Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
2
16:59 | 04/08/2023

Του Φούκα Θεόδωρου Ειδικού Γραμματεία Τύπου και Μ.Μ.Ε. Ε.ΑΣ.Υ.Α.-Υπεύθυνου έκδοσης εφημερίδας

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

Διαβάστε επίσης

Ο ρόλος της γυναίκας στην ελληνική αστυνομία έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι γυναίκες συνεισφέρουν ενεργά σε όλους τους τομείς της αστυνομικής δραστηριότητας, από την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος μέχρι την επιβολή του νόμου και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Οι γυναίκες αστυνομικοί εκπαιδεύονται και εργάζονται επί ίσοις όρους με τους άνδρες συναδέλφους τους. Υπάρχουν γυναίκες αστυνομικοί σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, από τον κατώτερο βαθμό μέχρι τη θέση του ανώτερου αξιωματικού .

Η παρουσία των γυναικών στην αστυνομία έχει επιφέρει ορισμένα οφέλη τα οποία παραθέτονται ακολούθως.

Πρώτον, έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση και πρόληψη εγκληματικών πράξεων που σχετίζονται με την κακοποίηση γυναικών και παιδιών, καθώς οι γυναίκες αστυνομικοί είναι πιο εξοικειωμένες από την φύση τους  σε θέματα που προκύπτουν με το ίδιο της φύλο αλλά και πιο ευαισθητοποιημένες με τα θέματα  που προκύπτουν σε βάρος ανήλικων παιδιών καθότι πολλές εξ αυτών έχουν και τον ρόλο της μητρότητας στην προσωπική τους ζωή. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας , των εγκλημάτων μίσους και της εμπορίας ανθρώπων.

Κατά δεύτερον η  γυναίκα έχει ενισχύσει με την εκπροσώπηση τηςτην ποικιλομορφία στην αστυνομική δύναμη, προσφέροντας διαφορετικές προοπτικές, απόψεις και προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων. Η παρουσία γυναικών αστυνομικών έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κοινού προς την αστυνομία, ειδικά σε κοινότητες ή ομάδες που έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις ή κακοποίηση στο παρελθόν.

Επιπλέον, η γυναικεία παρουσία στην αστυνομία έχει επηρεάσει θετικά την εσωτερική κουλτούρα και την οργανωτική δυναμική. Επίσης έχει συμβάλλει στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών εργασίας και προαγωγής της ισότητας των φύλων εντός των αστυνομικών δυνάμεων.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αντιπαραθέσουμε ότι οι γυναίκες αστυνομικοί καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις που προκύπτουν από τις διάφορες προκαταλήψεις και στερεοτυπικές αντιλήψεις που απορρέουν είτε από τους άντρες συναδέλφους της είτε από το γενικότερο κοινωνικό σύνολο σε σχέση με τον ρόλο τους και την απόδοση τους στην εργασία. Βιώνουν συχνά κοινωνικό και επαγγελματικό ρατσισμό εξαιτίας του φύλου τους το οποίο πολλές φορές επηρεάζει την ψυχολογία τους υποβάλλοντας διαρκώς τον εαυτό τους σε καθημερινή μάχη απόδειξης της αξίας και των ικανοτήτων τους.

Γι αυτό τον λόγο η προώθηση της ισότητας των φύλων και η ενθάρρυνση της γυναικείας συμμετοχής στην αστυνομία είναι σημαντικές πτυχές που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Για να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή και η εξέλιξη των γυναικών στην Ελληνική

Αστυνομία  έχουν ληφθεί κατά καιρούς διάφορα μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν την παροχή ίσων ευκαιριών στη πρόσληψη, εκπαίδευση και προαγωγή των γυναικών αστυνομικών καθώς και την εκπαίδευση τους για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν το φύλο όπως η οικογενειακή βία και η σεξουαλική παρενόχληση. Επιπλέον τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά και σε επιμέρους ομάδες , όπως τα συνδικαλιστικά όργανα της ΕΛ.ΑΣ. προάγοντας τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και του γυναικείου φύλου στο Σώμα.

Δυστυχώς  η ανάπτυξη και η ενίσχυση δικτύων υποστήριξής τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αστυνομικοί δεν μπορούμε να πούμε πως έχει καλλιεργηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Ας ελπίσουμε ότι η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση όλων των μελών της αστυνομίας σχετικά με την ισότητα των φύλων και τη σημασία της ποικιλομορφίας στο Σώμα να συνεχιστεί εκπέμποντας το ισχυρό μήνυμα  ότι η ενεργή παρουσία των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία και την οργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis