Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:36 | 02/04/2015

Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση όπου ένας διαγωνισμός για την προμήθεια όπλων για τον Ελληνικό Στρατό δεν προχώρησε κατά το παρελθόν - και τώρα βγαίνει ασπροπρόσωπος ο φορολογούμενος. Έστω και από σπόνδα!

Σχεδόν την ίδια μέρα ακριβώς - πριν από τρία χρόνια - έκανε την εμφάνισή της η πρώτη δημόσια έκθεση για τα πολλά προβλήματου του G36, το τυπικό τυφέκιο των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τρία χρόνια αργότερα, μετά από διάφορες τεχνικές μελέτες και διάφορα επεξηγηματικές προσπάθειες, οι Γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις καταλήγουν στο συμπέρασμα: όταν προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας και σημειώνονται αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες του περιβάλλοντος υπάρχουν περιορισμοί ακριβείας. Στα ελληνικά: Όταν το όπλο ζεσταθεί, και όταν ο καιρός είναι ζεστός, το όπλο είναι άρχηστο όπως απλά δεν είναι σε θέση να πυροβολήσει με ακρίβεια.

Έτσι, με αυτή την κοινοποίηση εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο δεν λήγει μόνο μια μακροχρόνια διαμάχη με τον κατασκευαστή του όπλου Heckler & Koch, αλλά είναι τώρα και επίσημη: το G36 θα συνεχίζει να λειτουργεί μεταβατικά - μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η αγορά από ένα νέο τυφέκιο για τα γερμανικά στρατεύματα.

Η θέση της κυβέρνησης στο Βερολίνο είναι πλέον με σαφήνεια: Το πρόβλημα είναι το όπλο που εντάχθηκε για πρώτη φορά στις Γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις το 1995, και όχι όπως ανέφερε το ίδιο το Υπουργείο πολύ νωρίτερα ότι το πρόβλημα είναι στα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται. Στις δοκιμές έχουν εξεταστεί πλέον όλα τα μελετημένα είδη πυρομαχικών. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι το G36 είχε αγοραστεί πριν από 20 χρόνια: Ως πρότυπο όπλο για οποιοδήποτε στrάτευμα κληρωτών - στην Κεντρική Ευρώπη.

Ο κατασκευαστής, σύμφωνα με μια σειρά ανακοινώσεών του, δεν αναγνωρίζει «αρνητικά αποτελέσματα για το τουφέκι G36 των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων». Σύμφωνα με την εταιρεία, «δυστυχώς» δεν εμπεδώθηκε στο πλαίσιο των ερευνών.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, οι Γεμρανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αγοράσει 176.000 τουφέκια τύπου G36. Λόγω των πρόσφατων συμπερασμάτων, το Υπουργείο  Άμυνας στο Βερολίνο αποφάσισε ότι τα εν λόγω όπλα θα δουν πλέον χρήση μόνο ένα περιορισμένο βαθμό, παρά το γεγονός ότι η τελική έκθεση σχετικά με την έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Η τελική έκθεση αναμένεται τον Απρίλιο. Θα πρέπει να χρησιμεύει ως βάση για την περαιτέρω δράση της πολιτικής ηγεσίας.

Η Heckler & Koch είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές όπλων στον κόσμο. Τα γεγονός αυτό τώρα αντιπροσωπεύει μια σημαντική απώλεια της δημόσιας εικόνας για την εταιρεία. Το G36 κατετάγη πρώτο στον διαγωνισμό του Ελληνικού Στρατού για το πρόγραμμα συμπαραγωγής 112.370 σύγχρονων τυφεκίων διαμετρήματος 5,56mm (69.670 κανονικής κάννης, 40.210 βραχείας κάννης και 2.490 κανονικής κάννης με προσαρμοσμένο εκτοξευτή βομβίδων), συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ.

http://defencenews.gr/index.php/diafora/138-2014-09-29-18-33-46/1504-o-ellinikos-stratos-katetakse-proto-ena-toufeki-pou-sti-germania-krinetai-os-axristo

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis