Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
18:39 | 26/12/2023

Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. της περασμένης Τετάρτης ξέσπασε συμπλοκή στα Κάτω Πατήσια, πλησίον της λεωφόρου Αχαρνών, ανάμεσα σε περίπου 20 άτομα, τα περισσότερα με καταγωγή από την Αλβανία. Το τοπικό Τμήμα Ασφαλείας Πατησίων είχε ήδη από τις 9.30 μ.μ. διακόψει τη λειτουργία του λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης που πήγαν στο σημείο δέχτηκαν επίθεση και από τα 20 άτομα που νωρίτερα συμπλέκονταν μεταξύ τους! Το αποτέλεσμα ήταν ένας από τους ενστόλους να υποστεί κάταγμα στο πόδι.

Ηταν το τελευταίο μιας σειράς περιστατικών που εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και καταδεικνύουν όχι μόνο τον πολλαπλασιασμό των περιστατικών βίας, αλλά και την αδυναμία της Αστυνομίας να τα διαχειριστεί αποτελεσματικά. Οι νεαροί Ρομά που τα ξημερώματα της Δευτέρας έκλεψαν ταυτόχρονα τέσσερα αυτοκίνητα, πριν τελικά κινηθούν προς την περιοχή του Ασπροπύργου, αρχικά καταδιώχθηκαν από μόλις ένα περιπολικό της Αμεσης Δράσης, το οποίο εκτελούσε περιπολία στον τομέα της Νίκαιας. Στην πορεία της καταδίωξης το περιπολικό πλαισιώθηκε από ομάδες ΔΙ.ΑΣ., με τραγική κατάληξη τον θανάσιμο τραυματισμό από πτώση 29χρονου αστυνομικού της ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής. Αλλά και στο Γκάζι, όπου τα ξημερώματα του Σαββάτου οι δύο σεσημασμένοι άνδρες από την Αλβανία πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά τρεις νεαρούς Κρητικούς, υπάρχουν αναφορές ότι το περιπολικό της Αμεσης Δράσης έφτασε με καθυστέρηση στο σημείο.

Διαβάστε επίσης

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. που περιπολούν ανά βάρδια στην Αττική είναι ο μικρότερος των τελευταίων ετών, αποδίδοντας το φαινόμενο στην έλλειψη προσωπικού. Τονίζουν χαρακτηριστικά ότι στον τομέα του Πειραιά περιπολούν ανά βάρδια μόλις δύο ομάδες ΔΙ.ΑΣ. Στον τομέα της Νοτιοανατολικής Αττικής αντίστοιχα, που εκτείνεται από τον Αγιο Δημήτριο έως το Σούνιο, διατίθενται ανά βάρδια τρεις ομάδες ΔΙ.ΑΣ., ενώ στον τομέα των Αθηνών μόλις δέκα. Παρόμοια είναι η εικόνα που μεταφέρουν στην «Κ» αστυνομικές πηγές και σε ό,τι αφορά τα περιπολικά. Λένε χαρακτηριστικά ότι στην Αττική περιπολούν συνολικά σε κάθε βάρδια 28 περιπολικά, αριθμός μικρότερος σε σχέση με πέρυσι, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω λόγω των αδειών των Χριστουγέννων.

Από πηγές μέσα στο Σώμα ασκείται κριτική και για τον ρόλο των ειδικών υπηρεσιών της Ασφάλειας που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση κυρίως του οργανωμένου εγκλήματος. Λένε δηλαδή ότι έχουν περιοριστεί οι έλεγχοι αστυνομικών της Ασφάλειας και της ΟΠΚΕ σε περιοχές που αποδεδειγμένα συχνάζουν και δραστηριοποιούνται άτομα με διασυνδέσεις με τη «νύχτα», όπως είναι για παράδειγμα το Γκάζι. Ελεγχοι που είχαν ως στόχο να εκπέμψουν το μήνυμα ότι η Αστυνομία είναι παρούσα και έτοιμη να επέμβει όπου χρειαστεί. Το αποτέλεσμα, λένε οι ίδιες πηγές, είναι οι ομάδες των ποινικών να αποθρασύνονται και να επιτίθενται όχι μόνο σε θαμώνες καταστημάτων, όπως συνέβη πρόσφατα με τους τρεις Κρητικούς, αλλά και σε αστυνομικούς. Τον Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, ένας χαμηλόβαθμος αστυνομικός που υπηρετεί στη φρουρά βουλευτή είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού σε κλαμπ στο Γκάζι, με μπράβους να του προκαλούν κάταγμα στη μύτη και να του «κολλούν» πιστόλι στον κρόταφο μετά τη λεκτική παρεξήγηση του αστυνομικού με έναν σερβιτόρο του καταστήματος. Αλλά και μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2023, μπράβοι είχαν δείρει άγρια τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα σε νυχτερινό κέντρο, επίσης στο Γκάζι, επειδή στην παρέα του ήταν 8 άτομα αντί για 4 που προβλεπόταν από την κράτηση.

1`

Στην αρχή της θητείας του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου είχε προαναγγείλει την αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη προσώπων και στόχων. Κι αυτό προκειμένου να ενισχυθούν αποψιλωμένες υπηρεσίες και αστυνομικά τμήματα. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου, έχουν πάρει φύλλα πορείας προς υπηρεσίες πρώτης γραμμής περίπου 1.500 αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους ωστόσο κάνοντας χρήση αναρρωτικών αδειών και άλλων παρόμοιων «τεχνασμάτων» καθυστερούν την ανάληψη των νέων καθηκόντων τους. Ενώ δεν λείπουν αναφορές ότι πρόσωπα που έφυγαν με φύλλα πορείας από τη Διεύθυνση Επισήμων πήγαν προσωρινά στη νέα υπηρεσία τους, για να διατεθούν στη συνέχεια και πάλι στη φύλαξη VIP.

Πλέγμα μέτρων

Τα παραπάνω τελούν εις γνώσιν της ηγεσίας του υπουργείου, που προετοιμάζει με ορίζοντα διμήνου μια συνολική αναδιάρθρωση της δομής και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Το πλέγμα μέτρων και αλλαγών επεξεργάζεται ήδη σιωπηρά μια επιτροπή που συγκρότησαν ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος. Οι σχετικές ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν τον Φεβρουάριο. Μία από τις πιο φιλόδοξες αλλαγές είναι η δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας ασφαλείας, στην οποία θα υπαχθούν τμήματα, υποδιευθύνσεις αλλά και διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ. που σήμερα λειτουργούν ανεξάρτητα και δίχως να συνεργάζεται η μία με την άλλη. Πρόκειται γι’ αυτό που στο παρελθόν είχε βαπτισθεί «ελληνικό FBI», με τα σχέδια να μην υλοποιούνται κυρίως λόγω εσωτερικών, συντεχνιακού χαρακτήρα αντιδράσεων.

Αλλαγές προωθούνται και στη δομή της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων, με σκοπό να απελευθερωθούν αστυνομικοί και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του Σώματος. Η επιτροπή θα εισηγηθεί, τέλος, τροποποιήσεις και στη διαδικασία μεταθέσεων και προαγωγών στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. Μια πρώτη αλλαγή που φέρεται να έχει «κλειδώσει» αφορά, για παράδειγμα, ότι στον βαθμό του υποστρατήγου θα προάγονται μόνο όσοι αξιωματικοί έχουν υπηρετήσει σε 6-7 διαφορετικές, μάχιμες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής σταδιοδρομίας τους. Και αυτό προκειμένου στα κρίσιμα διοικητικά πόστα να αναρριχώνται έμπειροι και ικανοί αξιωματικοί.

Μέχρι την υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων, πάντως, αποτελεί στοίχημα η αποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας…

Το λαθρεμπόριο χρυσού και οι σφαίρες στο Γκάζι

Ναρκωτικά, όπλα, κλεµµένος χρυσός, πολυτελή αυτοκίνητα µε παραχαραγµένους αριθµούς πλαισίου και καφετέριες «πλυντήρια» βρώμικου χρήματος. Τα παραπάνω συνθέτουν –σύμφωνα με αστυνομικές και δικαστικές πηγές– το προφίλ των δύο ανδρών 37 και 33 ετών με καταγωγή από την Αλβανία, δραστών της αιματηρής επίθεσης στο Γκάζι τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Και οι δύο έχουν ποινικό παρελθόν που πηγαίνει πίσω στο 2005, ενώ έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης σε σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας και της Αλβανίας. Παρότι οι νομικοί παραστάτες τους προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι οι δύο άνδρες γνωρίζονταν μόλις λίγους μήνες και δεν είχαν πλήρη εικόνα ο ένας για τις δραστηριότητες του άλλου, αστυνομικές και δικαστικές πηγές που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας τούς τοποθετούν σε κοινή εγκληματική ομάδα.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής με ένα μισθωμένο Range Rover οι δύο άνδρες πήγαν στο Γκάζι για να διασκεδάσουν. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας από την οποία είχαν νοικιάσει το σκουρόχρωμο τζιπ είχε πριν από περίπου ένα χρόνο κατηγορηθεί για κλοπές Ι.Χ. Διέθετε προς μίσθωση τρία πολυτελή αυτοκίνητα που είχαν κλαπεί από τη Γερμανία και ακόμη ένα κλεμμένο από τη Νορβηγία.

Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και ενώ οι δύο έφευγαν από νυχτερινό κέντρο διαπληκτίστηκαν για ασήμαντη αφορμή με μια παρέα νεαρών Κρητικών. Το Range Rover των δραστών έπεσε σε μια λακκούβα με νερό, με αποτέλεσμα να λερωθούν τα ρούχα των νεαρών από την Κρήτη που περπατούσαν στον ίδιο δρόμο.

1

Διαμαρτυρήθηκαν φωνάζοντας προς το μέρος τους, κίνηση που οι δύο δράστες θεώρησαν προσβλητική. Πρώτος ο 33χρονος χτύπησε με γροθιά τον έναν από τους Kρητικούς στο κεφάλι και στη συνέχεια επιτέθηκε με γροθιές και κλωτσιές σε έναν δεύτερο. Ο 37χρονος, ο οποίος στο μεταξύ είχε τραβήξει και οπλίσει το πιστόλι που είχε στην κατοχή του, άνοιξε πυρ πυροβολώντας τέσσερις φορές. Τραυμάτισε σοβαρά το ένα από τα θύματα και ελαφρύτερα άλλους δύο νεαρούς. Αμέσως μετά την αιματηρή επίθεση, ο 33χρονος έτρεξε να βγάλει την πίσω πινακίδα κυκλοφορίας του τζιπ και μαζί με τον 37χρονο αποχώρησαν από το σημείο.

O 33χρονος, θέλοντας να τύχει ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης, παραδόθηκε το βράδυ της Κυριακής στους αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών. Μέσω της συνηγόρου του Σταματίας Μάρκου ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε το παρελθόν του 37χρονου, ούτε ότι ο συνδαιτυμόνας του οπλοφορούσε, και δήλωσε εμβρόντητος από την εξέλιξη του διαπληκτισμού. Το προφίλ των δύο ανδρών ωστόσο, όπως και οι πληροφορίες για τη δράση τους οδηγούν σε μάλλον διαφορετικό συμπέρασμα.

Ο δράστης της ένοπλης επίθεσης έχει εκτίσει πολυετή ποινή φυλάκισης στην Αλβανία καθώς είχε συμμετάσχει σε ένοπλη ληστεία, κατά τη διάρκεια της οποίας αυτός και οι συνεργοί του είχαν πυροβολήσει κατά τριών αστυνομικών. Στην Ελλάδα έχει κατηγορηθεί για μικροκλοπές, με πηγές εντός και εκτός Αστυνομίας να σημειώνουν ότι σε αυτόν και σε πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του καταλήγουν κοσμήματα και χρυσαφικά που συγκεντρώνουν σπείρες διαρρηκτών του κέντρου της Αθήνας. Καθώς και ότι δραστηριοποιείται στη διακίνηση ναρκωτικών, ξεπλένοντας τα χρήματα σε καφετέρια κοντά στην πλατεία Βάθης. Πληροφορία πάντως που η αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν επιβεβαιώνει.

Ο 33 ετών συνεργός του έχει κατηγορηθεί για κλοπές σε σπίτια, αποθήκες και καταστήματα, όπως και για τη μεταφορά το 2010 από την Αλβανία στην Ελλάδα 128 κιλών χασίς. Ορισμένες πληροφορίες, οι οποίες πάντως δεν κατέστη δυναό να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και ότι για τη νομιμοποίηση των χρημάτων που κερδίζει έχει αγοράσει και διαχειρίζεται μαζί με συγγενικό του πρόσωπο καφετέρια στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Στο μεταξύ, οι δύο από τους τρεις τραυματίες Κρητικούς πήραν εξιτήριο μεσοβδόμαδα από το νοσοκομείο, ενώ ο 34χρονος που δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι παρέμενε στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της υγείας του.

Τα μυστικά της βόμβας στα ΜΑΤ

Αναβίωση του αντάρτικου πόλης ή πράξη αντεκδίκησης με στόχο τα ΜΑΤ και αφορμή πρόσφατα γεγονότα, ανάμεσα στα οποία και επεισόδια στα γήπεδα; Απάντηση στο ερώτημα αναζητούν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Αντιτρομοκρατική για την τοποθέτηση –τη Δευτέρα– ωρολογιακού μηχανισμού στην περίφραξη του στρατοπέδου των ΜΑΤ στο Γουδί.

Η βόμβα μπήκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Πολυτεχνειούπολης. Οι δράστες πραγματοποίησαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τη «Ζούγκλα» δίνοντας χρονικό περιθώριο 45 λεπτών μέχρι την έκρηξη. Ο μηχανισμός τελικά δεν εξερράγη λόγω σφάλματος στη συνδεσμολογία και βρίσκεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Hταν η πρώτη ενέργεια με αυτά τα χαρακτηριστικά έπειτα από διάστημα ακριβώς 5 ετών και συγκεκριμένα τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ τη 17η Δεκεμβρίου 2018 από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Ενα από τα στοιχεία που οδηγεί τις έρευνες είναι η «ταυτότητα» της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε: ζελατοδυναμίτιδα και στρατιωτικό εκρηκτικό C4. Εκρηκτικό τύπου C4 είχε κατασχεθεί αρχές του έτους, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή αντιεξουσιαστών – ληστών στην Πάτρα. Με τους αστυνομικούς να επισημαίνουν ότι τα 6 από τα 7 μέλη εκείνης της σπείρας βρίσκονται στη φυλακή, καθώς και ότι χρησιμοποιούσαν τα εκρηκτικά για να ανατινάζουν ATM. Την προσοχή των αστυνομικών δεν διέλαθε το ότι C4 και ζελατοδυναμίτιδα είχαν βρεθεί το 2020 και σε διαμέρισμα – αποθήκη στο Κουκάκι, το οποίο τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής είχαν συνδέσει με την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», δίχως ποτέ να παρουσιάσουν επαρκείς αποδείξεις.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες και αναλύσεις τους, τα στελέχη του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν πως μια νέα ενέργεια με χαρακτηριστικά αντάρτικου πόλης το επόμενο διάστημα θα σηματοδοτήσει αυτό που αποκαλούν «αναβίωση της εγχώριας τρομοκρατίας». Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούν πιθανό η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο Γουδί να αποτελεί αντεκδίκηση για πρόσφατα γεγονότα και επεισόδια ακόμη και με οπαδικά χαρακτηριστικά, στα οποία ενεπλάκησαν δυνάμεις των ΜΑΤ. Υπάρχουν άλλωστε ενδείξεις για ύπαρξη συγκοινωνούντων δοχείων ανάμεσα σε χούλιγκαν και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Γιάννης Σουλιώτης

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis