Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
2
10:29 | 09/08/2023

Πρωινές ώρες της Παρασκευής 04 Αυγούστου 2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση  της προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης κ. ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλας και του προέδρου της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης κ. ΓΟΥΝΑΡΙΔΗ Νικόλαου με  τον  Γενικό  Περιφερειακό  Αστυνομικό  Διευθυντή  Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης Υποστράτηγο κ. ΣΥΡΙΤΟΥΔΗ Πασχάλη.

         Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα των προέδρων των Ενώσεών μας, ένεκα της νέας διαταγής, της οποίας η εκτέλεση άρχισε από το μεσημέρι της Τρίτης 01 Αυγούστου 2023 και αφορούσε στην επί 24ώρου βάσεως διάθεση σταθμευμένων επανδρωμένων περιπολικών σε κάθε κόμβο της Εγνατίας Οδού σε σημεία επί της Λ.Ε.Α. και στην είσοδο των κόμβων.

          Από πλευράς των προέδρων μας, τέθηκε το ζήτημα αφενός ότι η στάθμευση επί των Λ.Ε.Α. είναι παράνομη σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. , αφετέρου δε είναι άκρως επικίνδυνη τόσο για τους συναδέλφους μας όσο και για τους χρήστες της Εγνατίας Οδού η στάθμευση επανδρωμένων περιπολικών σε σημεία που δεν πληρούν τις -οριζόμενες από τον Νόμο και τους Κανονισμούς του Σώματος - προϋποθέσεις ασφάλειας, πόσο μάλλον όταν αυτά διατάσσονται να παραμένουν σταθμευμένα επί  των Λ.Ε.Α. , για τις  οποίες στην παράγραφο 9 του άρθρου 29 του Κ.Ο.Κ. ξεκάθαρα ορίζεται ότι « Η λωρίδα έκτακτης ανάγκης Λ.Ε.Α. προορίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων , περιστατικών ή άλλων αναγκών. Οποιαδήποτε άλλη χρήση των Λ.Ε.Α. εξαιρουμένων των παραπάνω περιπτώσεων της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ». Επίσης τονίστηκε ότι όπως ορίζεται  ρητά και εντελώς ξεκάθαρα στο άρθρο 34 παρ. 2 εδάφιο ιβ, η στάθμευση στους αυτοκινητοδρόμους και στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας επιτρέπεται μόνο στους χώρους στάθμευσης που καθορίζονται με σήμανση.

          Ζητήθηκε από τον κ. Γενικό  να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από τα επισφαλή και επικίνδυνα για την ασφάλεια των συναδέλφων μας , αλλά και των χρηστών της Εγνατίας οδού και να τοποθετηθούν   σε  σημεία που αφενός   δεν θα παραβιάζουν τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ., αφετέρου θα πληρούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ασφαλείας χώρων για διενέργεια αστυνομικών μπλόκων και στεκ, όπως ακριβώς αυτές ορίζονται στους σχετικούς νόμους και διατάξεις. Επίσης ζητήθηκε να υπάρξει μέριμνα για τους συναδέλφους μας ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα  της αναγκαίας απομάκρυνσης για τον εφοδιασμό τους με κρύο νερό και ικανοποίηση των σωματικών τους αναγκών, καθώς είναι ανεπίτρεπτο και απάνθρωπο, οι συνάδελφοί μας να καλούνται να εκτελούν 8ωρη βάρδια σε χώρους εκτός κατοικημένων περιοχών με συνθήκες καύσωνα χωρίς διοικητική μέριμνα  ούτε καν  για ένα μπουκαλάκι κρύου νερού και φυσικά χωρίς την δυνατότητα να μετακινούνται από τα σημεία για την ικανοποίηση των σωματικών τους αναγκών.

          Ο κ. Γενικός , αποδέχθηκε το δίκαιο των αιτημάτων μας και μας δεσμεύτηκε  ότι άμεσα θα εκδηλώσει ενέργειες ώστε να λυθούν όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη νέα αυτή διαταγή, να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συναδέλφων μας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

          Μεσημβρινές ώρες της ιδίας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Σπανουδάκη Νικόλαο, ως αναπληρωτή Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Κυρίαρχο αντικείμενο και αυτής της συνάντησης, ήταν το ίδιο φλέγον θέμα. Και στις δύο συναντήσεις επικράτησε καλό κλίμα με πρόδηλη τη διάθεση συνεργασίας για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, αλλά και την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις των Ενώσεών μας επί των ληφθέντων αστυνομικών μέτρων επί της Εγνατίας Οδού, εισακούστηκαν και από τον κύριο Επιθεωρητή, ο οποίος συμφώνησε και διέταξε άμεσα να αποχωρήσουν από τα σημεία τα σταθμευμένα επί των Λ.Ε.Α. περιπολικά και οι Αστυνομικές δυνάμεις να τοποθετούν σε σημεία που πληρούν τους κανόνες ασφαλείας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Επίσης δεσμεύτηκε ότι πέρα των άλλων μέτρων που δρομολογούνται από την Ηγεσία του Σώματος για την αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου φαινομένου της κίνησης διακινητών στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει παρέμβαση και προς τη Διοίκηση της Εγνατίας Οδού με απαίτηση να πραγματωθούν σε αυτή οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για να πληροί τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία προϋποθέσεις για την ασφάλεια των χρηστών της.

          Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεών μας, δηλώνουν την αρχική τους ικανοποίηση για  τη δέσμευση του κ. Γενικού και αναμένουν την άμεση υλοποίησή της. Οι 

Ενώσεις μας θα παρακολουθούν από κοντά το ζήτημα, καθώς αφορά άμεσα την ασφάλεια των συναδέλφων μας, αλλά και των ανυποψίαστων πολιτών και θα αναμένουμε την τήρηση των δεσμεύσεων όλων των εμπλεκομένων.

 

           

                      

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

 

Ε.Α.Υ. ΡΟΔΟΠΗΣ

      Σ.Κ.Α. ΞΑΝΘΗΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα

6975601800

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis