Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:15 | 24/05/2015

Το πρωινό της 28ης Ιανουαρίου, την ώρα που το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα έβγαζε αναμνηστική φωτογραφία στην κεντρική είσοδο της Βουλής, υπάλληλοι του Δήμου, σε συνεννόηση με την αστυνομία, απομάκρυναν από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη τα κιγκλιδώματα, που είχε τοποθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Η κίνηση είχε ερμηνευθεί ως ένα πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη φύλαξη της Βουλής και εν γένει την αστυνόμευση στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αντίστοιχου συμβολισμού κίνηση είχε θεωρηθεί και η απομάκρυνση του φραγμού από τη συμβολή της οδού Ηρώδου Αττικού με τη λεωφόρο Βασ. Σοφίας.

Η πρωτοβουλία είχε γίνει δεκτή με ενθουσιώδη σχόλια κατοίκων του κέντρου. Τις επόμενες μέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, προανήγγειλε την απομάκρυνση των διμοιριών από το κέντρο της πόλης, με το επιχείρημα ότι «δεν γίνεται στην Αθήνα να υπάρχουν περιοχές γκέτο με κλούβες ανά 100 μέτρα, κάτι που δίνει την εντύπωση ότι όλοι οι κάτοικοι είναι επικίνδυνοι».


Εξαγγέλθηκε ακόμα συγχώνευση των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, ενώ την 31η Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε, χωρίς την παρουσία αστυνομίας, αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή. Περιστατικά που ακολούθησαν, όπως ο εμπρησμός περιπολικού της τροχαίας στα Εξάρχεια, η κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκέντρωση αναρχικών έξω από το σπίτι του κ. Τσίπρα και οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων (Νομική, Πρυτανεία) απομάκρυναν τον ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχικές εξαγγελίες του. Διμοιρίες της υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) παραμένουν στην Ηρώδου Αττικού, έξω από τις πρεσβείες Γερμανίας, Τουρκίας και ΗΠΑ, στην οδό Ρηγίλλης, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» κοντά στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Βασ. Σοφίας και την πλατεία Κλαυθμώνος.

Αστυνομικοί της υπηρεσίας περιγράφουν ότι πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης μπήκε σε κλούβα της ΥΜΕΤ, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, μίλησε με τους άνδρες, και παρά τη γενική στάση του κατά της έντονης αστυνόμευσης έστειλε το μήνυμα «σας χρειαζόμαστε». Παρουσία στο κέντρο έχουν και οι διμοιρίες της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) παρότι για λόγους εντυπώσεων και επικοινωνίας οι αστυνομικοί της υπηρεσίας λαμβάνουν συχνά εντολές να είναι κρυμμένοι π.χ. στο προαύλιο του Ζαππείου και εν γένει σε σημεία «πέριξ» του κέντρου.

Παρόμοια τακτική ακολουθείται και στη διάρκεια διαδηλώσεων. Οι διμοιρίες κινητοποιούνται, όπως και στο παρελθόν, ωστόσο λαμβάνουν οδηγίες να ακολουθούν από απόσταση αρκετών δεκάδων μέτρων τους διαδηλωτές. Για παράδειγμα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση αναρχικών στα Προπύλαια, διμοιρία της ΥΑΤ είχε λάβει εντολή να μετακινείται παράλληλα με τους διαδηλωτές κινούμενη στην οδό Σκουφά. Αστυνομικοί της υπηρεσίας περιγράφουν ότι «η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν δίνει σαφείς οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει και θέλει να αντιδρούμε σε περίπτωση επεισοδίων».

Αντιδράσεις προκαλεί και η εντολή προς τους αστυνομικούς της ΥΜΕΤ να εκτελούν υπηρεσία χωρίς την πλήρη εξάρτυσή τους (κράνη, ασπίδες κ.λπ.). Μετά μάλιστα τα πρόσφατα γεγονότα έξω από τα γραφεία της Ε.Ε. (οι διαδηλωτές πέταξαν μπογιές στη διμοιρία) υπήρξε έντονη αντίδραση των αστυνομικών κατά των επικεφαλής τους στη συγκέντρωση προσωπικού που ακολούθησε. Στο μεταξύ, παρά τις εξαγγελίες για κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ αστυνομικοί της υπηρεσίας επισημαίνουν ότι έχουν εντολές να κινούνται περιμετρικά των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, της εφημερίδας «Αυγή» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» στην πλατεία Κλαυθμώνος, γύρω από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και γύρω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ανω Κυψέλη. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ φέρονται να έδωσαν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων για την παρουσία φοιτητών και γονέων έξω από το σπίτι του Αλ. Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης. «Θέλουν να βρισκόμαστε κοντά σε στόχους αλλά να μη φαινόμαστε» λέει στην «Κ» αστυνομικός της υπηρεσίας. Στο μεταξύ, ενώ με παρέμβαση του κ. Πανούση απομακρύνθηκαν από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων 1.000 αστυνομικοί για να διατεθούν για τις ανάγκες αστυνόμευσης, οι περισσότεροι επέστρεψαν με διάφορα... τεχνάσματα στη φύλαξη επισήμων και στόχων. Η δύναμη του αρμοδίου τμήματος της Κρατικής Ασφάλειας αυξήθηκε κατά 300 άτομα, ενώ μόνο από την Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) έχουν μετακινηθεί 120 αστυνομικοί.

Υπόνοιες για... σκηνοθεσία

Εντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε το επεισόδιο της περασμένης Τετάρτης έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, με πρωταγωνίστρια την πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αστυνομικοί που συμμετείχαν στα μέτρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της ΠΟΕΔΗΝ, αφήνουν να εννοηθεί ότι το περιστατικό ήταν μάλλον «σκηνοθετημένο» από την πρόεδρο της Βουλής, η οποία βρισκόταν σε επικοινωνία με συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν στην κινητοποίηση.

Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), κατηγορώντας την κ. Κωνσταντοπούλου ότι με τη στάση της δυσχεραίνει την προσπάθεια συμφιλίωσης λαού και αστυνομίας. «Αστοχη», «ακατανόητη» και «αλαζονική» χαρακτήρισαν τη στάση της και οι συνδικαλιστές της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας. Σε ανακοίνωσή τους υποστήριξαν ότι το συμβάν δυσχεραίνει την προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού κ. Πανούση για βελτίωση των σχέσεων κοινωνίας - αστυνομίας. Αποστάσεις από το θέμα επέλεξε από την πρώτη στιγμή να κρατήσει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε απαγορευθεί σε διμοιρία των ΜΑΤ να διέλθει από το προαύλιο της Βουλής προκειμένου να κατευθυνθεί ταχύτερα από την οδό Βασ. Σοφίας στην οδό Ξενοφώντος, με το επιχείρημα ότι «η πρόεδρος του Κοινοβουλίου δεν επιθυμεί την παρουσία ΜΑΤ οπουδήποτε κοντά στη Βουλή».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Το άρθρο δημοσιευτηκε στο site http://www.kathimerini.gr με τίτλο  «Σας χρειαζόμαστε», αλλά χωρίς να φαινόσαστε...

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis