Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
20:14 | 03/12/2023

Ο "ξάδερφος" έπαιρνε... "λαδάκι" για να... "βάλει βενζινούλες". Πρόκειται για μερικούς από τους κώδικες επικοινωνίας των "πρωταγωνιστών" της μεγάλης απάτης με τα αλιευτικά σκάφη, οι οποίοι κατάφεραν να προκαλέσουν ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τις 175.000 ευρώ.

Χρηματισμός δημοσίων υπαλλήλων, εικονικοί ανεφοδιασμοί πετρελαίου σε αλιευτικά σκάφη, παράνομη επιστροφή Ενιαίου Φόρου Καυσίμων, αποθήκευση και διάθεση των αχρησιμοποίητων καυσίμων λαθραία στην αγορά. Αυτή ήταν η "αλυσίδα" της παράνομης δραστηριότητας στην οποία είχαν επιδοθεί οι δύο εγκληματικές ομάδες, που εξαρθρώθηκαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης

Ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής" φέρνει στη δημοσιότητα μέρος από τις επικοινωνίες που είχαν οι απατεώνες οργανώνοντας το καλοστημένο σχέδιο τους. Ανάμεσα στους 17 συλληφθέντες, το παράνομο όφελος των οποίων ξεπέρασε τις 340.000 ευρώ, ήταν ένας λιμενικός, ένας τελωνειακός, ιδιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας και υπεύθυνοι πρατηρίων υγρών καυσίμων, σε Καβάλα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη.

Το κωδικό λεξιλόγιο

"Ψάρια", "μουσμούλια", "υγρό πυρ", "υλικό". Αυτές τις λέξεις, χρησιμοποιούσαν στις συνομιλίες τους τα μέλη των εγκληματικών ομάδων, όταν αναφέρονταν στα καύσιμα. Ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να προφυλαχθούν σε περίπτωση που οι αρχές παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα τους. Σε άλλες περιπτώσεις, ανάλογα με την ημέρα που ήταν προγραμματισμένος ο.. δήθεν ανεφοδιασμός του σκάφους, οι απατεώνες ανέφεραν αποφεύγοντας την λέξη καύσιμα: "της Τρίτης" ή "της Πέμπτης". Τα μπιτόνια με τα καύσιμα, τα έλεγαν "τελάρα", "μωρά", "κομμάτια" και "σακούλες".

Λαθρεμπόριο καυσίμων: "Ψάρια", "μουσμούλια" και "μωρά" - Οι μυστικοί κώδικες της συμμορίας με... βιτρίνα αλιευτικά σκάφη

Αντίστοιχο κωδικό λεξιλόγιο υπήρχε για όλες τις διαδικασίες προκειμένου οι επικοινωνίες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους να μην δίνουν στόχο. Όταν ήθελαν να εκδώσουν εικονικό τιμολόγιο για δήθεν προμήθεια καυσίμων ανέφεραν χαρακτηριστικά: "Να σου βάλω βενζινούλες;", "Θες πετρέλαιο;", "Θες βενζίνη;", ενώ όταν υπήρχε κάποια απόδειξη που μπορούσε να μετατραπεί σε εικονικό τιμολόγιο, ο υπεύθυνος στο πρατήριο υγρών καυσίμων έλεγε: "Βγήκε μια μεγάλη". "Τα ρίξαμε", "κάναμε τελωνείο", ανέφεραν οι συλληφθέντες όταν ολοκλήρωναν την διενέργεια ψευδούς ανεφοδιασμού αλιευτικού σκάφους, με τη συνδρομή του τελωνειακού υπαλλήλου, τον οποίο αποκαλούσαν... "ξάδερφο". Όσον αφορά τους χρηματισμούς, το ποσό που έδιναν συνήθιζαν να το λένε "λαδάκι" ή "λάδι".

"Θα ‘ρθει ο... ξάδερφος"

"Ε… δώσ’ τονα τον Β. ένα χιλιάρικο, βαλ’ το σε ένα φάκελο και δωσ’ του να μου τον φέρει". -"Γιατί;". -"Θα ‘ρθει ο ξάδερφος". Η παραπάνω συνομιλία καταγράφηκε από τους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ. κατά τις έρευνες για την εξάρθρωση της δράσης των απατεώνων ψαράδων.

Ο... "ξάδερφος" - τελωνειακός, ετοιμάζεται για μια ακόμα διενέργεια εικονικού ανεφοδιασμού σε αλιευτικό και τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, φροντίζουν για τον χρηματισμό του.

Σε άλλο τηλεφώνημα, δύο από τους συλληφθέντες διαφωνούν για το πόσο με το οποίο "λάδωσαν" έναν συνεργό τους:

Τ. Ν.: Ωραία είναι η άδεια που σε την έβγαλε οάλλος, έδωσες το πενηντάρικο το λαδάκι; Έδωσες το λαδάκι;

Β. Ν.: Κατοστάρικο τον έδωσα.

Τ. Ν.: Πόσο;

Β.Ν.: Κατοστάρικο.

Τ.Ν.: Ε είσαι και πολύ… Εγώ τι σου είπα; Πενήντα ευρώ δε σου είπα δώσε εκατό ευρώ.

Β.Ν.: Δεν πειράζει εγώ τον έδωσα εκατό γατί ήταν πολύ ευγενής.

Τ. Ν.: Το… άκου να σε πω, όταν, ναι. Την άλλη φορά που θα πας να τον δώσεις πενηντάρικο θα του φανούνε λίγα. Ότι σε λένε αυτό θα κάνεις. Τα κατοστάρικα δεν είναι μαρουλόφυλλα. Απ’ τα χαλασμένα, ‘ντάξει;

Το... "σκουριασμένο λάδι"

"Έγινε, έγινε Θ. εννοείται ότι θα… ναι θα πληρωθείς", αναφέρει κατηγορούμενο μέλος της εγκληματικής ομάδας σε συνομιλία που έχει με τον... συνεργαζόμενο λιμενικό, ο οποίος έκανε τα... "στραβά μάτια" κατά τον έλεγχο του Ημερολογίου Γέφυρας σκαφών.

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Σε μια άλλη επικοινωνία, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας... δυσανασχετούν με το στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα μετά από πληρωμή. "Μάλλον το λάδι, είχα καιρό να τον δώσω λάδι (σ.σ. εννοεί τον λιμενικό), μάλλον (...) την Δευτέρα α πάω να τραβήξω ένα μάρσο στο Λιμεναρχείο να… μην τους γ..... ότι έχουν και δεν έχουν. Τέτοιο λάδι τι βγήκε σκουριασμένο; Δε το κατάλαβα. Δε το κατάλαβα. Το λάδι μου ήταν πολύ καθαρό, εγώ που τους έδωσα. Και να δω τι θα κάνουμε".

Τα ποσά με τα οποία οι απατεώνες χρημάτιζαν τον λιμενικό ξεκινούσαν από τα 30 και έφταναν μέχρι και τα 100 ευρώ, ενώ τα αθέμιτα ωφελήματα που λάμβανε ο τελωνειακός για να διευκολύνει το έργο των εγκληματικών ομάδων, άγγιζαν τα 1.000 ευρώ. Όσον αφορά τους συνεργαζόμενους πρατηριούχους, διαπιστώθηκε κατά τις έρευνες των αρχών, ότι έχουν εκδώσει εικονικά τιμολόγια αξίας 260.000 ευρώ, ενώ αποθήκευσαν και διέθεσαν λαθραία στην αγορά περισσότερους από 25 τόνους καυσίμων που δήθεν είχαν εφοδιάσει αλιευτικά σκάφη.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 17 μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 57 άτομα. Κατηγορούνται για –κατά περίπτωση– εγκληματική οργάνωση, απάτη, δωροληψία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πλαστογραφία, παράβαση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και την προστασία των αρχαιοτήτων καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Παναγιώτης Σπυρόπουλος

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis