Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:36 | 25/08/2016

Ενα εκτενές ρεπορτάζ με προσωπικές μαρτυρίες-καταγγελίες προσφύγων αλλά και έγγραφα-ντοκουμέντα της FRONTEX που αναφέρονται στη χρήση όπλων κατά λέμβων που μεταφέρουν πρόσφυγες στο Αιγαίο, δημοσίευσε η ιστοσελίδα The Intercept.


Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ, το ελληνικό λιμενικό άνοιξε πυρ κατά σκαφών με άοπλους πρόσφυγες, γιατί έκαναν το έγκλημα να εισέλθουν παράνομα στα χωρικά ύδατα και να ο δουλέμπορος-διακινητής αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές τους και να σταματήσει. Ετσι αναφέρεται τουλάχιστον στο διαβαθμισμένο έγγραφο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα.

Το ρεπορτάζ αρχίζει με την μαρτυρία της Rawan, μιάς Σύριας από την Δαμασκό που ήταν η ίδια που επέβαινε σε σκάφος και τραυματίσθηκε στη πλάτη από σφαίρα, πριν δύο χρόνια στο Αιγαίο.

Στο περιστατικό αυτό που καταγράφηκε στη Χίο το 2014, λιμενικός σε σκάφος που περιπολούσε, φέρεται να άδειασε 30 σφαίρες πάνω σε σκάφος με πρόσφυγες. Μία από αυτές πέτυχε την 19χρονη τότε Rawan χαμηλά στη πλάτη. Αλλα δυο άτομα τραυματίσθηκαν ενώ οι σφαίρες που έπεφταν χαλάζι, άνοιξαν 16 τρύπες στο σκάφος των προσφύγων.



H Rawan διηγείται όλες αυτές τις λεπτομέρειες στον δημοσιογράφο της ιστοσελίδας Zach Campbell από το σπίτι που διαμένει τώρα στο Βερολίνο. Η σφαίρα της άφησε κουσούρι, καθώς κουτσαίνει ελαφρά καθώς περπατάει. Οπως λέει, οι λιμενικοί που την συνέλαβαν μετά τους πυροβολισμούς, πέταξαν την ίδια και τους άλλους τραυματισμένους μέσα στο περιπολικό του πλοιάριο σαν ζώα.

Για το περιστατικό συνελήφθη ένας λιμενικός, ο οποίος στη συνέχεια κρίθηκε αθώος από ελληνικό δικαστήριο.

Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία των τριών προσφύγων από το περιστατικό του 2014 στη Χίο ότι οι γιατροί στο νοσοκομείο Χίου δεν τους αφαίρεσαν τις σφαίρες από το σώμα τους, όπως βεβαιώνουν οι γερμανοί γιατροί. Οι ίδιοι το αποδίδουν σε πιέσεις από την πλευρά του ελληνικού λιμενικού που ήθελε, όπως λένε, να κλείσει γρήγορα την υπόθεση χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι όσοι διεξήγαγαν τις έρευνες προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν από τους τραυματίες ότι ο δουλέμπορος είχε όπλο και το χρησιμοποίησε κατά ων λιμενικών. Κάτι που οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν.

Στη Ψέριμο

Εξι μήνες αργότερα στη Ψέριμο, καταγράφεται ένα ακόμη περιστατικό χρήσης όπλων κατά βάρκας προσφύγων. Οι λιμενικοί λένε ότι πυροβόλησαν πρώτα στο αέρα γιατί ο κυβερνήτης του ύποπτου πλοιαρίου δεν συνεργαζόταν και δεν σταμάτησε και μετά πυροβόλησαν στις μηχανές. Το πλοιάριο ακινητοποιήθηκε και οι πρόσφυγες συνελήφθησαν.

Ανάμεσά τους ήταν και δύο τραυματίες από σφαίρες. Μόνο που δεν αναγράφεται ποιός πυροβόλησε και τους τραυμάτισε. ο Ενας από τους τραυματίες είχε δεχθεί τη σφαίρα στο κεφάλι. Ηταν ο Belal Tello  επίσης από τη Συρία. Οπως λέει ο αδελφός του, ο Αμπτουραχμάν, που τον φρόντιζε μετά τον τραυματισμό του, επί ένα χρόνο μετά ο Βelal  δεν μπορούσε να μιλήσει και να κινηθεί. Είχε πάθει βαριά εγκεφαλική βλάβη και πέθανε λίγο αργότερα.

Στη Σύμη

Ενα ακόμη περιστατικό χρήσης όπλων με θύμα έναν 17 χρονο πρόσφυγα, περιγράφεται σ΄ένα άλλο περιστατικό κοντά στη Σύμη. Κι εκεί είχαμε άρνηση υπακοής και  ανταλλαγή πυροβολισμών.

Η πρακτική ακινητοποίησης των πλοιαρίων περιλαμβάνει ατύπως, και πυροβολισμούς στις μηχανές των λέμβων. Μόνο που εκεί κοντά κάπου, κάθονται στριμωγμένοι πρόσφυγες.

Για κακοήθεια μιλούν οι λιμενικοί

«Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος όχι μόνο δίνουν καθημερινή μάχη  για να ανταπεξέλθουν, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και με τραγικές ελλείψεις, στο πολύπλευρο έργο τους, αλλά έχουν κάνει και παγκόσμιο ρεκόρ διασώσεων στο Αιγαίο! Δουλεύοντας 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο έχουν σώσει χιλιάδες ζωές με αυταπάρνηση και θέτοντας πολλές φορές τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο< αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Λιμενικών για το δημοσίευμα.

|Δημοσιεύματα που απαίδευτα και χωρίς στοιχεία επιχειρούν να αμαυρώσουν την θετική σε όλον τον κόσμο εικόνα των συναδέλφων μόνο εκ του πονηρού προέρχονται και μόνο σκοτεινούς σκοπούς προσπαθούν να εξυπηρετήσουν.

Πόσο μάλλον όταν όλα τα περιστατικά και ιδίως εκείνα όπου υπάρχει καταδίωξη, τραυματισμός ή δυστυχώς ακόμα και θάνατος ελέγχονται εξονυχιστικά από όλες τις αρμόδιες αρχές.

Και η κακοήθεια έχει τα όριά της!», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Η θέση της Ενωσης Λιμενικών Χίου-Σάμου για το δημοσίευμα του intercept:

«Τα οποία περιστατικά, και ενώ βρισκόμαστε στο έτος 2016, διαπιστώνουμε  ότι είναι δύο: ένα το οποίο έλαβε χώρα στη Χίο τον Μάρτιο του 2014 και ένα δεύτερο έξι μήνες αργότερα στην Ψέριμο. Το περιστατικό δε της Χίου σαφώς και παρουσιάζεται μονόπλευρα και διατηρείται από πλευρά σας η ανωνυμία των προσφύγων, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση στερούνται νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων και δεν ξέρουμε ούτε την πραγματική τους προέλευση, ούτε πλέον την μόνιμη κατοικία τους, αλλά εκτίθεται δημόσια η ταυτότητα των λιμενικών οργάνων, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται στο Ανατολικό Αιγαίο με την κατάσταση που επικρατεί εν έτει 2016 με το μεταναστευτικό< αναφέρι μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Ενωση.

Και συνεχίζει:

«Αφετέρου, προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση ότι δεν αναφέρεται πουθενά, και ας μην επεκταθούμε στην τελευταία δεκαετία, ας παραμείνουμε στα έτη 2014-2015-2016,  το γεγονός ότι, οι λιμενικοί της Χίου και όλου του Αιγαίου, διασώζουν καθημερινά με ελάχιστα μέσα χιλιάδες πρόσφυγες, δέχονται πυρά από σκάφη με διακινητές,  έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος κόσμου των οποίων δεν γνωρίζουν την προέλευση και τις προθέσεις του, και μέχρι πρότινος – πριν τις ΜΚΟ και την ευρεία ευαισθητοποίηση του κόσμου για τους πρόσφυγες – αναλάμβαναν την φύλαξη, τη σίτιση και την φροντίδα τους, ακόμα και την υγειονομική τους περίθαλψη, με ιδία βούληση, μέσα και άπειρες μη αμειβόμενες ώρες υπερωριακής εργασίας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη αποφανθεί για τα περιστατικά και ως εκ τούτου οι όποιες  εικασίες «ανωνύμων», εκτός από τη δημιουργία εντυπώσεων, στερούνται της όποιας χρησιμότητας».


presspublica.gr, bloko.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis