Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
09:44 | 16/01/2024

"Καυκάσιους", "Γεωργιανούς" ή "Τσετσένους" και γενικά χαρακτηριστικά ατόμων από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, βλέπουν, ως μία πρώτη εικόνα, οι αστυνομικοί, πίσω από τους εκτελεστές του 44χρονου "Ζαμπόν" στον Νέο Κόσμο, χωρίς να αποκλείουν οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο.

Οι δολοφόνοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά και μεθοδολογία δράσης παρόμοια με τους δράστες δύο δολοφονιών. Του 38χρονου Γιώργου Μήτσου, ιδιοκτήτη πρατηρίων υγρών καυσίμων, που καταγράφηκε στις 18 Ιουνίου 2022 στον Γέρακα, και αυτής του 35χρονου Αλβανού βενζινοπώλη Μάριο Ντιαμάντ, σε πρατήριο επί της Λεωφόρου Πέτρου Ράλλη, στη Νίκαια, τον Νοέμβριο του 2021.

Διαβάστε επίσης

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εισαγόμενων εκτελεστών, ή τουλάχιστον ενός γραφείου "ενοικιαζόμενων" δολοφόνων που έχει "παραρτήματα" και σε χώρες του εξωτερικού ή διασυνδέσεις για την προμήθεια κλεμμένων οχημάτων και οπλισμού. Μετά τη δολοφονία, οι αστυνομικοί έστειλαν σήμα, σε σημεία εξόδου της χώρας, όπως σε αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς, για λεπτομερέστερους ελέγχους των ταξιδιωτών.

Ο 44χρονος Βαγγέλης Ζαμπούνης, το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα χαλαρός, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, μειώνοντας σταδιακά την φρουρά των… 15 ατόμων, σε 1-2 άτομα. Αυτή η μείωση ξεκίνησε μετά τη διπλή δολοφονία των "Ράμπο" και "Νιόνιου" στο Κορυδαλλό, δείγμα πως μπορεί να είχε συμμετοχή σε αυτές και πλέον θεωρούσε ότι δεν κινδυνεύει, αναφέρουν αξιωματικοί της αστυνομίας.

Από τον "Θείο Τζο" στον "Ζαμπόν"

"Αφετηρία" για τον νέο κύκλο αίματος στο εσωτερικό της Greek Mafia, φαίνεται να είναι η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, γνωστού ως "Θείου Τζο", που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας. Στην ομάδα του ανήκε ο 38χρονος "Ράμπο" αλλά και ο 31χρονος κουνιάδος του, που τον φώναζαν "Νιόνιο", οι οποίοι δολοφονήθηκαν στις 8 Ιουνίου 2023 στον Κορυδαλλό.

Ο "Ράμπο" μετά τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου, με τον οποίο είχαν "συνεργασία", συνέχισε με τον "Θείο Τζο", Γιάννη Σκαφτούρο, ενώ ο κουνιάδος του ο "Νιόνιος" έγινε συνοδός ασφαλείας και οδηγός του "Θείου Τζο".

Η "εντολή" για τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου φέρεται να προήλθε σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν αποδέκτες οι αστυνομικοί, από περιβάλλον που μπορεί να σχετίζεται με τον ιδιοκτήτη βενζινάδικων Γιώργο Μήτσου, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην εκβιαστική ομάδα του Μανώλη Καραγιάννη γνωστού με τα προσωνύμια "Καράφλας", "Νταίζη" ή "Σαμπρέλας", αντίπαλης των Στεφανάκου και Σκαφτούρου.

Για τη δολοφονία του Γεώργιου Μήτσου, ύποπτος ήταν ο "Ράμπο" μαζί με κάποιους αλλοδαπούς, ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η δολοφονία του Μήτσου, έκανε τους αστυνομικούς να ανοίξουν τον φάκελο μιας άλλης δολοφονίας, αυτής του 35χρονου Αλβανού βενζινοπώλη Μάριο Ντιαμάντ, σε πρατήριο επί της λεωφόρου Πέτρου Ράλλη, στη Νίκαια, τον Νοέμβριο του 2021. Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι το θύμα είχε πληροφορίες που αφορούσαν σχεδιαζόμενο συμβόλαιο θανάτου ύψους 200.000 ευρώ.

Μετά τη δολοφονία του Μήτσου, ακολούθησε η διπλή εκτέλεση των "Ράμπο" και "Νιόνιου", με τους αστυνομικούς να θεωρούν πως ήταν αντίποινα στην δολοφονία του ιδιοκτήτη πρατηρίων υγρών καυσίμων. Και αυτή του επονομαζόμενου "Ζαμπόν", οι αστυνομικοί εξετάζουν να είναι αντίποινα αυτής του "Ράμπο" με φόντο το λαθρεμπόριο καυσίμων και την επικυριαρχία στη νύχτα.

Η "χρυσοφόρος πίτα" της λαθρεμπορίας και νόθευσης καυσίμων είχε ενταχθεί στο παράνομο "ρεπερτόριο" μελών και υποκαταστημάτων της GREEK MAFIA, δραστηριότητα που φαίνεται να αποτέλεσε αφορμή για τις υπογραφές και εκτελέσεις "συμβολαίων θανάτου".

"Ρωσόφωνοι" τσιγαράδες

Οι αστυνομικοί πέρα από τις εσωτερικές διαμάχες στην Greek Mafia, εξετάζουν την περίπτωση να τις εκμεταλλεύτηκε κάποιος "τρίτος πόλος", ξεπερνώντας δολοφονικά τα εμπόδια στις δικές του παράνομες δραστηριότητες, χωρίς να στρέψει πάνω του τις έρευνες.

Λαθρέμποροι τσιγάρων, από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μετά τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, φαίνεται να προέβησαν στον ξυλοδαρμό συνεργάτη του "θείου Τζο". Μετά τον φόνο του, οι "Ρωσοπόντιοι τσιγαράδες", επιτέθηκαν και χτύπησαν άγρια συνεργάτη του "θείου Τζο" λέγοντάς του να μην ασχοληθεί ξανά με την παρασκευή και εμπορία καπνικών προϊόντων.

Lexus από… Μιλάνο, αλεξίσφαιρα και γάντια

Κλεμμένο από το Μιλάνο τον Ιούνιο του 2023 ήταν το ασημί Lexus που χρησιμοποίησαν οι εκτελεστές του 44χρονου γνωστού με το προσωνύμιο "Ζαμπόν" στον Νέο Κόσμο. Το αυτοκίνητο έχει κλαπεί λίγες ημέρες μετά τη διπλή δολοφονία στον Κορυδαλλό. Το συγκεκριμένο όχημα είχε πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε όχημα ίδιου τύπου και χρώματος, το οποίο φαινόταν να ανήκει σε κατασκευαστική εταιρεία, αλλά δεν είχε κλαπεί.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, εξετάζουν αν το συγκεκριμένο όχημα είχε έρθει ακτοπλοϊκώς στην Πάτρα, με οδηγό ή ασυνόδευτο. Οι σχετικές έρευνες έχουν επεκταθεί σε μάντρες αυτοκινήτων που κατά καιρούς έχουν εισάγει και εμπορευτεί κλεμμένα οχήματα από το εξωτερικό.

Από τον τρόπο δράσης οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για "επαγγελματίες" ή τουλάχιστον για άτομα που το έχουν κάνει ξανά. Από μία πρώτη ανάλυση του βίντεο της δολοφονίας θεωρούν ότι φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αντίδρασης του θύματος και πιθανού τραυματισμού τους από τα δικά τους πυρά, καθώς πυροβολούσαν από κοντινή απόσταση ένα όχημα που είχε θωράκιση.

Ο εκτελεστής που πυροβολεί από την πλευρά του οδηγού, φαίνεται να φορούσε διπλά χειρουργικά γάντια. Οι αστυνομικοί είχαν δώσει προτεραιότητα στην εξερεύνηση της χειρολαβής της πόρτας του οδηγού που έπιασε ο δολοφόνος για να την ανοίξει και να δώσει τις χαριστικές βολές με πιστόλι. Ακόμη και την γεμιστήρα που είχε αδειάσει και του έπεσε κατά την αλλαγή της, την μάζεψε κατά την απομάκρυνσή του.

Τα 5 κινητά του "Ζαμπόν"

Προτεραιότητα έχει δοθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια η εξερεύνηση των δύο κινητών τηλεφώνων που είχε στην κατοχή του το 44χρονο θύμα, όπως και τριών ακόμη που εντοπίστηκαν στο γραφείο και το σπίτι του. Ευελπιστούν στην ανάσυρση επικοινωνιών και δεδομένων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις έρευνες. Το ίδιο θα συμβεί με την σάρωση των κεραιών εκπομπής κινητής τηλεφωνίας στον Νέο Κόσμο αλλά και στον Σκαραμαγκά, όπου οι δράστες έκαψαν το επιχειρησιακό τους όχημα.

Από τις κάμερες ασφαλείας του πρατηρίου του θύματος οι αστυνομικοί έχουν μια καλή εικόνα της σκηνής της δολοφονίας και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν την διαδρομή των εκτελεστών έως το σημείο εγκατάλειψης του οχήματος, ευελπιστώντας να εντοπίσουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τις έρευνες. Επιχειρούν να εντοπίσουν πόσα οχήματα προσεγγίζουν ή φεύγουν από το σημείο πυρπόλησης του οχήματος. Κάμερα ασφαλείας έχει αποτυπώσει εκτός από το τζιπ, μια μηχανή να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στην ίδια κατεύθυνση, μετά την εκτέλεση. Έχουν εντοπίσει και ύποπτο όχημα που ακολούθησε αυτό των δραστών, ενδεχομένως για να τους παραλάβει μετά την πυρπόληση του οχήματος πίσω από χώρο αναψυχής στον Σκαραμαγκά.

Το χρονικό του… βαλς του θανάτου

Παρότι ο 44χρονος γνώριζε ότι κάποιοι τον ήθελαν νεκρό και φαινόταν προετοιμασμένος να αμυνθεί. Οι δολοφόνοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι και είχαν σχεδιάσει το δολοφονικό αποτέλεσμα με μεγάλη δύναμη πυρός. Ο ίδιος είχε ένα πιστόλι στην κατοχή του που δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει και ένα καλάσνικοφ με γεμιστήρες το πορτμπαγκάζ, Τα τζάμια του γραφείου του στο σημείο που είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο ήταν αλεξίσφαιρα, στο εσωτερικό του υπήρχαν θωρακισμένες πόρτες, αλεξίσφαιρα τζάμια, γυμναστήριο, τζακούζι και κρεβάτια.

Οι αστυνομικοί εξετάζοντας το βίντεο της δολοφονίας προέβησαν σε μία χρονομέτρηση του… βαλς του θανάτου.

01:46.32 μπαίνει στο τζιπ

01:46.42 εμφανίζεται το κλεμμένο όχημα των εκτελεστών

01:46.48 βγαίνουν με τα όπλα

01:46.50 πρώτος πυροβολισμός

01:46.54 αδειάζει ο γεμιστήρας

01:47.05 δεύτερος γύρος πυροβολισμών

01:47.09 αδειάζει δεύτερος γεμιστήρας

01:47.16 ανοίγει την πόρτα και δίνει την χαριστική βολή

01:47.20 μπαίνουν ξανά στο κλεμμένο τζιπ

01:47.23 φεύγουν.

Οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι ο 44χρονος παρέμεινε 10 δευτερόλεπτα μέσα στο τζιπ, μέχρι να εμφανιστούν οι δράστες, 8 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που εμφανίζεται το τζιπ μέχρι τον πρώτο πυροβολισμό. Το σύνολο του χρόνου των πυροβολισμών είναι 26 δευτερόλεπτα ενώ η παραμονή τους στο σημείο της εκτέλεσης 41 δευτερόλεπτα…

Παναγιώτης Σπυρόπουλος

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis