγιώτης Σαρλάμης. «Ένα μπαλάκι ή μια λιχουδιά και η σχέση με τον εκπαιδευτή είναι κίνητρα για τον σκύλο να δουλεύει» εξηγούν οι εκπαιδευτές και προσθέτουν: «Η φιλοσοφία της εκπαίδευσης στηρίζεται στο κίνητρο. Ζητάμε από τον σκύλο να βρει μία οσμή για να ευχαριστήσει τον συνοδό του και να πάρει το παιχνίδι του. Καθημερινά ενεργούμε τουλάχιστον 40 προληπτικές έρευνες για εκρηκτικούς μηχανισμούς σε σημεία- στόχους».

Οι τετράποδοι «άγγελοι» της ΕΜΑΚ

Οι σκύλοι διάσωσης Ερμής, Ήβη και Άργος θα αποστρατευτούν σύντομα καθώς έχουν συμπληρώσει εννέα χρόνια μάχιμης υπηρεσίας στην 1η ΕΜΑΚ Αττικής. Στη θέση τους συνεχίζουν να επιχειρούν μαζί με τους διασώστες σε κάθε σημείο της Ελλάδας ο Ρούντι, η Φαίδρα, η Έλσα, ο Όσκαρ, η Αργώ, ο Φοίβος και ο Βίκτωρ. «Έχουν εκπαιδευτεί σε έρευνα και διάσωση για τον εντοπισμό παγιδευμένων ατόμων σε κτίρια, κατολισθήσεις ή χιονοπτώσεις και αναζήτηση εξαφανισμένων στην ύπαιθρο. Στο δυναμικό θα ενταχθεί και η Μόλι, το πρώτο σκυλί στην Ελλάδα που εκπαιδεύεται για να εντοπίζει πτώματα, ειδικότητα που διαθέτουν οι εγκληματολογικές υπηρεσίες της αστυνομίας στο εξωτερικό» μας εξηγεί ο αρχιπύραρχος Γιώργος Πουρνάρας, διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ.

Η Μόλι, το οκτώμισι μηνών κουτάβι, είναι ένα παιχνιδιάρικο μαλινουά. Εκπαιδευτής και συνοδός της είναι ο ίδιος με του εκπαιδευμένου στην αναζήτηση αγνοουμένων Όσκαρ, ο πυροσβέστης Βαγγέλης Αλεξανδρής. «Ρώτησα συναδέλφους στο εξωτερικό και επιστήμονες στην Ελλάδα αν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε σκύλο της ΕΜΑΚ η εκπαίδευση για εντοπισμό νεκρών και, όταν σιγουρεύτηκα, παρουσίασα το πλάνο στον διοικητή, ο οποίος το υποστήριξε. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής της η Μόλι θα έχει μάθει να εντοπίζει νεκρούς θαμμένους στο έδαφος, κάτω από νερό ή κάτω από συντρίμμια» τονίζει ο συνοδός.

«Κάθε έξι μήνες τα σκυλιά μας περνούν αξιολόγηση από επιτροπή εκπαιδευτών, ώστε να διαπιστώνονται η επιχειρησιακή ανταπόκριση και η φυσική κατάστασή τους. Ζουν με τις οικογένειές μας και ακολουθούν τις εκπαιδεύσεις της υπηρεσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» επισημαίνει ο συνοδός της Φαίδρας, ο πυρονόμος Μιχάλης Βασίλας.

 

 

Ο Όσκαρ και η Φαίδρα (δεξιά)

 

 

 
 Νάντια Αλεξίου
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis