Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:00 | 01/02/2020

Tο νέο προϊόν της Mossberg για το 2019 είναι το πιστόλι MC1. Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από τότε που η Mossberg παρήγαγε ένα όπλο και αυτό πριν από το MC1 ήταν ένα τετράσφαιρο πιστόλι με το όνομα Brownie. Γι’ αυτό, λοιπόν, έπιασαν τους πάντες εξ απήνης όταν κυκλοφόρησαν ένα πολυμερικό, μονής στοίβας, 9 χιλιοστών εσωτερικής επίκρουσης πιστόλι.

Ο γεμιστήρας

Και αν το MC1 είναι ένα απρόσμενο προϊόν, οι γεμιστήρες που χρησιμοποιεί είναι μια τουλάχιστον ενδιαφέρουσα επιλογή. Το MC1 χρησιμοποιεί αυθεντικές γεμιστήρες Glock 43 αντί κάποιου εξειδικευμένου γεμιστήρα της Mossberg. Ο γεμιστήρας είναι το ήμισυ του παντός όταν στοχεύεις να φτιάξεις ένα αξιόπιστο πιστόλι, οπότε οι γεμιστήρες της Glock που κατακλύζουν την αγορά είναι μια λογική επιλογή.

Όταν ανοίξετε το νέο σας MC1, θα δείτε δύο διαφανείς γεμιστήρες μονής στοίβας. Ο πρώτος γεμιστήρας έχει επέκταση μικρού δακτύλου και χωρητικότητα επτά σφαίρες ενώ παρέχει μια πλήρη πρόσφυση στο MC1 ακόμη και για εκείνους με μεγαλύτερα χέρια. Ο δεύτερο γεμιστήρας είναι flush fit με χωρητικότητα έξι γύρων και στοχεύει να μειώσει την αποτύπωση του όπλου στα ρούχα, αλλά θα σας δυσκολέψει περισσότερο με την λαβή.

Στις δοκιμές το MC1 είχε καλή λειτουργία με μια ποικιλία από γεμιστήρες Glock 43. Φυσικά, η πρώτη δοκιμή ήταν με εργοστασιακές γεμιστήρες Glock, οι οποίες όπως ήταν αναμενόμενο ήταν απόλυτα αξιόπιστες και δεν εμφάνισαν σκαλώματα. Στη συνέχεια, δοκίμασα ένα εργοστασιακό γεμιστήρα Glock με aftermarket πλακέτα βάσης της Hyve. Εδώ συναντήσαμε το πρώτο πρόβλημα επειδή ο γεμιστήρας δεν κούμπωνε στο όπλο. Η βάσης εμπόδισε τον γεμιστήρα να εισέλθει πλήρως στο MC1. Άλλες πλάκες βάσης μπορεί να έχουν περισσότερα περιθώρια, αλλά στην πράξη δεν ξέρεις αν είναι συμβατές χωρίς να το δοκιμάσεις. Τέλος, δοκιμάσαμε διάφορα γεμιστήρες ETS, συμπεριλαμβανομένου του επεκτεταμένου 12σφαιρου γεμιστήρα G43 που επίσης δούλεψε χωρίς προβλήματα.

Μέγεθος και αίσθηση

Το MC1 κυκλοφορεί στην αγορά με κάννη 8,6 εκατοστών και ζυγίζει άδειο 540 γραμμάρια. Αυτό είναι σχεδόν ίδιο με το βάρος και το μήκος του πολύ δημοφιλούς Glock 43, το οποίο είναι το καθιερωμένο σημείο αναφοράς για τα μικρά πιστόλια μονής στοίβας. Παρ’ όλ’ αυτά το συνολικό προφίλ του MC1 είναι ένα τσικ μεγαλύτερο από αυτό του Glock 43.

Κατά τις βολές με το MC1 διαπίστωσα ότι ήταν πολύ ελεγχόμενο για το μέγεθός του. Αυτό είναι ένα σπάνιο χαρακτηριστικό σε αυτά τα μικρά πιστόλια. Η προεξοχή της λαβής (beavertail) σας επιτρέπει να κρατήσετε μια πολύ υψηλή λαβή που μεγιστοποιεί την επιφάνεια που είναι διαθέσιμη σε αυτό το μικροσκοπικό όπλο. Επιπλέον, τοποθετεί τον άξονα της ανάκρουσης στο ίδιο ύψος με τη λαβή σας και έτσι βοηθά στην άμβλυνση της. Προσωπικά σπάνια χρειάστηκε να διορθώσω τη λαβή μου μετά από ριπές τριών ή τεσσάρων βολών.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για ένα μικρό πιστόλι από το να κουβαλά μια πολύ βαριά σκανδάλη, που το καθιστά πολύ δύσκολο στη χρήση. Ευτυχώς, η Mossberg έκανε πολύ καλή δουλειά με τη σκανδάλη του MC1. Η σκανδάλη είναι περίπου 2,5 κιλά και το εύρος κίνησης της είναι πολύ παρόμοιο με μια σκανδάλη Glock. Η Mossberg, μάλιστα αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα κάνοντας την σκανδάλη επίπεδη γεγονός που κατά την γνώμη μου προσφέρει μια πιο απτή και ομοιόμορφη αίσθηση.

Είναι το MC1 μια ανταγωνιστική επιλογή;

Ο χρόνος θα δείξει εάν το MC1 μπορεί να σταθεί ενάντια στο σκληρό ανταγωνισμό στην αρένα των μικρών πιστολιών μονής στοίβας. Η Mossberg έκανε προφανώς την έρευνα της κατά την ανάπτυξη του MC1, οπότε το πιστόλι καλύπτει πολλές από τις σύγχρονες απαιτήσεις. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη η προτεινόμενη τιμή των 425 δολαρίων (περί τα 370 ευρώ) είναι μια πολύ ανταγωνιστική τιμή.
Για μια εταιρεία που δεν παρήγαγε όπλα για περισσότερα από 100 χρόνια, η Mossberg τα πήγε εξαιρετικά με το MC1.

 

Πηγή: guns.com

Επιμέλεια μετάφραση policenet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis