Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
18:50 | 18/07/2023

H Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά τοποθετείται επί των διατάξεων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας», καθώς θέλει να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο και στη βελτίωσή του με σκοπό την ικανοποίηση των μελών που εκπροσωπούμε.

Όπως διαπιστώνουμε, συγκεκριμένες ρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού ενισχύονται οι αποδοχές μας, όχι βεβαίως στο επίπεδο των πανηγυρικών δημοσιευμάτων που μιλούν για γενναίες αυξήσεις σε αστυνομικούς. Βεβαίως είναι ένα βήμα που μας κάνει να αισιοδοξούμε για ακόμα περισσότερες θετικές διατάξεις μέσα από τον αγώνα μας, τον εποικοδομητικό διάλογο και την καλή βούληση του νομοθέτη.

Πριν αναφερθούμε στις προτάσεις μας, θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι:

1) Προβλέπεται αναπροσαρμογή των βασικών μισθών με οριζόντια αύξηση περίπου 70 ευρώ μεικτά.

2) Προβλέπεται ο επανακαθορισμός της οικογενειακής παροχής και διαμορφώνεται, ως εξής για υπαλλήλους με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρία 50% τουλάχιστον: στα 70 € για 1 τέκνο, στα 120 €, στα 170 € για 3 τέκνα, στα 220 € για 4 τέκνα και κατά 70 € για κάθε επιπλέον τέκνο.

3) Προβλέπεται η αναπροσαρμογή του επιδόματος θέσης ευθύνης το οποίο αυξάνεται κατά 30% και δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας.

4) Προβλέπεται η αναπροσαρμογή του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας με τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος και σε υπαλλήλους που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Το επίδομα αυξάνεται κατά 15 €, για αστυνομικούς έγγαμους ή που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης χωρίς τέκνα, καθώς και για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της οικογενειακής παροχής του άρθρου 15 του νόμου 4354/2015. Σε περίπτωση συζύγων ή συμβιούντων, η προσαύξηση καταβάλλεται και στους δύο υπαλλήλους.

5) Προβλέπεται η αναπροσαρμογή του επιδόματος παραμεθορίου, το οποίο αυξάνεται στο ποσό των 130 ευρώ και αφορά ορισμένους νομούς και περιοχές της χώρας και κυρίως πολύ μικρό αριθμό αστυνομικών.

Προφανώς και δεν μηδενίζουμε καμία αύξηση, αλλά όλα αυτά απέχουν παρασάγγας από τις προεκλογικές δεσμεύσεις για πλήρη αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών. Το αίσθημα αδικίας εξακολουθεί να υφίσταται δεδομένου ότι οι μισθοί των αστυνομικών ουδέποτε αποκαταστάθηκαν. Ενώ αναμέναμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου, βλέπουμε απλώς κάποια αποσπασματικά μέτρα. Εμείς ζητάμε να υπάρξει ένα ειδικό μισθολόγιο, σύμφωνα και με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΑΣΥ) που θα καλύπτει ολοκληρωμένα και εμπεριστατωμένα όλες τις βαθμίδες και τις κατηγορίες του προσωπικού.

Ζητάμε λοιπόν:

- Νέο ειδικό μισθολόγιο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, που θα αναγνωρίζει – θεσμοθετεί την επικινδυνότητα της εργασίας και θα προβλέπει αυξήσεις που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες διαβίωσης.

- Αύξηση του ποσού της ωριαίας αποζημίωσης που χορηγείται για τη νυχτερινή εργασία.

- Επαναπροσδιορισμός της χορήγησης των οδοιπορικών εξόδων – διανυκτέρευσης και αύξηση των προβλεπομένων ποσών.

- Απόσυρση της διάταξης που αφορά τους εν αποστρατεία, συνεπεία εν ώρα υπηρεσίας τραυματισμένους, στους τραυματίες λόγω βίαιου συμβάντος και τρομοκρατίας συναδέλφους μας, καθώς και στις ορφανικές οικογένειες αυτών (άρθρο 3 Αναπροσαρμογή συντάξεων των προσώπων των περ. α, β και ε της παρ. 3 – του άρθρου 4 του ν. 4387/2016), διότι προκαλεί μειώσεις.

- Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ ανέργων.

- Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε ότι οι διακρίσεις, στρεβλώσεις και ισχύουσες μειώσεις σε σχέση με το προ μνημονίων μισθολόγιο, δεν θεραπεύονται και γι’ αυτό απαιτείται περαιτέρω νομοθέτηση ρυθμίσεων που θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση, με το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ).

                                                  Για το Δ.Σ

                  Ο Πρόεδρος                            Η Γεν. Γραμματέας

            Λιότσος Σπυρίδων                         Μαλαχία Αργυρώ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis