Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Νορβηγός Γιον Φόσε
18:44 | 05/10/2023

Ο Νορβηγός μυθιστοριογράφος και δραματουργός Γιον Φόσε κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 για τα "καινοτόμα έργα και την πρόζα του που δίνουν φωνή στο ανείπωτο", όπως ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή απονομής του βραβείου.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, απονέμεται από τη Σουηδική Ακαδημία.

Διαβάστε επίσης

Η Ακαδημία ανέφερε ότι τα έργα του Φόσε, που γεννήθηκε το 1959, στο Χάουγκεσουντ στη δυτική ακτή της Νορβηγίας, εκτείνονται σε μια ποικιλία ειδών, περιλαμβάνοντας θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, δοκίμια, παιδικά βιβλία και μεταφράσεις. Είναι ένας από τους πιο πολυπαιγμένους θεατρικούς συγγραφείς, ανέφερε.

"Ο Φόσε αναμιγνύει ένα ρίζωμα στη γλώσσα και τη φύση της νορβηγικής του καταγωγής, με καλλιτεχνικές τεχνικές στα απόνερα του μοντερνισμού", δήλωσε ο Άντερς Όσον, μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του βραβείου ο Γιον Φόσε ανέφερε: "Είμαι συγκλονισμένος και ευγνώμων. Θεωρώ πως είναι μια ανταμοιβή για τη λογοτεχνία που στοχεύει πάνω από όλα να είναι λογοτεχνία, χωρίς άλλη σκέψη".

Ο Φόσε εμφανίστηκε ως δραματουργός στην ευρωπαϊκή σκηνή με το έργο του "Κάποιος θα έρθει" (1996) το οποίο ανέβασε ο Κλοντ Ρεζί το 1999 στο Παρίσι.

Όταν ο Γιον Φόσε έμαθε το νέο της βράβευσής του, "οδηγούσε στην εξοχή, κατευθυνόμενος σε ένα φιόρδ βόρεια του Μπέργκεν στη Νορβηγία", είπε ο Ματς Μαλμ, μόνιμος γραμματέας της Ακαδημίας μετά την ανακοίνωση του βραβείου.

"Είχαμε την ευκαιρία να αρχίσουμε να μιλάμε για πρακτικά θέματα και για την εβδομάδα απονομής του Νόμπελ τον Δεκέμβριο", πρόσθεσε.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Γιον Φόσε: "Το άλλο όνομα - Επταλογία I-II (εκδόσεις Gutenberg Γιώργος & Κώστας Δαρδανός), 2022, "Τρία έργα - Παραλλαγές θανάτου. Κάποιος θα 'ρθει. Κοιμήσου γλυκό μου παιδάκι" (Άγρα, 2007), "Τόσο όμορφα" (Νεφέλη, 2004), "Χειμώνας" (Ανατολικός, 2002).

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis