Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
09:44 | 18/01/2023

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου και ώρα 15:00΄, μετά από αίτημά μας και ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της χώρας μας στην Κομοτηνή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Προέδρου μας κ. Σταυρούλας ΤΖΑΤΖΑΝΑ με τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θράκης κ. Χρήστο ΜΕΤΙΟ, στο γραφείο του στο κτίριο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ..

Η Πρόεδρός μας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Περιφερειάρχη για το διαρκές έμπρακτο ενδιαφέρον του και τις ενέργειές του που αφορούν στον εφοδιασμό των Υπηρεσιών της Δ.Α. Ροδόπης με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και καινούρια υπηρεσιακά οχήματα μέσω του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α., τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι υπηρετούντες στο νομό Ροδόπης αστυνομικοί και για τα αιτήματα της Ένωσής μας.

Διαβάστε επίσης

Τη συνάντηση απασχόλησαν κυρίαρχα δύο θέματα. Η επέκταση της καταβολής και στους αστυνομικούς που υπηρετούν στο νομό Ροδόπης, του επιδόματος ύψους 100€ που θεσπίστηκε με το νόμο 4472/2017 και η αναγκαιότητα κάλυψης των 99 κενών οργανικών θέσεων χαμηλόβαθμου αστυνομικού προσωπικού της Δ.Α. Ροδόπης.

Από την Πρόεδρό μας, κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα και έγινε εκτενής ανάλυση των θεμάτων και των ισχυρισμών μας που καταγράφονται σε αυτό και καθιστούν αδιαμφισβήτητο το δίκαιο των αιτημάτων μας. Ζητήθηκε δε, η εκ μέρους του κ. Περιφερειάρχη προώθηση του υπομνήματός μας στον κ. Πρωθυπουργό στα πλαίσια της συνάντησής τους την Παρασκευή 13-01-2023, κατά την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στην πόλη της Κομοτηνής.

Από πλευράς του ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε ότι αναγνωρίζει την υψηλή προσφορά των αστυνομικών, αλλά και της Ένωσής μας, στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης. Συντάχθηκε απόλυτα με το δίκαιο των δύο αυτών αιτημάτων μας και δεσμεύτηκε ότι θα τα προωθήσει προς επίλυση αρμοδίως στην Κυβέρνηση και στον κ. Πρωθυπουργό της χώρας μας.

                                                     ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα

6975601800

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΥΜΑΝΙΔΗΣ Νικόλαος

6945021214 

 

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

 

ΠΡΟΣ:  Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο ΜΕΤΙΟ

 

 

 

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη Α.Μ.Θράκης

 

Αφού αρχικά σας ευχαριστήσουμε για το αμέριστο ενδιαφέρον που διαχρονικά επιδεικνύετε για την επίλυση των προβλημάτων των μελών μας, την εύρυθμη  λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών του νομού μας και τον εφοδιασμό μας με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υπηρεσιακά οχήματα, στη συνέχεια και με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας μας στην Κομοτηνή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, σας υποβάλλουμε το παρόν υπόμνημα στο οποίο αποτυπώνονται δύο καίρια αιτήματα της Ένωσής μας και σας παρακαλούμε για την προώθησή τους στον Πρωθυπουργό της χώρας μας κατά την συνάντησή σας, προκειμένου για την ικανοποίησή τους. 

 

Το πρώτο μας αίτημα αφορά το επίδομα ύψους εκατό (100) ευρώ που  με το άρθρο 127 του Ν.4472/2017 νομοθετήθηκε η καταβολή του  στο ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν ή αποσπώνται στην Π.Ε. Έβρου, στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, με το αιτιολογικό της ανάγκης ύπαρξης κινήτρων λόγω των ιδιόμορφων χαρακτηριστικών τους και των πρόσθετων καθηκόντων διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών με τα οποία έχουν επιφορτιστεί και στη συνέχεια και με τον Ν. 4553/2018 το δικαίωμα λήψης του ανωτέρω επιδόματος επεκτάθηκε για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε Μονάδες Προκαλύψεως και Μεθορίου Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης, εξαιρώντας και αδικώντας κατάφορα το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετεί στις αντίστοιχες περιοχές και μεταξύ αυτών, εμάς τους Αστυνομικούς που υπηρετούμε στο Νομό Ροδόπης.

 

 

Παρακαλούμε για την  άμεση παρέμβασή σας για την επέκταση καταβολής του επιδόματος των 100 ευρώ και στους Αστυνομικούς που υπηρετούν ή αποσπώνται στον Νομό Ροδόπης, καθώς είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που υπηρετούμε στη Ροδόπη έχουμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε ιδιαίτερα μεγάλες και ολοένα αυξανόμενες ροές παρανόμως εισερχομένων στη Χώρα μας μεταναστών και είναι  μεν δίκαιο να το λαμβάνουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων του νομού Ροδόπης που συνεπικουρούν το έργο μας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, είναι όμως οξύμωρο και καταφανώς άδικο να μην το λαμβάνουμε εμείς οι αστυνομικοί οι οποίοι κυρίαρχα και σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα είμαστε αυτοί που έχουμε επιφορτιστεί με την διαχείριση της ολοένα αυξανόμενης παράνομης μετανάστευσης τόσο στο επιχειρησιακό, όσο και στο γραφειοκρατικό του σκέλος.

 

 

 

Ενδεικτικά σας παραθέτουμε παρακάτω στοιχεία της δραστηριότητας των Αστυνομικών μας Υπηρεσιών επί του συγκεκριμένου ζητήματος για τα έτη 2021 και 2022, όπου αποτυπώνεται ξεκάθαρα ο κατ΄έτος υπερδιπλασιασμός της  υπεραπασχόλησης στην οποία υπόκειται το αστυνομικό προσωπικό της Δ.Α. Ροδόπης, προκειμένου για την διαχείριση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στο νομό μας:

 

Το έτος 2021, συνελήφθησαν εννιακόσια εξήντα οχτώ (968) αλλοδαποί οποίοι δε κατείχαν νόμιμα έγγραφα για την είσοδό τους στην Ελληνική Επικράτεια , συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω εκατόν πενήντα (150) διακινήσεις εκατόν ογδόντα δύο (182) διακινητές παράνομων μεταναστών.

ΕΝΩ ΤΟ ΕΤΟΣ 2022, συνελήφθησαν χίλιοι τετρακόσιοι τριάντα επτά (1437) αλλοδαποί οποίοι δε κατείχαν νόμιμα έγγραφα για την είσοδό τους στην Ελληνική Επικράτεια, συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω διακόσιες δεκατέσσερις (214) διακινήσεις και  διακόσιοι σαράντα επτά  (247) διακινητές παράνομων μεταναστών.

 

 

Το δεύτερο αίτημά μας αφορά στην άμεση αναγκαιότητα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων της Δ.Α. Ροδόπης και παρακαλούμε για την εκ μέρους σας προώθηση του δίκαιου αιτήματός μας προς τον κ. Πρωθυπουργό, ώστε στην επικείμενη συνεδρίαση του  Κατωτέρου Συμβουλίου Τακτικών Μεταθέσεων έτους 2023 - το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 4α του Π.Δ. 100/2003 συνεδριάζει κατά το 1ο δεκαπενθήμερο  μηνός Ιανουαρίου 2023 και εκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες θα καταρτίσει αριθμητικούς πίνακες των κενών κατά βαθμό  οργανικών θέσεων χαμηλόβαθμου αστυνομικού προσωπικού που θα  καλυφθούν ανά την Επικράτεια κατά τις ετήσιες τακτικές μεταθέσεις- να προκηρυχθεί η κάλυψη ικανού αριθμού των κενών μας οργανικών θέσεων κατά την επικείμενη συνεδρίαση του  Κατωτέρου Συμβουλίου Τακτικών Μεταθέσεων έτους 2023 και εν συνεχεία  η πλήρης κάλυψη όλων των κενών μας οργανικών θέσεων εντός του έτους 2023, για τους κάτωθι υπαρκτούς και ιδιαίτερα σημαντικούς λόγους :

 

Α) η διαχείριση του φαινομένου της ολοένα αυξανόμενης εισόδου – διακίνησης παράνομων μεταναστών στη Χώρα καθότι είμαστε όμοροι του Ν. Έβρου που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου αυτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2021, συνελήφθησαν εννιακόσια εξήντα οχτώ (968) αλλοδαποί οποίοι δε κατείχαν νόμιμα έγγραφα για την είσοδό τους στην Ελληνική Επικράτεια , συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω εκατόν πενήντα (150) διακινήσεις εκατόν ογδόντα δύο (182) διακινητές παράνομων μεταναστών.

ΕΝΩ ΤΟ ΕΤΟΣ 2022, συνελήφθησαν χίλιοι τετρακόσιοι τριάντα επτά (1437) αλλοδαποί οποίοι δε κατείχαν νόμιμα έγγραφα για την είσοδό τους στην Ελληνική Επικράτεια, συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω διακόσιες δεκατέσσερις (214) διακινήσεις και  διακόσιοι σαράντα επτά  (247) διακινητές παράνομων μεταναστών.

 

Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι έχουν  σχεδόν διπλασιαστεί οι ροές των παράνομων μεταναστών στο νομό μας και κατ΄επέκταση έχει  διπλασιαστεί ο όγκος απαιτήσεων  εργασίας των υπηρετούντων στη Δ.Α. Ροδόπης αστυνομικών , προκειμένου για τη διαχείριση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης   

 

Β) η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας (κλοπές, διαρρήξεις κ.λ.π.)

 

Γ) η έξαρση της χρήσης - διακίνησης ναρκωτικών

 

Δ) η ύπαρξη ισχυρών πυρήνων - οργανώσεων του αναρχικού- αντεξουσιαστικού χώρου

 

Ε) η ύπαρξη μεγάλης παραλιακής ζώνης η οποία κατά τους θερινούς μήνες παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα και εκ των πραγμάτων χρήζει αυξημένης ανάγκης αστυνόμευσης

 

ΣΤ) η πολυπολιτισμικότητα του πληθυσμού και τα θέματα κρατικής ασφάλειας

 

Ζ) η ύπαρξη πλήθους στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος εξαιτίας  του γεγονότος πως η Κομοτηνή είναι  η έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης-  της Π.Ε. Ροδόπης - του Εφετείου Θράκης -του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο οποίο φοιτούν περίπου 12.500 φοιτητές - της ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ. -  της Σχολής Αστυφυλάκων - του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής -  των δύο Ταξιαρχιών ( ΧΧΙ Τ.Θ.Τ. και 29ης ΤΑΞ.ΠΖ.) - του Γενικού Τουρκικού Προξενείου - του Γενικού Καταστήματος Κράτησης

 

Η) η  από 09-09-2013   λειτουργία του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας, που ενώ αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου επισκεπτών ανάμεσα στα επτά σημεία της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και καλείται να ανταπεξέλθει στη διαχείριση αριθμού επισκεπτών πάνω από το 40% του συνόλου των αφιξοαναχωρήσεων που σημειώνονται  σε επίπεδο Περιφέρειας, σας ενημερώνουμε ότι είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένη σε ανθρώπινο δυναμικό.

 

Θ) η ύπαρξη πέντε (05) οικισμών Ρομά στα γεωγραφικά όρια του Νομού Ροδόπης που απαριθμούν περί των 5.200 κατοίκους οι οποίοι απασχολούν ιδιαίτερα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία   του έτους 2021, συνελήφθησαν εκατό πενήντα (150)  άτομα για διάφορα αδικήματα (25 για εκκρεμείς καταδικαστικές αποφάσεις, 40 για κλοπές – κλοπές οχημάτων, 15 για διακίνηση παράτυπων μεταναστών, 08 για κώδικα νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, 01 για ληστεία και 61 για λοιπά αδικήματα),βεβαιώθηκαν εννιακόσια εξήντα (960) διοικητικά πρόστιμα για Κ.Ο.Κ. και πραγματοποιήθηκαν ογδόντα τέσσερις (84) ακινητοποιήσεις οχημάτων.

ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΜΕ ΣΕ ΓΝΏΣΗ ΜΑΣ, ΜΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022 συνελήφθησαν εβδομήντα τρία (73)  άτομα για διάφορα αδικήματα (16 για εκκρεμείς 

καταδικαστικές αποφάσεις, 18 για κλοπές – κλοπές οχημάτων, 09 για διακίνηση παράτυπων μεταναστών, 05 για κώδικα νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, και 25 για λοιπά αδικήματα),βεβαιώθηκαν χίλια εικοσι (1020) διοικητικά πρόστιμα για Κ.Ο.Κ. και πραγματοποιήθηκαν εκατόν σαράντα επτά  (147) ακινητοποιήσεις οχημάτων.

Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ξεκάθαρα η ανοδική τάση της εγκληματικότητας και κατ΄επέκταση η ανάγκη αύξησης  σε αστυνομικό προσωπικό προκειμένου για την επαρκή αντιμετώπισή της.

 

Ι) Ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός οχημάτων που κινούνται εντός της πόλης της Κομοτηνής και κυρίως στις κεντρικές οδούς αυτής δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα που  επιδεινώνεται τόσο από τις παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων, όσο και από τις ολιγόλεπτες παράνομες στάσεις αυτών (το έτος 2021 βεβαιώθηκαν 4200 παραβάσεις για παράνομη στάθμευση, ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΜΕ ΣΕ ΓΝΏΣΗ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022 βεβαιώθηκαν 2015 παραβάσεις για παράνομη στάθμευση), γεγονός που δημιουργεί ανάγκες διάθεσης ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού αστυνομικών για την αποτελεσματική τροχονομική αστυνόμευση της περιοχής μας. Πέραν τούτων, το Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής διαθέτει μία (1) πλήρως επανδρωμένη και εξοπλισμένη εποχούμενη περιπολία ανά βάρδια καθ’ όλο το 24ωρο, προκειμένου για  την πρόληψη και αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων επί του αυτοκινητόδρομου Εγνατίας Οδού περιφερείας μας καθώς και του κάθετου άξονα Α-23.

Σας γνωρίζουμε ότι από τις 492 συνολικά οργανικές θέσεις χαμηλόβαθμου προσωπικού (Υπαστυνόμους άρθρου 7 παρ. 7 Ν.3686/2008 – Ανθυπαστυνόμους – Αρχιφύλακες Π.Δ.82/2006 ,Αρχιφύλακες – Υπαρχιφύλακες (άρθρου 12 Ν.3686/2008) – Αστυφύλακες ) της Δ.Α. Ροδόπης,  οι 99 εξ΄αυτών  είναι κενές.

 

Εάν σε αυτόν τον αριθμό προστεθεί και ο μεγάλος αριθμός συναδέλφων  μας οι οποίοι έχουν αποσπαστεί προς ενίσχυση της ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ. αλλά και Υπηρεσιών άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας, Ε.Υ.Π. κ.λ.π., τότε θα διαπιστώσετε ότι καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στα αστυνομικά μας καθήκοντα σχεδόν με 30% Αστυνομικούς λιγότερους από αυτούς που το οργανόγραμμά μας  προβλέπει ότι χρειάζονται για να λειτουργούν εύρυθμα οι Αστυνομικές μας Υπηρεσίες και να απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Ροδόπης ποιοτική αστυνόμευση.

 

Οι αποσπάσεις προσωπικού άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας με έξοδα δημοσίου που μας διατίθενται για την διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, αποτελούν «μπαλώματα» και σε καμία περίπτωση δεν είναι σοβαρή λύση στο γενικό πρόβλημα λειτουργίας των Αστυνομικών μας Υπηρεσιών. Η λύση είναι μία και μοναδική και είναι η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων της Δ.Α. Ροδόπης με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό.

 

Σας παρακαλούμε να στηρίξετε τον διαχρονικό αγώνα της Ένωσής μας για την ασφάλεια των συναδέλφων που εκπροσωπούμε, αλλά και των συμπολιτών μας που όλα αυτά τα χρόνια με πίστη και φιλότιμο υπηρετούμε αμφότεροι.

 

 

 

                                                       ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα

6975601800

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΥΜΑΝΙΔΗΣ Νικόλαος

6945021214 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis