Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:14 | 04/07/2019

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «GPS» των δημοσιογράφων Θάνου Σιαφάκα και Γιώργου Νερούτσου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης.

[custom:google-ads]

Δημοσιογράφος: Να καλωσορίσουμε την κα Κατερίνα Παπακώστα, την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικές Δυνάμεις. Κυρία Παπακώστα σε ποιον Τομέα; Καλό μεσημέρι.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στο Νότιο Τομέα. Καλό μεσημέρι. Χαίρομαι που σας ακούω, αλλά λυπάμαι για αυτά που άκουσα.

Δημοσιογράφος: Ναι, θέλω να σας το ρωτήσω αυτό.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στο Νότιο Τομέα καταβαίνω μου το ζήτησε ο Πρωθυπουργός, κατεβαίνω στο Νότιο Τομέα, συνεργάζομαι ως Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής με το ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της διεύρυνσης, ώστε να ενώσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου ό,τι καλύτερο διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόγραμμα, που και με αυτό που θέσατε προηγουμένως, να πάει ο σωφρονισμός και τα σωφρονιστικά καταστήματα, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φρίττει όποιος το ακούει νοήμων άνθρωπος.

Θα σας πω γιατί, για να δείτε, ότι ο Μητσοτάκης και η ομάδα του, σκέφτονται, κύριε Σιαφάκα, εγώ το έχω πει από την αρχή και σε αυτό αντέδρασα από την αρχή, λοιπόν, σκέπτονται να φτιάξουν ένα «κράτος νυχτοφύλακα» ή ένα «κράτος τίγρη», όπως λέγεται διαφορετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκλεψε όχημα, τράκαρε περιπολικό και τραυματίστηκε

Είναι η θεωρία της Νέας Δεξιάς, της λογικής του νεοφιλελευθερισμού, η οποία αντί να γίνει αυτό που έλεγα από το 2006, όχι σήμερα που είμαι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή τι; Δικαστική αστυνομία. Να φύγει το έργο της παρέμβασης της αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα θέματα των φυλακών. Θα πρέπει να υπάρχει ειδική αστυνομία, Δικαστική Αστυνομία. Αυτό είναι το σωστό, το λέω από το 2006, είναι στο πρόγραμμα της Νέας Ελληνικής Ορμής. Αυτό είναι το σωστό και αυτό πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα, στην επόμενη διακυβέρνηση.

Έρχεται να βάλει επιπρόσθετο βάρος στους ένστολους, αλλά και ένα έργο, το οποίο δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο σωφρονισμός, τα σωφρονιστικά καταστήματα, η επανένταξη, είναι δουλειά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αυτό ξέρετε τι δείχνει; Εκτός από τη νοοτροπία, η οποία είναι η συγκεκριμένη, δείχνει και την πολιτική αμηχανία ταυτόχρονα, αλλά και την ανικανότητα να συντάξουν ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εξυπηρετεί το σωφρονιστικό σύστημα, μέσα εκεί θα εντάσσονται τα σωφρονιστικά καταστήματα.

Δημοσιογράφος: Δίνεται μια πιο κατασταλτική δράση σε αυτό;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Άκουσα τον κύριο Βλαχογιάννη και λυπάμαι πάρα πολύ για τον κύριο Βλαχογιάννη, δεν το περίμενα αυτό.

Δημοσιογράφος: Ε, τώρα επειδή δεν είναι στον αέρα μην κάνουμε αναφορές.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα ήθελα να πω τη φράση του, μα δε θα πω κάτι άλλο. Τη φράση του που είπε ότι για τη μαφία των φυλακών, εξαρθρώθηκε η μαφία των φυλακών. Εξαρθρώθηκε η μαφία των φυλακών από τις ειδικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Άλλο πράγμα η εξάρθρωση και άλλο πράγμα ο σωφρονισμός. Τα έχουν μπλέξει τα ζητήματα.

Δημοσιογράφος: Ένα λεπτό, κυρία Παπακώστα, για να τα ξεμπλέξουμε, αν μπορέσουμε κι εμείς.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως και θα μπορέσουμε...

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι αυτή η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει έτσι, πιο κατασταλτικό τόνο, δηλαδή το να περάσει η αρμοδιότητα στο Προστασίας του Πολίτη, έχει πιο κατασταλτικά χαρακτηριστικά για έναν σωφρονισμό και για μια επανένταξη που είπατε και εσείς, που ήδη δοκιμάζονται. Οι φυλακές μας δοκιμάζονται και έχουμε δει πολλά περιστατικά, τα οποία έχω την εντύπωση και σε εσάς και σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους πολίτες, δημιούργησαν μια αίσθηση και ανασφάλειας αλλά, πώς να το πω, ήταν κάτι αποκρουστικό το να βλέπεις ας πούμε στο βιντεάκι το συγκεκριμένο, να μαχαιρώνεται ένας κρατούμενος.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, λοιπόν, τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας είναι κάτω από την ομπρέλα και την καθοδήγηση, την πολιτική κατεύθυνση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Είναι ένα διακριτό Υπουργείο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο σωφρονισμός είναι ένα άλλο κομμάτι, η πολιτική φελλοποίησης. Η καταστολή τώρα που θέλει ο κύριος Μητσοτάκης, δεν συνδέεται με τον σωφρονισμό, δεν θα λύσει το πρόβλημα. Η υπαγωγή είναι μια ιδέα, μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα συναντάται.

Δημοσιογράφος: Κυρία Παπακώστα και η ασφάλεια των κρατουμένων μέσα στις φυλακές;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η ασφάλεια των κρατουμένων, υπάρχουν η φύλαξη η εσωτερική, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και θα πρέπει να υπάρχει και η δικαστική αστυνομία, η οποία να κάνει την εξής δουλειά και να διατηρεί την ασφάλεια και να μεταγάγει τους κρατουμένους και όχι το έργο αυτό να το επωμίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Εγώ αυτή τη στιγμή απευθύνομαι και στους ενστόλους και λέω γνωρίζοντας την άποψη που έχουν για τα πράγματα, ότι αυτό εάν συμβεί, αντιλαμβάνεστε ότι οι ένστολοι δεν μπορούν να επωμιστούν αυτή τη δουλειά. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό το πράγμα, αυτό δεν είναι σχεδιασμός, αυτό είναι πολιτική ανικανότητα και αν είναι ένα ακόμα ζήτημα από αυτά που είχα αναδείξει και έλεγα ότι η κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη, όχι της Νέας Δημοκρατίας, Μητσοτάκη και της ομάδας του, είναι τρομακτική, είναι τρομακτικό αυτό το οποίο ακούγεται, Δικαστική Αστυνομία είναι η αντιπρόταση.

Δημοσιογράφος: Γιατί κάνατε αυτόν τον διαχωρισμό κυρία Παπακώστα;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Διότι δεν έχει καμία σχέση με τη νοοτροπία, με τη λογική, ούτε καν τα στελέχη του έχουν σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Τα στελέχη που απαρτίζουν, δεν είναι κακό κατ’ ανάγκην αυτό, αλλά το να μη θέλεις να έχεις στελέχη τα οποία προέρχονται από την σπονδυλική στήλη της παράταξης σου, σημαίνει απέχθεια προς το ιδεολόγημα, προς τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία, η αυθεντική Νέα Δημοκρατία και σημαίνει ότι εσύ έχεις τη δική σου ομάδα, η οποία θέλει να κάνει πράγματα τα οποία κρύβει από τον ελληνικό λαό.

Σήμερα αποκαλύφθηκε και αυτό. Χθες είδαμε τον κ. Παπαδημητρίου που μας μίλησε, ότι θα πάρουν το μαξιλάρι, δηλαδή το κουμπαρά, την ασφάλεια της χώρας για να μην έχει ανάγκη τους εταίρους, να μην έχει ανάγκη από οποιοδήποτε κραδασμό συμβεί στην ευρωπαϊκή και στη διεθνή οικονομική σκηνή και θα την δώσουν δεξιά και αριστερά για να κάνουν πολιτικές με φίλους και με ημετέρους; Λέγοντας ότι έτσι γίνεται στις χώρες εκείνες οι οποίες πάνε μπροστά; Η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια, είναι ανεξάρτητη. Έχει δικό της προϋπολογισμό, δικό της. Και έχει τη δυνατότητα να χαράξει τη δικής της πολιτική.

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσουμε…

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ένα λεπτό κ. Σιαφάκα. Είναι πολύ σημαντικό. Έχει συμφωνήσει όλα αυτά τα ζητήματα με τους εταίρους και έρχεται τώρα μια ομάδα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει ότι εγώ αυτά θα τα αλλάξω. Μα τι μήνυμα δίνει έξω στους Ευρωπαίους; Να γίνουν πιο σκληροί, να κάνουν πίσω να υποχωρήσουν αφού αυτός ο οποίος φαίνεται ότι θέλει να κυβερνήσει την επόμενη μέρα, αν του το επιτρέψει ο ελληνικός λαός, έχει σκληρή αντίληψη για την κοινωνία των πολλών, τι θα κάνουν οι εταίροι; Θα τους αφήσουν στα παλιά;

Δημοσιογράφος: Στο θέμα πάντως της πιστοληπτικής και η κα Ζαχαράκη αντέδρασε ακαριαία…

Δημοσιογράφος: Ήταν εδώ στην ΕΡΤ μάλιστα…

Δημοσιογράφος: … και ο κ. Σταϊκούρας αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στον ALPHA . Είπε ένα περίτρανο όχι.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ θέλω να είμαι δίκαιη. Τους άκουσα όλους. Ακούστε να σας πω κάτι. Αυτό είναι μια τέχνη, την ξέρετε εσείς οι δημοσιογράφοι πάρα πολύ καλά, ότι βγάζουμε κάποιους λαγούς προς τα έξω, στην προκειμένη περίπτωση και ο κ. Στουρνάρας που είναι ο κεντρικός τραπεζίτης και εις επίρρωση του κ. Στουρνάρα ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι επαγγελματίας του είδους και ξέρει τι λέει, βγήκαν ως λαγοί και είπαν τι θα κάνει την επόμενη μέρα. Αντέκρουσε υποτίθεται ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτό δεν θα συμβεί. Την επομένη όμως αν τα καταφέρει και παρ’ ελπίδα πείσει κάποιους οι οποίοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών θα πει ξέρετε κάτι, είπαμε και το ένα, είπαμε και το άλλο. Εμείς τα είπαμε και μας ψηφίσατε. Αυτά είναι γνωστά πράγματα στην προπαγάνδα και στην επικοινωνία. Αυτό δεν είναι επικοινωνία, είναι προπαγάνδα.

Δημοσιογράφος: Άρα λέτε ότι υπάρχει σχέδιο πάνω σε αυτό.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ξέρετε γιατί; Διότι αυτό εφαρμόστηκε το 2010-2014. Αυτό ακριβώς εφαρμόστηκε. Αυτό εφαρμόστηκε και πάντως εγώ αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι η νοοτροπία, το κράτος νυχτοφύλακα που θέλει να εγκαθιδρύσει ο Μητσοτάκης με την ομάδα του, εάν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό, εδώ είναι ο πολίτης που καλείται να ζυγίσει και να σκεφτεί, τι πρωτοφανή είναι αυτά που ακούω; Δηλαδή μετά τις επικουρικές συντάξεις τις οποίες, στην κα Κοσιώνη, διαβεβαίωσε ότι θα κόψει, λέγοντας την αλήθεια, μετά το επταήμερο το οποίο είπε ξείπε υποτίθεται, μετά τον φυσικό μας σύμμαχο, που είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είπε ο κ. Θεοχάρης, ο υπεύθυνος για τον ΕΝΦΙΑ, ρίξαμε στην αγορά και δια Στουρνάρα και κ. Παπαδημητρίου, την πιστοληπτική γραμμή και το μαξιλάρι ασφαλείας, ρίξαμε τώρα και τις φυλακές, ότι θα πάνε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άρα αποφεύγει να κάνει το σωστό, αποφεύγει να κάνει ότι κάνουν οι οργανωμένες ευρωπαϊκές χώρες σε αυτά τα ζητήματα. Σιγά σιγά αποκαλύπτεται, δια της αποψύξεως όμως και δια της λανθάνουσας γλώσσας το κρυφό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δημοσιογράφος: Κα Παπακώστα να σας ευχαριστήσουμε θερμά και να ευχηθούμε καλή προσωπική επιτυχία στο νότιο τομέα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά. Γεια σας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis