Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:07 | 28/03/2021
Ο "μανιακός του Ορσκ" αναζητείται πλέον στη Μόσχα καθώς μέχρι σήμερα οι Αρχές δεν έχουν εντοπίσει τον άνθρωπο που πιστεύεται ότι σκότωσε πάνω από 100 ανθρώπους.
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η αστυνομία της Μόσχας ξεκίνησε την αναζήτηση του 64χρονου Βαλέρι Αντρέεφ: Πρόκειται για έναν τους πιο επικίνδυνους και καταζητούμενους εγκληματίες στη Ρωσία. Η αστυνομία θεωρεί ότι ο Αντρέεφ, γνωστός ως «μανιακός του Ορσκ», σκότωσε πάνω από 100 άτομα μέσα σε επτά χρόνια από το 2006 έως το 2013.
Το 2012, ο Αντρέεφ συνελήφθη, σύντομα όμως τον άφησαν ελεύθερο λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Έπειτα ωστόσο εξαφανίστηκε. Σήμερα η Ιντερπόλ αναζητεί τον «μανιακό του Ορσκ», ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι δίνει 1.000.000 ρούβλια (περίπου 11.100 ευρώ) για πληροφορίες για τον Αντρέεφ. Εν τω μεταξύ, πρόσφατες πληροφορίες της αστυνομίας δείχνουν ότι ο κατά συρροή δολοφόνος μπορεί να κρύβεται στη ρωσική πρωτεύουσα. Ας δούμε όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τον διαβόητο «μανιακό του Ορσκ».
Ο Βαλέρι Αντρέεφ γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1957 στο χωριό Σαλκάρσκι της περιφέρειας του Όρενμπουργκ. Μετά το σχολείο, απέκτησε επαγγελματικό δίπλωμα οδηγού και στη συνέχεια εργάστηκε ως οδηγός φορτηγού για 15 χρόνια. Στο Ορσκ, στην πόλη όπου ο Αντρέεφ μετακόμισε από το χωριό του, τον θεωρούσαν νομοταγή πολίτη.
Δεν είχε κριθεί ένοχος για οποιαδήποτε ποινικό αδίκημα. Δεν είχε ούτε καν πολλές διοικητικές παραβάσεις: Μέσα σε αρκετά χρόνια εργασίας ως οδηγός, μόνο τρεις φορές τον «έγραψαν» λόγω υπερβολικής ταχύτητας, ενώ δεν θεωρήθηκε ποτέ υπεύθυνος για κάποιο ατύχημα. Ο Αντρέεφ στο Ορσκ ήταν γνωστός ως υποδειγματικός οικογενειάρχης και πατέρας δύο γιων, ο οποίος δεν είχε κανένα πρόβλημα με αλκοόλ ή ναρκωτικά.
 
Οι μυστηριώδεις εξαφανίσεις στους δρόμους που ο Αντρέεφ ταξίδευε

Οι γείτονες είπαν ότι επρόκειτο για έναν αξιοσέβαστο, ευγενικό και φιλικό άνδρα που εύκολα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των άλλων. Ωστόσο, παρά τα θετικά του χαρακτηριστικά, κάποιοι από τους συναδέλφους του Αντρέεφ παρατήρησαν μια λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με αυτούς, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Αντρέεφ είχε προβλήματα επικοινωνίας με ανθρώπους και ήταν ψυχολογικά πεσμένος και ανήσυχος. Για αυτόν τον λόγο περιόριζε την επικοινωνία με συναδέλφους και προτιμούσε να εργάζεται χωρίς συνοδηγό και μακριά από τα υπόλοιπα φορτηγά.
Αργότερα, κατά τη διάρκεια της έρευνας, αποδείχθηκε ότι τα δρομολόγια του Αντρέεφ ήταν κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων Όρενμπουργκ - Τσελιάμπινσκ και Σαμάρα - Όρενμπουργκ. Σε αυτούς τους δρόμους εξαφανίστηκαν τα περισσότερα από τα πιθανά θύματα του «μανιακού του Ορσκ».
Συνήθως ήταν νεαρές γυναίκες από το Ορσκ και κάποια χωριά της περιφέρειας του Όρενμπουργκ, που βρίσκονται πολύ κοντά στους αυτοκινητόδρομους όπου εκτελούσε δρομολόγια με το φορτηγό του ο Αντρέεφ.
Σύμφωνα με τις έρευνες, είχε διαπράξει τουλάχιστον επτά δολοφονίες: Το γενετικό υλικό των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων εντοπίστηκε, κατά τη διάρκεια ερευνών, στα πράγματα του Αντρέεφ. Συνολικά, όμως ο «μανιακός του Ορσκ» είναι ύποπτος για συμμετοχή σε δολοφονίες τουλάχιστον 100 θυμάτων κατά την περίοδο 2006-2013.
 
Βιασμοί και δολοφονίες

Η αστυνομία θεωρεί ότι ο Βαλέρι Αντρέεφ διέπραξε τα εγκλήματά του βάσει σχεδίου. Ο οδηγός πρόσφερε σε νεαρές γυναίκες, που είτε περπατούσαν κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, είτε στέκονταν σε μια στάση λεωφορείου, είτε προσπαθούσαν να βρουν κάποιο αυτοκίνητο να ταξιδέψουν οτοστόπ, να τις πάει εκεί που ήθελαν. Ο φιλικός άνδρας με τα γκρίζα μαλλιά δεν προκαλούσε φόβο στα θύματά του. Τα ταξίδια τελείωναν με βιασμό και φόνο στο δάσος. Ωστόσο, ο Αντρέεφ επέλεγε έναν συγκεκριμένο τύπο γυναικών - προτιμούσε νεαρές και αδύνατες.

Αστυνομικοί σύντομα εντόπισαν τα λείψανα που βρέθηκαν στο δάσος κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων και άρχισαν να αναζητούν υπόπτους.
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2013, στο δάσος δίπλα στο χωριό Τζαναταλάπ, κοντά στον αυτοκινητόδρομο Ορσκ-Τσελιάμπινσκ, βρέθηκαν ορισμένα οστά και το κρανίο της 18χρονης Όλγα Ζουραβλιόβα.
Η κοπέλα εξαφανίστηκε στις 30 Ιουνίου του 2012. Οι αστυνομικοί την ίδια μέρα μίλησαν με κάποιους μάρτυρες οι οποίοι ανέφεραν ότι είδαν πώς το κορίτσι μπήκε μέσα σε ένα SsangYong SUV πριν εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τις κάμερες ασφαλείας, το όχημα πήγαινε στο Ορσκ.
Από την έρευνα προέκυψε πως μόνο δύο αυτοκίνητα υπήρχαν στην πόλη που ταίριαζαν με την περιγραφή και ένα από αυτά ήταν καταχωρημένο στο όνομα του Βαλέρι Αντρέεφ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, ο Αντρέεφ και η Ζουραβλιόβα βρίσκονταν στο ίδιο μέρος λίγο πριν την εξαφάνισή της. Επομένως, στις αρχές Ιουλίου του 2012, οι αστυνομικοί συνέλαβαν και ανέκριναν τον οδηγό του φορτηγού. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, στη διάθεση της αστυνομίας δεν υπήρχαν άμεσα αποδεικτικά στοιχεία, όποτε έπρεπε να αφήσουν τον ύποπτο ελεύθερο. Ο μανιακός όμως δεν έδωσε στους αστυνομικούς δεύτερη ευκαιρία.
 
Φυγάς

Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία άφησε τον Αντρέεφ ελεύθερο, τον θεωρούσε ακόμη ύποπτο. Κατά την έρευνα στο προσωπικό του αυτοκίνητο και το φορτηγό εργασίας του, βρέθηκαν ίχνη και αρκετοί λεκέδες αίματος, ενώ στο γκαράζ του Αντρέεφ η αστυνομία εντόπισε σφυριά, μαχαίρια και σπάγκο με αίμα.

Οι συνάδελφοι του οδηγού δήλωσαν στις ανακρίσεις ότι για αρκετά χρόνια υπέθεταν ότι ο Αντρέεφ χρησιμοποιούσε υπηρεσίες ιερόδουλων επειδή συχνά παρατηρούσαν αντισυλληπτικά, κοσμήματα, γυναικεία εσώρουχα και κάποια γυναικεία αξεσουάρ στο αυτοκίνητό του.
Ύστερα από αυτές τις μαρτυρίες, η αστυνομία κάλεσε ξανά για ανάκριση τον Αντρέεφ, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ποτέ. Στις 6 Ιουλίου του 2012, μίλησε στο τηλέφωνο για τελευταία φορά με τη γυναίκα του και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Σύντομα μπήκε στη λίστα των καταζητούμενων. Για τις ανάγκες της δουλειάς του, ο ύποπτος είχε επισκεφτεί αρκετές φορές τις πόλεις Σαμάρα, Τσελιάμπινσκ, Όρενμπουργκ και Νίζνι Νόβγκοροντ. Όποτε αρχικά οι επιχειρήσεις αναζήτησης ξεκίνησαν από εκεί, δίχως όμως αποτέλεσμα.
Αφότου η περιγραφή του Αντρέεφ αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, πολίτες άρχισαν να αναφέρουν ότι είδαν τον μανιακό σε διάφορες περιοχές της χώρας: Στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, στην Αγία Πετρούπολη και στο Κρασνογιάρσκ. Η αστυνομία ούτε επιβεβαίωνε ούτε διέψευδε αυτά τα στοιχεία. Η οικογένεια του Αντρέεφ έπαθε σοκ με τη φυγή του: Οι συγγενείς του δεν μπόρεσαν να πιστέψουν ότι ένας βάρβαρος, μανιακός και δολοφόνος ζούσε δίπλα τους.
 
Ο «μανιακός του Ορσκ» βρίσκεται στην ομοσπονδιακή λίστα καταζητούμενων ως ιδιαίτερα επικίνδυνος εγκληματίας: Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας προσφέρει ένα εκατομμύριο ρούβλια για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγήσει στη σύλληψή του. Ο δε νομάρχης του Όρενμπουργκ προσέφερε επιπλέον μισό εκατομμύριο ρούβλια για αξιοποιήσιμες πληροφορίες.
Στις 3 Δεκεμβρίου του 2019, ο Αντρέεφ μπήκε σε λίστα των πιο καταζητούμενων ατόμων της Ιντερπόλ. Η λίστα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Ιντερπόλ και φτιάχτηκε για την Ημέρα Κατάργησης της Βίας κατά των Γυναικών, περιλάμβανε τα ονόματα οκτώ ατόμων που καταζητούνται για πιθανά εγκλήματα κατά γυναικών.
 
Στη λίστα βρίσκονται πολίτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Βραζιλίας, της Κύπρου και των ΗΠΑ. Εκτός από τον Αντρέεφ, υπάρχει ένας ακόμη Ρώσος - ο 37χρονος Νουράν Μουσάεφ, ο οποίος αναζητείται για τη βίαιη δολοφονία δύο γυναικών.

 

Ίχνη στη Μόσχα

Η αστυνομία λαμβάνει ακόμη μαρτυρίες ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι είδαν τον «μανιακό του Ορσκ» σε κάποιες περιοχές της Ρωσίας. Έτσι, τον Αύγουστο του περασμένου έτους, κάτοικοι του Κρασνογιάρσκ δήλωσαν ότι είδαν τον κατά συρροή δολοφόνο: Μια φωτογραφία και μια περιγραφή του δράστη δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του περιφερειακού τμήματος του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στις 11 Μαρτίου 2021, τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο μανιακός του Ορσκ αναζητείται πλέον στη Μόσχα. Αστυνομικοί έλαβαν την περιγραφή τον Αντρέεφ επειδή υπήρχαν πληροφορίες ότι μπορεί να κρύβεται στην πρωτεύουσα.
Σύντομα αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από μάρτυρες. Η εφημερίδα «Moskovsky Komsomolets» δημοσίευσε την ιστορία μιας φοιτήτριας που είδε το πορτρέτο του Βαλέρι Αντρέεφ και θυμήθηκε ότι τον συνάντησε στην πόλη Οντιντσόβο κοντά στη Μόσχα.
 
Σύμφωνα με την κοπέλα, στις 10 Μαρτίου, περίπου στις 17:00 το απόγευμα, γυρνώντας από το πανεπιστήμιο, μπήκε στο λεωφορείο και παρατήρησε ότι ένας ηλικιωμένος άνδρας την ακολουθούσε.
Κάθισε απέναντι από τη φοιτήτρια και την κοιτούσε. Σύντομα τη ρώτησε από πού ερχόταν και πού πήγαινε. Το κορίτσι θυμήθηκε ότι ο άγνωστος άνδρας δεν είχε όλα του τα δόντια ενώ μερικά ήταν χρυσά. Επισήμανε επίσης ότι τα ρούχα του ήταν βρώμικα, σαν να μην τα είχε αλλάξει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, δυο ημέρες αργότερα, όταν είδε το πορτρέτο του μανιακού στο πανεπιστήμιο, η φοιτήτρια κατάλαβε ποιον συνάντησε στο λεωφορείο. Αμέσως απευθύνθηκε στην αστυνομία.
 

«Είναι πιθανό ότι ο μανιακός πέθανε»

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται ο ιστότοπος Lenta.ru, δεν υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι ο μανιακός του Ορσκ μπορεί πράγματι να κρύβεται στην περιφέρεια της Μόσχας. Μάλιστα η έρευνα για σειρά εγκλημάτων κατά γυναικών στην περιοχή του Όρενμπουργκ συνεχίζεται.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η έρευνα δεν σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ στις αρχές του 2021 ελήφθη η απόφαση να ενισχυθούν οι προσπάθειες.
 
Μεταξύ άλλων, σχεδιάστηκε ένα νέο πορτρέτο του καταζητούμενου για το 2021 δεδομένης της ηλικίας του και των πιθανών προσπαθειών να αλλάξει την εμφάνισή του. Αυτό το πορτρέτο εστάλη στα τοπικά αστυνομικά τμήματα.
 
Η ίδια πηγή τόνισε ότι η αστυνομία δεν έχει κάποια επιβεβαιωμένα στοιχεία σχετικά με το πού βρίσκεται σήμερα ο Βαλέρι Αντρέεφ. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να επικοινωνήσει ούτε με την οικογένειά του, ούτε με τη σύζυγό του και τους ενήλικους γιους του, ούτε με τους γνωστούς του.
Ορισμένες φορές, κατά τη διάρκεια της έρευνας, η αστυνομία είχε ελέγξει πληροφορίες που ήθελαν τον Αντρέεφ να βρίσκεται στη φυλακή με διαφορετικό επώνυμο. Υπήρχαν επίσης πληροφορίες ότι είχε διαφύγει στο εξωτερικό, σε κάποια γειτονική χώρα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν.
 
«Είναι πιθανό ότι ο μανιακός πέθανε, επειδή χωρίς κάποια εγκληματική εμπειρία, δεν μπορεί να κρύβεται για τόσο καιρό και να μην έχει εντοπιστεί από την αστυνομία».
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτός από τον Βαλέρι Αντρέεφ, υπήρχαν και άλλοι ύποπτοι στην υπόθεση δολοφονιών γυναικών, όμως από την έρευνα προέκυψε πως ήταν αθώοι. Επομένως, σήμερα ο Αντρέεφ είναι ο κύριος ύποπτος γι' αυτά τα εγκλήματα.
 
«Σχετικά με τις πληροφορίες ότι είδαν τον μανιακό του Ορσκ στην πόλη Οντιντσόβο κοντά στη Μόσχα, εκτός από τη μαρτυρία ενός κοριτσιού, δεν υπάρχουν προς το παρόν κάποια άλλα στοιχεία ότι ήταν ο Αντρέεφ. Τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας εξετάζονται, δεν βρέθηκαν όμως κάποια ίχνη του κατά συρροή δολοφόνου» κατέληξε η αστυνομική πηγή.
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis