Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:29 | 17/01/2017

- Τι λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου για την αποψίλωση των υπηρεσιών του νησιού


Για μία ακόμα φορά αστυνομική δύναμη της Κρήτης αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση άλλων υπηρεσιών, όπως συνέβη τώρα με τη μεταφορά αστυνομικών από το νησί στη Λέρο για τις ανάγκες καταγραφής και φύλαξης προσφύγων.

Το θέμα απασχόλησε τον γραμματέα ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έκανε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα και τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα.

Το ζήτημα, πάντως, προβληματίζει και τους ίδιους τους αστυνομικούς, αφού και από το Ρέθυμνο τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν μετακινηθεί στη Λέρο για κάποιο χρονικό διάστημα και εκτιμάται ότι όταν επιστρέψουν, τη θέση τους θα πάρει άλλη ομάδα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, Νίκος Μαλλιαρός σχολίασε το πρόβλημα, τονίζοντας πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η ΕΛ.ΑΣ. της Κρήτης ενισχύει υπηρεσίες για το προσφυγικό, το οποίο όμως, όπως λέει, δεν είναι πρόβλημα έκτακτο. «Το να ενισχύουμε με προσωπικό υπηρεσίες που έχουν πρόβλημα με το προσφυγικό είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, αφού ανά τακτά χρονικά προσωπικό από όλη την Κρήτη ενισχύει αυτές τις υπηρεσίες.

Είναι πολύ γνωστό ότι οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και το ήδη υπάρχον ελάχιστο προσωπικό μετά βίας ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις του πολίτη και της κοινωνίας. 

Το προσφυγικό είναι ένα θέμα που υφίσταται χρόνια και δεν είναι κάτι έκτακτο. Επομένως, θεωρούμε απαράδεκτο για μη έκτακτα θέματα να δημιουργούνται προβλήματα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή των αστυνομικών», σημειώνει ο κ. Μαλλιαρός, που επισημαίνει ότι και η Κρήτη, αντίστοιχα, είναι πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων. «Εφόσον το γνωρίζουν ότι τα νησιά είναι πύλες εισόδου και έχουν χοτ σποτς θα πρέπει η πολιτική και φυσική ηγεσία να βρει λύση, στελεχώνοντας τα νησιά με προσωπικό. Όταν δεν πάει μόνιμο προσωπικό στα νησιά που έχουν πρόβλημα, αυτό δε λύνεται αλλά διαιωνίζεται. Επιπλέον, υποστελεχώνονται και άλλο οι υπόλοιπες υπηρεσίες».

Καταλήγει, δε, θυμίζοντας ότι οι αστυνομικοί της Κρήτης επωμίστηκαν τις ανάγκες φύλαξης της Οικουμενικής Συνόδου, χωρίς να ενισχυθούν από υπηρεσίες της υπόλοιπης χώρας, ενώ την ίδια στιγμή λίγο καιρό αργότερα, για τη Σύνοδο της Ρόδου, πολλοί αστυνομικοί από το νησί «μετακόμισαν» για μέρες στο νησί των Δωδεκανήσων, αφήνοντας πίσω τις οικογένειές τους και δημιουργώντας ένα τεράστιο κόστος για το ελληνικό κράτος. 

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ
Στην ερώτησή του ο κ. Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η Αστυνομική δύναμη του νησιού, καθώς αστυνομικοί αποστέλλονται κατά δεκάδες σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στη Λέρο, με στόχο την φύλαξη και περιφρούρηση Hot spot μεταναστών και προσφύγων αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες για το Δημόσιο. Δεκάδες αστυφύλακες και αξιωματικοί από ολόκληρη την Κρήτη, έχουν μετακινηθεί στη Λέρο, ήδη από τις 15 Ιανουαρίου, ανάμεσά τους και άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας με στόχο να προσφέρουν φύλαξη, γραμματειακές υπηρεσίες καταγραφής προσφύγων και λοιπές υπηρεσίες υποστήριξης.

Σύμφωνα δε, με τον τοπικό Τύπο την πρώτη αυτή ομάδα θα αντικαταστήσει δεύτερη και πάλι με προσωπικό από την Κρήτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής ενημέρωση ή χρονοδιάγραμμα για το πότε θα σταματήσει η διαδικασία αυτή. 
Και όλα αυτά σε μια Περιφέρεια που ήδη παρουσιάζει ελλείψεις σε δυναμικό με ενώσεις αστυνομικών να ζητούν περισσότερες μεταθέσεις, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του νησιού. Επίσης, η μετακίνηση των αστυνομικών επηρεάζει τη συνολικότερη παραγωγή έργου και στην περίπτωση επιχειρησιακών αναγκών θα πρέπει να αντικατασταθούν από συναδέλφους τους που μένουν πίσω, κάτι που αλλάζει τον γενικότερο σχεδιασμό, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις αστυνομικών δίχως σαφές χρονοδιάγραμμα κάλυψης αυτών. 

Παράλληλα, δημιουργούνται ερωτηματικά για το εάν έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Κρήτη, επίσης, αποτελεί είσοδο μεταναστών και προσφύγων. Με τις ανάγκες για αστυνόμευση να γιγαντώνονται κάθε καλοκαίρι εξαιτίας τόσο των προσφυγικών ροών, όσο και του τουρισμού.

Πέραν όμως, του ζητήματος της κάλυψης των αναγκών του νησιού σε αστυνόμευση, η μετακίνηση των αστυνομικών που πραγματοποιείται από διάφορες Περιφέρειες της χώρας στις περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση και κατά συνέπεια για κάθε Έλληνα φορολογούμενο. 

Το Δημόσιο και κατά συνέπεια οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, οφείλουν να καλύψουν έξοδα που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ και αφορούν σε εισιτήρια μετακίνησης, έξοδα διαμονής σε ξενοδοχειακές μονάδες της Λέρου, μετακίνηση των αστυνομικών οχημάτων, συν το κόστος ημερήσιας αποζημίωσης. Φυσικά, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τα έξοδα διαβίωσης των αστυνομικών τα οποία επιβαρύνουν τους ίδιους σε μια συγκυρία που ήδη έχουν υποστεί διαδοχικές μισθολογικές μειώσεις.
Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των αστυνομικών που μεταφέρονται εκτός Κρήτης; Γνωρίζετε τη συνολική δύναμη του νησιού και τα υπάρχοντα κενά σε οργανικές θέσεις; 
2. Έως πότε θα αποστέλλονται αστυνομικοί από την Κρήτη στα hot spot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου; Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου για τη μεταφορά αστυνομικών σε άλλες περιφέρειες;  
3. Τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου όταν οι ανάγκες για αστυνόμευση θα είναι ακόμα μεγαλύτερες; 
4. Ποιο είναι το ποσό επιβάρυνσης του Ελληνικού Δημοσίου από τις μεταφορές αυτές»;
Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε ερώτηση με αντικείμενο τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να προγραμματίζει τη δημιουργία hot-spot στο κέντρο του Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα το παλιό αστυνομικό τμήμα, στην πλατεία των Λιονταριών.

 

goodnet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis