Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:59 | 12/03/2021

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από την Θεσσαλονίκη σχετικά με την επάνδρωση και λειτουργία των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.). Στις δηλώσεις αυτές ο κος Υπουργός ανακοίνωσε ότι “οι πρώτες Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα εγκατασταθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου σε ορισμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, από τις υπάρχουσες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρις ότου το Φθινόπωρο έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους οι αστυνομικοί, οι οποίοι θα προσληφθούν, σύμφωνα με τον, προσφάτως, ψηφισθέντα νόμο”.

Εδώ λοιπόν δημιουργείται το εύλογο ερώτημα. Ποιες είναι οι υπάρχουσες δυνάμεις; Τα καθημαγμένα Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, τα οποία είναι υποστελεχωμένα σε απόλυτο βαθμό; Τα Τμήματα Ασφαλείας που λειτουργούν στην καλύτερη περίπτωση σε ώρες γραφείου ή τα Τμήματα Τροχαίας που έχουν αποδιοργανωθεί; Υπάρχουν κάπου αστυνομικές δυνάμεις σε εφεδρεία, τις οποίες δεν γνωρίζουμε εμείς; Μήπως, με αποσπάσεις από τις υπηρεσίες της περιφέρειας, αποδυναμώνοντάς την περαιτέρω; ‘Η μήπως έπαυσαν οι λόγοι, για τους οποίους αστυνομικοί των υπηρεσιών αυτών έχουν διασπαρεί ανά την επικράτεια;

Δυστυχώς “το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής” κ. Υπουργέ. Το δυναμικό του Σώματος είναι πεπερασμένο και έχει υπερβεί τα όρια των δυνατοτήτων του προ πολλού καιρού.Η αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, ο έλεγχος της τήρησης των μέτρων κατά της διάδοσης του Covid-19, η αντιμετώπιση των συγκεντρώσεων υπεράσπισης ενός κατά συρροήν δολοφόνου και εσχάτως οι επανεμφανιζόμενοι “επαναστάτες” των πλατειών απίσχνανσε τις λειτουργικές δυνάμεις του Σώματος. Νομίζουμε πως αυτό είναι πασιφανέστατο και σε εσάς ως πολιτικού προϊσταμένου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πέραν όμως του προφανούς, της έλλειψης των δυνάμεων, τίθενται και άλλα ζητήματα. Οι αστυνομικοί που θα κληθούν να στελεχώσουν τις Ο.Π.Π.Ι. τον Απρίλιο, έστω ότι βρεθούν, με τι ειδική εκπαίδευση θα το πράξουν; Μέχρι στιγμής οι μόνες δυνάμεις που δρουν εντός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είναι αυτές της Υ.Α.Τ. και αυτό επειδή ακριβώς οι καταστάσεις δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη άλλης μορφής αστυνομικής παρουσίας. Κατανοούμε απολύτως την αναγκαιότητα της εξάλειψης της βίας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και είμαστε υπέρ κάθε τέτοιας προσπάθειας. Όμως η σπουδή με την οποία επιχειρείται και κυρίως η χρονική στιγμή της, και ο διαφαινόμενος εμβαλωματικός τρόπος, μας βρίσκει αντίθετους. Η προτεραιότητα είναι προφανής αλλά η αναγκαία συνθήκη είναι ελλιπής.  

Εάν κάποια στιγμή σε αυτό τον τόπο ξεκινάει μια νέα προσπάθεια θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει όταν έχει ωριμάσει η ώρα της. Οι βιαστικές λύσεις, δίκην ημιμέτρων, μόνο άσχημα αποτελέσματα θα επιφέρουν και όχι αυτό που όλοι επιθυμούμε εν χορώ. Εφ’ όσον αποφασίσατε και νομοθετήσατε τις Ο.Π.Π.Ι. θα πρέπει να τις υλοποιήσετε και όπως πρέπει, όταν αυτό πρέπει. Ειδάλλως, θα δημιουργήσετε μια ακόμη οπή στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και την κοινωνική συνύπαρξη ή επί το λαϊκότερον “μια τρύπα στο νερό”.

κ. Υπουργέ,

Σας καλούμε να επανεξετάσετε την απόφαση, την οποία ανακοινώσατε. Είμαστε βέβαιοι πως η σωφροσύνη που σας διακατέχει θα πρυτανεύσει και θα πράξετε αυτό που πρέπει και οι πραγματικές δυνατότητες του Σώματος  επιβάλλουν.

2014 poaxia no ypografes

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis