Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:44 | 23/05/2017

Συνάδελφοι, η πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, επιφέρει για άλλη μια φορά, μεγάλες αλλαγές στα οικονομικά μας δεδομένα, χωρίς προηγουμένως όμως να έχουν τακτοποιηθεί σοβαρότατα θεσμικά θέματα που αφορούν την εργασία μας, όπως:

α) Η αναγνώριση του επαγγέλματος μας, ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, κάτι που προκύπτει από τους 150 περίπου νεκρούς και τους εκατοντάδες σοβαρά τραυματίες αστυνομικούς, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας. Η ένταξη στα ειδικά μισθολόγια, δεν έχει πλέον καμία σημασία αν δεν αναγνωρισθούν οι ιδιαιτερότητες και οι δυσκολίες του επαγγέλματός μας καθώς θα αμειβόμαστε ως δημόσιοι υπάλληλοι .

β) Για άλλη μια φορά, χάθηκε ιστορική ευκαιρία βάση των συνθηκών, να προβλεφθεί η πλήρης αποκατάσταση του ύψους των αποδοχών μας, πριν νομοθετηθεί οτιδήποτε καινούριο, όπως προβλέπουν οι εκδοθείσες αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. αλλά και μεταγενέστερες αποφάσεις συμμόρφωσης.

γ) Το βαθμολόγιο, δεν έχει εκδοθεί ακόμα παρά το ότι ο καινούριος τρόπος μισθοδοσίας, προβλέπεται μέσα από τέσσερα (4) κλιμάκια, που ως βάση κυρίως έχουν τον κατεχόμενο βαθμό. Και όλα αυτά πριν καν τακτοποιηθούν οι βαθμολογικές εξελίξεις των αστυνομικών, μέσω του νέου βαθμολογίου και οι εκατοντάδες προσφυγές, που εκκρεμούν από αδικίες και ανισότητες που δημιούργησαν προηγούμενα νομοθετήματα όπως ο Ν. 3686/2008.

δ) Πρέπει όλοι μας, να αναδείξουμε ότι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι πρώτα από όλα λειτούργημα, το οποίο δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια ορισμένων καθηκόντων, ούτε ωραρίων και δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα εργασιακά περιβάλλοντα του Δημοσίου. Ως εκ τούτου, ο αστυνομικός πρέπει να αναγνωρίζεται σαν κάτι ξεχωριστό, όπως γνωμάτευσε και το Συμβούλιο της Επικράτειας, αφού το επάγγελμα του περιέχει καθήκοντα και γνώσεις που καλύπτουν αλφαβητικά, όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Η απόδειξη του τι κάνει ένας αστυνομικός στην καθημερινή του εργασία αναφέρεται παρακάτω ως εξής:

ε) Ο Αστυνομικός για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, με βάση το Σύνταγμα και τους Νόμους –Προεδρικά Διατάγματα – Υπουργικές Αποφάσεις – Κανονισμούς διατάξεις – ειδικές διατάξεις, αλλά και τις απαιτήσεις - επιταγές της κοινωνίας θα πρέπει να είναι:

Α ΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ Να προλαμβάνει και να καταστέλλει το έγκλημα, διαφυλάττοντας τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, το Σύνταγμα και τους Νόμους.

Β ΙΟΛΟΓΟΣ Να αναζητεί - εντοπίζει – αναγνωρίζει-συλλέγει και απομονώνει βιολογικά υλικά, ίχνη και στοιχεία, που θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση, στον εντοπισμό και την εξιχνίαση των εγκλημάτων.

Γ ΥΜΝΑΣΤΗΣ Να έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση, προκειμένου να καταδιώξει, συγκρουσθεί, αποκρούσει και συλλάβει κακοποιούς και εγκληματίες, σε ωράρια και καιρικές συνθήκες δυσμενείς και ακατάστατες.

Δ ΕΣΜΟΦΥΛΑΚΑΣ Να εκτελεί χρέη φρουρού κρατητηρίων, να κάνει μεταγωγές και συνοδείες επικίνδυνων κακοποιών, πολλές φορές και σε νοσοκομεία ή ψυχιατρεία, προλαμβάνοντας αποδράσεις ή αυτοτραυματισμούς κρατουμένων.

Ε ΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΟΣ Να αναγνωρίζει έγκαιρα και με κατάρτιση εγκληματολόγου, στοιχεία του χαρακτήρα και συμπεριφορές δραστών πάσης φύσεως εγκλημάτων προκειμένου να οδηγηθεί στον εντοπισμό και στην εξιχνίαση αυτών.

Ζ ΩΓΡΑΦΟΣ Να σχεδιάζει με μεγάλη ακρίβεια, σκαριφήματα τροχαίων ατυχημάτων ή αυτοψίες χώρων εγκλημάτων ή σκίτσα υπόπτων εγκληματικών πράξεων ή σχέδια σε μέτρα τάξης σε γήπεδα προκειμένου να αποτυπώσει επακριβώς χώρους, πράγματα, γεγονότα.

Η ΘΟΠΟΙΟΣ Να προσποιείται με ταλέντο ηθοποιού, οποιοδήποτε ρόλο που θα βοηθούσε στην πρόληψη και αντιμετώπιση - εξιχνίαση εγκλημάτων ή άλλων παραβατικών συμπεριφορών κατά προσώπων η πραγμάτων.

Θ ΥΡΩΡΟΣ Να είναι έτοιμος να απαντήσει σε ερωτήσεις που θα του γίνουν, είτε σε πολυκατοικίες-κτίρια -όργανισμούς που φυλάει στόχους ή σε αστυνομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον πολίτη ή τον συνάδελφο, κατευθύνοντάς τον στο κατάλληλο χώρο ή γραφείο με ευγένεια και σαφήνεια.

Ι ΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ Να αναγνωρίζει έγκαιρα και με ακρίβεια σημάδια, σε θύματα εγκληματικών ενεργειών, που θα βοηθήσουν στην άμεση εξιχνίαση εγκλημάτων και στον τρόπο και τον χρόνο αλλά και το μέσο τέλεσης ενός εγκλήματος.

Κ ΤΗΝΙΑΤΡΟΣ Να προσπαθεί να βοηθήσει ζώα που τραυματίσθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν ή χτυπήθηκαν ή εγκλωβίσθηκαν, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές τους ή προσπαθώντας να τα κρατήσει στην ζωή και να γνωρίζει άριστα την νομοθεσία για τα ζώα προκειμένου να τα προστατεύσει από πράξεις εναντίον τους.

Λ ΙΜΕΝΙΚΟΣ Να έχει γνώσεις λιμενικού, καθώς σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται να ασκήσει και τέτοια καθήκοντα, λόγω προσωρινής ή μόνιμης έλλειψης λιμενικού προσωπικού, στο σημείο ή στην περιοχή ενός συμβάντος ή εγκλήματος.

Μ ΑΙΕΥΤΗΡΑΣ Δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάστηκε κατεπειγόντως αστυνομικοί να βοηθήσουν ή να πραγματοποιήσουν την ολοκλήρωση τοκετών, λόγω έλλειψης ιατρού ή μαίας στον χώρο και αδυναμίας πρόσβασης σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας εγκαίρως.

Ν ΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ Αμέτρητες οι φορές που αστυνομικοί εντός και εκτός υπηρεσίας, ριψοκινδυνεύοντας την ζωή τους, χρειάστηκε να βοηθήσουν και να σώσουν ανθρώπους από βέβαιο πνιγμό, με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν σε τέτοιες περιπτώσεις όπου κάποιος παλεύει για την ζωή του.

Ξ ΕΝΑΓΟΣ Θα πρέπει να γνωρίζει καλά ξένες γλώσσες και ιστορικά – πολιτιστικά στοιχεία του τόπου υπηρεσίας του, προκειμένου να μπορεί να βοηθήσει τουρίστες ή να τους εξηγήσει κάτι που αφορά ιστορικούς χώρους ή γενικότερα ιστορικά στοιχεία του τόπου του ή άλλες υπηρεσίες.

Ο ΠΛΟΥΡΓΟΣ Θα πρέπει να γνωρίζει άριστα το χειρισμό και την νομοθεσία που αφορά στα όπλα και πυρομαχικά και να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε επίθεση γνωρίζοντας επακριβώς τα χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες κάθε όπλου.

Π ΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ Να έχει γνώσεις πυροσβέστη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται να ασκήσει και τέτοια καθήκοντα λόγω προσωρινής ή μόνιμης έλλειψης πυροσβεστικού προσωπικού στο σημείο ή στην περιοχή ενός συμβάντος ή εγκλήματος ή δυστυχήματος.

Ρ ΑΦΤΗΣ Θα πρέπει να ξέρει την επαρκώς και αυτή την τέχνη, έτσι ώστε να ράψει πληγές σε περίπτωση ατυχήματος ή συμπλοκής ή αυτοτραυματισμού κρατούμενου ή οτιδήποτε χρειαστεί στην υπηρεσία από μία στολή, μέχρι την σφράγιση ενός σάκου αλληλογραφίας.

Σ ΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ Θα πρέπει να είναι άριστος γνώστης του Συντάγματος και των Νόμων, προκειμένου να επιτελεί άψογα τα καθήκοντα του απέναντι στους πολίτες.

Τ ΕΧΝΙΤΗΣ ΓΕΝΙΚΑ Πρέπει να γνωρίζει οτιδήποτε που αφορά στην λειτουργία μηχανημάτων, εγκαταστάσεων, κλειδαριών, συναγερμών κτλ. προκειμένου να σώσει ανθρώπους που είχαν κάποιο ατύχημα ή εγκλωβίστηκαν κάπου λόγω βλάβης, είτε λόγω τροχαίου ή λόγω κάποιας δυσλειτουργίας μηχανήματος.

Υ ΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Θα πρέπει να είναι ευγενικός, ομιλητικός με σωστή προφορά και πλούσιο λεξιλόγιο προκειμένου να συνομιλήσει από τον Υπουργό ή τον βουλευτή μέχρι τον οποιοδήποτε πολίτη σε αστική ή αγροτική περιοχή της περιφέρειας του. Επίσης θα πρέπει να διατηρεί καλές σχέσεις με τις υπόλοιπες Αρχές, δημόσιες υπηρεσίες, συλλόγους, κτλ. της περιοχής του.

Φ ΥΛΑΚΑΣ
Θα πρέπει να είναι άριστος φύλακας εγκαταστάσεων ή ανθρώπων ή κτιρίων, με οξυδέρκεια και οξεία παρατηρητικότητα προκειμένου να αποσοβήσει τυχόν έκνομες ενέργειες ή καταστροφές κατά προσώπων ή πραγμάτων. Θα πρέπει να έχει απόλυτη ετοιμότητα και ταχύτητα εκτέλεσης οποιασπήποτε ενέργειας απαιτηθεί για να αποκρούσει εγκληματικές συμπεριφορές.

Χ ΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ – ΟΧΗΜΑΤΩΝ Θα πρέπει να γνωρίζει τον χειρισμό πάσης φύσεως μηχανημάτων, οχημάτων, κτλ. προκειμένου να βοηθήσει την Αστυνομία να επιτελέσει τον σκοπό της και οποιοδήποτε άλλου μηχανήματος που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στο αστυνομικό έργο.

Ψ ΥΧΟΛΟΓΟΣ Να αναγνωρίζει έγκαιρα και με κατάρτιση ψυχολόγου, στοιχεία του χαρακτήρα και συμπεριφορές δραστών πάσης φύσεως εγκλημάτων ή συμπεριφορών, προκειμένου να οδηγηθεί στην αποτροπή, ανακάλυψη, καταστολή ή εξιχνίαση αυτών.

Ω ΡΟΛΟΓΟΠΟΙΟΣ Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει να έχει και τέτοιες γνώσεις προκειμένου να διαπιστώνει σε περίπτωση ωρολογιακού μηχανισμού, αν είναι ο κίνδυνος είναι πραγματικός και αν πρόκειται για αναλογικό ή ψηφιακό μηχανισμό και αν πρόκειται να εκραγεί σε περίπτωση συγχρονισμού ή μετακίνησης ή μέσω τηλεχειρισμού.
 

στ) Αυτός είναι λοιπόν ο Έλληνας Αστυνομικός από το Α μέχρι το Ω, που με την φιλοτιμία του και την αγάπη για την δουλειά, την πατρίδα και την κοινωνία, επιτελεί κατά την διάρκεια των καθηκόντων του, όλα τα παραπάνω επαγγέλματα, λαμβάνοντας αμοιβή μόνο για το ένα και αυτή πλέον διαρκώς μειούμενη.


ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ!
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΑΛΟΓΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 55 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΟΧΕΥΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.

ΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ Βασίλειος 

Μέλος ΑΣΠΑ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis