Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
18:44 | 01/04/2024

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών  σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο Athens Zafolia Hotel,  με θέμα «Διαδίκτυο και Παραβατικότητα», με συντονιστή των εργασιών το δημοσιογράφο κ. Ασαριώτη Μανώλη.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών κ. Πάκος ανέφερε τη σπουδαιότητα της Ημερίδας για την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας – εγκληματικότητας μέσω διαδικτύου, κυρίως όμως στάθηκε στην αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης κυρίως των πολιτών αναφορικά με τη συχνότητα με την οποία θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για όχι τόσο σοβαρά περιστατικά για τα οποία θα μπορούσαν να απευθύνονται σε άλλες Υπηρεσίες, προκειμένου να μην απασχολείται το καταρτισμένο προσωπικό της ΔΙ.ΔΗΙ.Ε. από την ενασχόλησή του με πολύ σοβαρές υποθέσεις.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχος κ. Παπακώστας Βασίλειος αναφέρθηκε στη διείσδυση του διαδικτύου στην κοινωνία και ιδιαίτερα τις νέες γενιές, τη χρησιμότητά του στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της επικοινωνίας, αλλά και ως εργαλείο κάθε σύγχρονου Κράτους. Στον αντίποδα, αναφέρθηκε στα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, που συγκαταλέγονται στις σοβαρότερες απειλές του σύγχρονου κόσμου παγκοσμίως. Η παραβατικότητα υφίσταται κυρίως με τη μορφή επιθέσεων κατά πληροφοριακών συστημάτων (cyber attacks), τη μόλυνσή τους με κακόβουλο λογισμικό (τύπου ransomware), το διαμοιρασμό υλικού πορνογραφίας ανηλίκων (child abuse material sharing) και τα αδικήματα που μεταφέρονται από το φυσικό κόσμο στο διαδικτυακό και αφορούν τους ψηφιακούς πολίτες του μέλλοντος και τις διαδικτυακές απάτες. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να ανταποκριθεί στις διαρκώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, εκπαιδεύει το προσωπικό της σε τεχνολογίες αιχμής στο εσωτερικό και το εξωτερικό, συμμετέχει σε κλειστά forum αποκλειστικά για αρχές επιβολής νόμου και διεθνείς επιχειρήσεις σε στόχο την ολιστική αντιμετώπιση περιστατικών που λαμβάνουν χώρο στο διαδίκτυο. Επενδύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών  παροτρύνοντάς τους να ασχοληθούν παραγωγικά με τις νέες τεχνολογίες δημιουργώντας ενδυναμωμένους ψηφιακούς πολίτες του μέλλοντος. Ενδεικτικά το 2023 η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε σε 587 ενημερωτικές ημερίδες σε φορείς σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.

Εικόνα
1

Η Δρ. Δουκέλη Αιμιλία, Α/Α’ της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρθηκε στην αύξηση των υποθέσεων που χειρίζεται η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την τελευταία δεκαετία η οποία οφείλεται στη στροφή των κυβερνοεγκληματιών στις νέες τεχνολογίες που όλοι χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα. Εστίασε στις υποθέσεις διαδικτυακής αποπλάνησης ανηλίκων αλλά και ενηλίκων και στην εργαλειοποίηση των χρηστών από εγκληματίες προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος, να συναντηθούν δια ζώσης με το θύμα ή να το πείσουν να παράγει πρωτότυπο υλικό πορνογραφίας. Ανέδειξε τη στοχοποίηση των θυμάτων εκδικητικής πορνογραφίας αλλά και το φαινόμενο του sexting παροτρύνοντας τους πολίτες να μην εκτίθενται αποστέλλοντας προκλητικές φωτογραφίες. Τόνισε τη σημασία της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, καθώς και τις παγίδες της τεχνητής νοημοσύνης την οποία καλούμαστε όλοι να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά. Τέλος αναφέρθηκε στις σημαντικότερες μεθόδους διαδικτυακής απάτης (phishing, επενδυτικές απάτες, απάτες μέσω εταιρικών e-mail), εστίασε στις μεθόδους διασφάλισης των λογαριασμών μας και αναφέρθηκε στις πολλαπλές ενημερωτικές δράσεις πρόληψης που υλοποιεί η Υπηρεσία σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια παροτρύνοντας τους πολίτες να απευθυνθούν στην Υπηρεσία μέσω του Επιχειρησιακού Κέντρου Cyberalert 11188 αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των στελεχών και καταγγέλλοντας άμεσα σε περίπτωση που εμπλακούν σε υποθέσεις αρμοδιότητας της Υπηρεσίας.

Εικόνα
1

Οι κυρίες Ανδρουλάκη Ευαγγελία, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Υπ. Διδ. ΠΑ.Δ.Α.,  ΜΔΕ Εγκληματολογίας & Μέλος ΔΣ ΚΕ.Μ.Ε. & Λεμπέση Μάρθα,  Κοινωνιολόγος-Ερευνήτρια, ΜΔΕ Εγκληματολογίας & Διευθύντρια ΚΕ.Μ.Ε., πραγματοποίησαν από κοινού εισήγηση με θέμα: «Ψηφιακή Εγκληματολογία, οδεύοντας προς έναν εγκληματολογικό «υβριδικό» κόσμο.»

Εικόνα
1

Η κα Ανδρουλάκη στο πρώτο μέρος της εισήγησης της μίλησε εν συντομία για το έγκλημα στην ψηφιακή εποχή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (αυξημένες δυνατότητες θυματοποίησης κ.α.). Εν συνεχεία, και με σκοπό την ερμηνεία του, παρουσίασε τις σύγχρονες εγκληματολογικές θεωρήσεις και ανέλυσε την έννοια της «ψηφιακής κοινωνίας» υπό το πρίσμα νέων εγκληματολογικών προσεγγίσεων όπως της ψηφιακής εγκληματολογίας, σ’ έναν ολοένα και μεταβαλλόμενο υβριδικό κόσμο όπου πλέον εμφανίζονται ως δράστης το ίδιο το δίκτυο ή/και γενικότερα η τεχνολογία στο πλαίσιο εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ).

Εικόνα
1

Στο δεύτερο μέρος η κυρία Λεμπέση αναφέρθηκε σε μια διαφορετική επιστημονική «συζήτηση» για το έγκλημα στην ψηφιακή εποχή που πρέπει να γίνει χωρίς διχοτομήσεις (διαδίκτυο vs φυσικός κόσμος, εικονικό vs πραγματικό), στο πλαίσιο της «ψηφιακής κοινωνίας» που αναγνωρίζει την τεχνολογία ως μέρος της ευρύτερης κοινωνικής οντότητας και δέχεται την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών, μέσων και δικτύων στις ζωές των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της διάπραξης εγκλημάτων, της θυματοποίησης και της δικαιοσύνης. Η απάντηση στο έγκλημα, είτε αξιοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία (νομοθεσία και μη δεσμευτικούς ηθικούς κανόνες – soft law), είτε δημιουργώντας νέα, ad hoc μέσα αντιμετώπισης, θα πρέπει να τηρήσει μια λεπτή ισορροπία: χωρίς να πέσει στην παγίδα της (αφελούς;) υπεραισιοδοξίας για την τεχνολογική πρόοδο, δεν πρέπει να φτάσει στο άλλο άκρο, του (φοβικού;) υπερ-σκεπτικισμού.

          Στην Ημερίδα επίσης παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι: Επικεφαλής Θεματικού τομέα Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ. κα Γκελεστάθη Ιωάννα, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη κ. Μπάρκας Κων/νος, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Καρανικόλας Σπύρος,  Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Μαυραγάνης Χρήστος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. κ. Βέλλιος Ανδρέας. Με την παρουσία τους μας τίμησαν επίσης ο Πρόεδρος του Τ.Α.Π.Α.Σ.Α. Υποστράτηγος κ. Μανώλης Ευάγγελος, ο βοηθός Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής Ταξίαρχος κ. Βούλγαρης Δημήτριος, ο Διευθυντής της Υ.ΜΕΤ. Ταξίαρχος κ. Σγούρδος Αντώνιος, ο Αναπλ. Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Α/Δ΄ κ. Αντωνίου Γεώργιος, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ο Α/Δ΄ κ. Πλεξίδας Βασίλειος, η Διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Α/Δ΄ κα Πατρωνούδη Γεωργία, παρουσία των δύο Τμηματαρχών της Υποδιεύθυνσης, ο Προϊστάμενος της ΥΑΝΑΤ Α/Δ κ. Σγούρος Νικόλαος, από την Διεύθυνση Πληροφορικής ο Α/Α΄ Μουστακάτος Παναγιώτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Τσαϊρίδης Θεόδωρος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Β/Α Αττικής κ. Τσουμάνης Κων/νος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας & αναπληρωτής Ταμίας – Ειδικός Γραμματέας Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Νάκος Βασίλειος, ο Οργανωτικός Γραμματέας & Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Χαντζόπουλος Θεόδωρος, ο Γενικός Γραμματέας ΕΝ.ΑΞΙ.Α. κ. Μαντζιώρος Ευάγγελος, συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ., οι Νομικοί Σύμβουλοι Ε.ΑΣ.Υ.Α. κκ. Σκαμπαρδώνης Βάιος και Λιβανίδης Βλάσσης  κ.α.

Ενισχύοντας την προσπάθεια να θωρακίσουμε τους ψηφιακούς -και όχι μόνο-πολίτες του μέλλοντος , ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών δεσμευόμαστε όπως το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα επαναλάβουμε τη διοργάνωση ανάλογων Ημερίδων οι οποίες θα προάγουν εξωστρέφεια και θα ευαισθητοποιήσουν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, πολίτες και οργανώσεις.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis