Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Μελέτη: 8ωρες, 10ωρες και 12ωρες βάρδιες αστυνομικών - Ποια βάρδια θεωρείται η καλύτερη;
12:59 | 11/11/2023

Λόγω της φύσης του αστυνομικού έργου, τα εκ περιτροπής προγράμματα δεν είναι εφικτό να καταργηθούν. Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η πραγματική χρονική διάρκεια μιας αστυνομικής βάρδιας είναι ένα σημαντικό ζήτημα καθώς επηρεάζει κατά πολύ το αστυνομικό έργο.

Η επιλογή της σωστής διάρκειας βάρδιας μπορεί να βελτιώσει το ηθικό των εργαζομένων, να αυξήσει την απόδοση τους και να μειώσει τις υπερωρίες. Αλλά η επιλογή της λάθος διάρκειας μπορεί να προκαλέσει κόπωση και να μειώσει τους χρόνους αντίδρασης με αποτέλεσμα τις χαμηλές επιδόσεις των αστυνομικών.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Αστυνομικό Ίδρυμα της Ουάσιγκτον, DC εξέτασε τις επιπτώσεις των υπηρεσιών που κινούνται προς μεγαλύτερες βάρδιες. Το αντικείμενο της έρευνας τους ήταν να καθορίσουν εάν η μετακίνηση προς τις 10 ή 12 ώρες βάρδιας των αστυνομικών από τις 8ωρες (πάνω από 11% μεταξύ 2005-2009) έχει τελικά οφέλη όπως μειωμένες υπερωρίες και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Δύο υπηρεσίες εξετάστηκαν στην πόλη Ντιτρόιτ της πολιτείας Μίτσιγκαν και στην πόλη Άρλινγκτον της πολιτείας τους Τέξας - 300 αστυνομικοί ερευνήθηκαν με τυχαίες βάρδιες 8, 10 ή 12 ωρών σε διάστημα 6 μηνών.

Παρακάτω καταγράφονται τα αποτελέσματα της μελέτης μήκους βάρδιας σε συγκεκριμένους τομείς

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

Οι αστυνομικοί που εργάζονταν σε 10ωρες βάρδιες ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν πάνω από 30 λεπτά περισσότερο τη νύχτα σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονταν σε βάρδιες των 8 και 12 ωρών.

ΩΡΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ

Οι υπερωρίες μειώθηκαν δραματικά όταν οι αστυνομικοί μεταπήδησαν σε βάρδια των 10 ωρών, με το ποσοστό των υπερωριών να πέφτει στο 20% σε σχέση με πριν.

Οι αστυνομικοί που εργάζονταν σε βάρδιες 12 ωρών μείωσαν επίσης τις υπερωρίες τους στο 30% σε σχέση με πριν.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Η διερεύνηση της ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων βασίστηκε στα επίπεδα ικανοποίησης τους. Διαπιστώθηκε ότι οι αστυνομικοί που εργάζονταν σε βάρδιες 10 ωρών είχαν βελτιωμένη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονταν σε βάρδιες των 8 και 12 ωρών.

Για να υποστηριχθεί ένα μοτίβο βάρδιας 10 ωρών, οι υπηρεσίες ανέφεραν ότι πρέπει να αγοράσουν διπλάσιο εξοπλισμό και, το σημαντικότερο, να τον διατηρήσουν.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι υπηρεσίες φάνηκε να επιλέγουν τις βάρδιες 8 ή 12 ωρών, καθώς απαιτούν μόνο ένα σετ εξοπλισμού.

Κάθε περίπτωση βάρδιας όπως είναι λογικό έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και παίζει σημαντικό ρόλο αν αυτά τα κρίνουμε από τη σκοπιά του αστυνομικού ή της διοίκησης. Οι 8ωρες βάρδιες είναι οι πιο απλές, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε πολλές υπερωρίες. Οι 10ωρες βάρδιες είναι οι καλύτερες για τους αστυνομικούς, αλλά απαιτούν πολλά επιπλέον έξοδα για το τμήμα σε κόστος εξοπλισμού. Οι 12ωρες βάρδιες λύνουν το πρόβλημα του διπλού εξοπλισμού και μειώνουν τις υπερωρίες, αλλά με κόστος την απόδοση των εργαζομένων.

Με αυτές τις πληροφορίες, κάθε υπηρεσία θα πρέπει να αποφασίσει τι θεωρεί πιο σημαντικό ώστε να προγραμματίσει τις βάρδιες της και να καθορίσει τη διάρκεια τους έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες της.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis