Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:14 | 01/12/2023

των Μυλωνά Δημητρίου Μέλους Διοικητικού Συμβουλίου Ε.ΑΣ.Υ.Α. & Παπαδημάτου Δημητρίου Αντιπρόσωπου Ε.ΑΣ.Υ.Α.

5

Διαβάστε επίσης

Οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας αποτέλεσαν για πολλά χρόνια την αιχμή του δόρατος της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής συμμετέχοντας ως ομάδες εφόδου σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών, Εκβιαστών, Ανθρωποκτονιών και πολλών ακόμα Υπηρεσιών που ανήκουν στην ελίτ της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ συχνά συνδράμουν την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.), από την οποία εκπαιδεύονται τόσο τα στελέχη της όσο και οι εκπαιδευτές της.

 Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Ιωάννη Γεωργακόπουλο, οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο του 2001 με σκοπό την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας στις επικίνδυνες γειτονιές της Αττικής. Πρόκειται για ολιγομελείς ομάδες αστυνομικών με ειδική εκπαίδευση, εξοπλισμό και οχήματα, ικανές να μετακινηθούν ταχύτατα τόσο εντός όσο και εκτός πόλης  αλλά και να δράσουν ακόμη και σε ειδικό περιβάλλον.

Από το 2011, με την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Δ/νσης Ασφαλείας Αττικής, οι ΟΠΚΕ Αττικής συγκροτούν το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων της τότε νεοσυσταθείσας Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων. Το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό και την εκτέλεση ιδιαίτερα δύσκολων και επικίνδυνων αποστολών και επιχειρήσεων, προς το σκοπό εκπλήρωσης της αποστολής της Υπηρεσίας και εφόσον αυτές δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΕΚΑΜ. Σήμερα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών στην περιοχή αρμοδιότητας της ΓΑΔΑ   αλλά και όπου αλλού στην Ελλάδα απαιτηθεί.

Τα παραπάνω τα αναφέρουμε γιατί πλέον η Ο.Π.Κ.Ε απασχολείται σε καθήκοντα που δεν εμπίπτουν στην αποστολή της.

Έτσι λοιπόν διανύουμε την χειρότερη μακράν περίοδο της Υπηρεσίας από την ίδρυση της, πράγμα που δεν μας παραξενεύει και ιδιαίτερα δεδομένης της γενικότερης κατάστασης σε πολλές  Υπηρεσίες της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής την τελευταία διετία και την χρήση τους ως Υπηρεσία Μέτρων Τάξης.

Από τις 36 ομάδες που διαθέτει η Ο.Π.Κ.Ε στην Αττική, χρησιμοποιούνται την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές για περιπολία στις περιοχές του Κέντρου των Αθηνών ακριβώς…μηδέν. Ναι σωστά μηδέν ομάδες και όταν τελικά διατεθεί Μία Ομάδα, αυτή απασχολείται σε κάποιο έκτακτο μέτρο τάξης όπως έλεγχοι σε παζάρι, μέτρα τάξης σε συναυλία με …τσέλο, σε αγώνες ποδοσφαίρου τοπικών ομάδων στην Σαλαμίνα αλλά και συνοδείες σημαινόντων συμπολιτών μας.

Μια γρήγορη ανάγνωση της διάταξης υπηρεσίας αποκαλύπτει ότι οι ΟΠΚΕ διατίθενται για φύλαξη κάποιων κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη και ανακτήθηκαν πρόσφατα, οικίες vip – υπουργών-πρώην Υπουργών, Τράπεζων, Πρεσβειών, δικηγορικών γραφείων, δικαστηρίων,  πάρκων υπό ανάπλαση, εργοταξίων κλπ. Φυσικά ότι άλλο έκτακτο μέτρο έρθει στην Δ/νση Ασφαλείας Αττικής, άμεσα το επωμίζεται η Υπηρεσία μας με τέτοιο τρόπο που πλέον κάνει τα στελέχη να αναρωτιούνται αν κάποιος το κάνει εσκεμμένα. Δεν πρέπει να παραλείψουμε εδώ την διάθεση ομάδων στον αερολιμένα Αθηνών οι οποίες διασπώνται σε δυάδες και χρησιμοποιούνται σε κάθε λογής καθήκοντα προκειμένου να καλύψουν τα κενά, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η ΟΠΚΕ εκπαιδεύεται και λειτουργεί ως ομάδα με διάκριτους ρόλους και καθήκοντα και η διάσπαση της, της αφαιρεί την όποια δυναμική διαθέτει. Εδώ να αναφέρουμε ότι οι ομάδες εκτελούν τουλάχιστον δεκάωρη Υπηρεσία όταν διατίθεται στον Αερολιμένα καθώς η μετάβασή από και προς το αεροδρόμιο χρειάζεται 2 ώρες το λιγότερο.

Είναι πλέον σίγουρο ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για αυτή την κατάσταση, ειδικά μετά τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού στην Δ.Ε.Θ., και οφείλεται αποκλειστικά σε υπηρεσιακούς παράγοντες πλην όμως ήρθε η ώρα οι πολιτικοί μας προϊστάμενοί να αναζητήσουν τους υπευθύνους αυτής της κατάστασης και να τους φέρουν προ των ευθυνών τους.

Η εγκληματικότητα στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθημερινά διαβάζουμε για πυροβολισμούς και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, για παράπλευρες απώλειες, το οργανωμένο έγκλημα δρα ανενόχλητο, μαφίες άλλων χωρών επιλέγουν την χώρα μας για να λύσουν τις διαφορές τους (τρανταχτό παράδειγμα πρόσφατο περιστατικό με εκτέλεση Τούρκων στην Λούτσα) ενώ η εγκληματικότητα ανηλίκων είναι σε έξαρση. Το δίκτυο πληροφοριών έχει ατονήσει με αποτέλεσμα οι ανεξιχνίαστες ανθρωποκτονίες να γεμίζουν τα συρτάρια των αρμόδιων Υπηρεσιών και οργανωμένες ομάδες αλλοδαπών οπαδών να φθάνουν στο σημείο να διασχίζουν την μισή Ελλάδα ανενόχλητες.

Η παντελής απουσία αστυνομικών ελέγχων στους δρόμους, η ουσιαστική κατάργηση των  Τμημάτων Ασφαλείας που αποτελούσαν την πρωτογενή πηγή πληροφοριών και τον συνδετικό κρίκο Αστυνομίας – Γειτονιάς αλλά και η διάλυση όλων των μάχιμων Υπηρεσιών με την αθρόα μετακίνηση τους στην φύλαξη επισήμων αναμένεται να έχει τραγικά αποτελέσματα στην αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας. Εν τω μεταξύ ακόμα αναμένονται οι 2.500 υπηρετούντες από την φύλαξη vip προσώπων που θα στελεχώσουν μάχιμες Υπηρεσίες.

Σημαντική παράμετρος και η έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού (οχήματα, εξοπλισμός ακόμα και στολές πληρώνονται από την τσέπη του απλού Αστυνομικού) ενώ ο απαρχαιωμένος στόλος οχημάτων που διαθέτει η Υπηρεσία μας, συνεχώς συρρικνώνεται ως συνέπεια μηχανικών βλαβών και περιστατικών.

Η εκπαίδευση της Ο.Π.Κ.Ε. παρότι έχει αναβαθμιστεί πάσχει από εγκαταστάσεις και υλικά καθώς φιλοξενείται σε δανεικούς χώρους της ΣΑΕΑ, χωρίς καμία κτιριακή εγκατάσταση, εξοπλισμό, οχήματα ή αναλώσιμα. Κοινώς οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι βρίσκονται χειμώνα καλοκαίρι σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο και η εκπαίδευση πραγματοποιείται με υλικά και εξοπλισμό εξασφαλισμένα με προσωπικές πρωτοβουλίες των στελεχών της Υπηρεσίας.

Εδώ θα πρέπει να γίνει μνεία και στην περίπτωση της Δράσης, μια καθόλα αξιόμαχης Υπηρεσίας που στελεχώνεται από μάχιμους  Αστυνομικούς και βρίσκεται συνεχώς παρκαρισμένη σε πάρκα και το Κολωνάκι χωρίς να χρησιμοποιείται σε περιστατικά που εμπίπτουν των αρμοδιοτήτων τους. Γιατί άραγε;

Παρόλα αυτά οι Ομάδες όταν απαιτηθεί δρουν με επαγγελματισμό και σύμφωνα με την εκπαίδευση που έχουν λάβει φέρνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύλληψη αλλοδαπού οπλισμένου με μαχαίρι που εισήλθε σε εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και συνελήφθη από Αστυνομικούς της Υπηρεσίας μας αναίμακτα. Το περιστατικό αυτό που υποβαθμίστηκε η σοβαρότητα του και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί, αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις και αργά ή γρηγορά περιστατικά που προς το παρόν συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα μεταφερθούν και εδώ. Η ΟΠΚΕ έχει συμπεριλάβει από πολύ νωρίς, τουλάχιστον από το έτος 2018, την αντιμετώπιση ενεργού σκοπευτή (ACTIVE SHOOTER) στην εκπαίδευση της και έχει λάβει σχετική εκπαίδευση τόσο από το FBΙ όσο και από την Ε.Κ.Α.Μ.

Έχει έρθει η ώρα των αλλαγών, η Υπηρεσία και η Αστυνομία δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο σε αυτή την κατεύθυνση καθώς πλέον οι παθογένειες είναι εμφανείς και στον απλό πολίτη, ο οποίος αναζητεί την συνδρομή μας αλλά δεν μας βρίσκει.

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis